Μπέρνλι: Με «στρατηγό» τον Κομπανί και με «φρούριο» την έδρα της, οδεύει και πάλι προς την Premier League!

Με προπονητή τον Βινσέντ Κομπανί, και δυνατό «χαρτί» την έδρα της, βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής προς την Premier League. Είναι στη 1η θέση της Championship, 12 βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και έχει τη στήριξη των οπαδών της περισσότερο από ποτέ.



Μπέρνλι: Με «στρατηγό» τον Κομπανί και με «φρούριο» την έδρα της, οδεύει και πάλι προς την Premier League!

Όλα αυτά τα χρόνια που κατάφερνε να παραμείνει στην Premier League είχε ως σημείο αναφοράς την άμυνα της. Ακόμα και πέρυσι που υποβιβάστηκε, είχε τη 10η καλύτερη άμυνα στο πρωτάθλημα, αλλά της έλειψαν τα γκολ, αφού είχε τη 2η χειρότερη επίθεση. Με τον υποβιβασμό ήρθε η απόλυση του Σον Ντάις και η αναζήτηση για έναν νέο προπονητή που θα προσφέρει το κάτι διαφορετικό στην ομάδα.

Και έτσι, ήρθε η πρόσληψη του Κομπανί, ο οποίος είχε δείξει πολύ ενθαρρυντικά πρώτα δείγματα στο Βέλγιο με την Άντερλεχτ. Το ξεκίνημα δεν ήταν ιδανικό αλλά γρήγορα έστρωσε την ομάδα, περνώντας της την αγωνιστική του φιλοσοφία και μετατρέποντας το «Τερφ Μουρ» σε… κάστρο!

Είναι αήττητη φέτος στην έδρα της σε 18 αναμετρήσεις και διαθέτει την καλύτερη επίθεση με 40 γκολ, και την 2η καλύτερη άμυνα (13). Το εντυπωσιακό ποδόσφαιρο που παίζει η Μπέρνλι έχει μετατρέψει το γήπεδο της σε ένα δύσκολο ταξίδι για κάθε αντίπαλο, και αυτό της δίνει ένα πλεονέκτημα που δεν είχε στο παρελθόν, να βασιστεί εκεί για να παίρνει αποτελέσματα.

Θα υπέθετε κανείς ότι μία ομάδα που μάχεται σχεδόν διαρκώς για την παραμονή της στην κατηγορία θα προσπαθούσε να αξιοποιήσει τα εντός έδρας παιχνίδια της για να συλλέξει όσους περισσότερους βαθμούς γίνεται. Και όμως, αυτό δεν ίσχυε στην Μπέρνλι, με εξαίρεση την σεζόν 2016/17, την πρώτη μετά την άνοδο της, όπου από τους 40 βαθμούς που μάζεψε και την διατήρησαν στη κατηγορία, οι 33 ήρθαν στο «Τερφ Μουρ», και μόλις επτά εκτός έδρας!

Στις υπόλοιπες σεζόν που ακολούθησαν, η συγκομιδή είτε ήταν παρόμοια, είτε υπερτερούσε αυτή των εκτός έδρας αγώνων της. Την επόμενη μάλιστα, όπου τερμάτισε στην 7η θέση και βγήκε στο Europa League, μάζεψε περισσότερους βαθμούς μακριά από το γήπεδο της απ’ ότι εντός. Φέτος, όμως, δεν έχει χάσει στο «σπίτι» της και έχει 13 νίκες και πέντε ισοπαλίες, ενώ τρεις εξ αυτών μάλιστα, ήρθαν στα πρώτα ισάριθμα παιχνίδια της σεζόν.

Έκτοτε μόνο η Στόουκ και η Γουότφορντ κατάφεραν να φύγουν με θετικό αποτέλεσμα από τη πόλη του Μπέρνλι. Ο Κομπανί έχει αναπτύξει μια τρομερή δυναμική και σχέση με το κοινό, που αντανακλάται και στον αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα αισθάνεται την ώθηση του, και χάρη σε αυτό, έχει σκοράρει εννιά φορές στην έδρα της μετά το 80ο λεπτό, πέντε εξ αυτών μέσα στις καθυστερήσεις του αγώνα. Από αυτά τα γκολ, έχει κέρδος 12 βαθμών, ακριβώς όση η διαφορά της επί της δεύτερης Σέφιλντ Γιουνάιτεντ!

 Η σχέση με τον κόσμο είναι πιο δυνατή από ποτέ και αυτό θα κοιτάξει να εκμεταλλευτεί και την Τετάρτη (1/3) όπου υποδέχεται την Φλίτγουντ Τάουν για τη φάση των «16» του FA Cup. Έπειτα, ακολουθεί σχετικά βατό πρόγραμμα μέχρι και τον Απρίλιο, όπου έπονται δύο σπουδαίες αναμετρήσεις με Σάντερλαντ και Σέφιλντ. Και με τη διαφορά 19 βαθμών που έχει από την 3η θέση, και με ένα «οχυρωμένο» με περίπου 20.000 οπαδούς γήπεδο, η επιστροφή στη Premier League φαίνεται να είναι μονόδρομος…

Χρήστος Σκούρας