Χάνει... και ο Γκιμαράες: Πρώτη φετινή ήττα της Νιούκαστλ με αυτόν βασικό!

Τέταρτη ήττα στη σεζόν για τις «καρακάξες» μετά και από αυτή στο τελικό του League Cup με αντίπαλο τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (2-0), αλλά μόλις πρώτη με τον Μπρούνο Γκιμαράες να βρίσκεται στο αρχικό σχήμα!



Χάνει... και ο Γκιμαράες: Πρώτη φετινή ήττα της Νιούκαστλ με αυτόν βασικό!

Ο Βραζιλιάνος μέσος αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα… γρανάζια σε αυτή τη καλοδουλεμένη μηχανή που έχει φτιάξει ο Έντι Χάου, και φέτος η Νιούκαστλ δεν έχανε αν εκείνος ξεκινούσε βασικός. Σε 21 παιχνίδια, είχε 14 νίκες και επτά ισοπαλίες, με τέρματα 37 υπέρ και εννιά κατά! Και όχι μόνο αυτό, αλλά χωρίς αυτόν είχε υποστεί,  μέχρι και εχθές (26/2), τις μοναδικές της ήττες.

Οι δύο εκ των τριών έχουν έρθει στη Premier League από τη Λίβερπουλ, χάνοντας και εντός και εκτός έδρας. Στο παιχνίδι στο «Άνφιλντ» (2-1, 31/8) δυσκολεύτηκε αφάνταστα να κρατήσει μπάλα και είχε μόλις 28% κατοχή, ενώ ο φετινός της μέσος όρος είναι στο 51%! Όταν την υποδέχθηκε (18/2) φάνηκε ευάλωτη αμυντικά χωρίς τη παρουσία του, έχανε με 2-0 μόλις στο 17’, και με την αποβολή του Πόουπ στη συνέχεια σφράγισαν το ματς οι «κόκκινοι».

Η μοναδική άλλη φορά ήταν στον 3ο γύρο του FA Cup (7/1), όπου με εκτενές ροτέισον έχασε από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ με 2-1, με τον Γκιμαράες να έρχεται από τον πάγκο στο 60' και να σκοράρει εννιά λεπτά μετά, χωρίς να μπορέσει όμως να αποτρέψει την ήττα της ομάδας του.

Αυτό το σερί έμελλε να τελειώσει στον τελικό, με τη Γιουνάιτεντ να επικρατεί 2-0 με δύο γκολ σε μικρό χρονικό διάστημα (Καζεμίρο 33’, Ράσφορντ 39’) και έπειτα να διαχειρίζεται το παιχνίδι και να εξασφαλίζει το τρόπαιο. Γενικότερα, στα εννέα παιχνίδια που δεν άρχισε βασικός το ματς, η Νιούκαστλ είχε δεχθεί ένα γκολ παραπάνω (10), απ’ ότι στα 21 που έπαιξε (9)! 

Στα τρία τελευταία παιχνίδια της Premier League που έδωσε χωρίς εκείνον (καθώς ήταν τιμωρημένος) δεν πήρε νίκη, και αυτό δείχνει το πόσο καθοριστικός είναι. Ένας παίκτης πολύ ολοκληρωμένος που συνδράμει και στο αμυντικό αλλά και στο επιθετικό κομμάτι. Σημειώνει 2.2 τάκλιν και 1.2 κλεψίματα ανά αγώνα ενώ κερδίζει το 54% των προσωπικών του μονομαχιών. Παράλληλα, είναι ο παίκτης που αναλαμβάνει την ευθύνη να προωθήσει τη μπάλα στο γήπεδο, και έχει τις περισσότερες επαφές, 66.4 ανά αγώνα, μετά μόνο από τον Κίραν Τρίπιερ (81.5)

Προσαρμόστηκε πολύ γρήγορα, αφού είναι στην ομάδα περίπου 13 μήνες, και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ρόστερ. Η αγάπη με τους οπαδούς είναι αμφίδρομη και αυτή για τον σύλλογο εξίσου μεγάλη, κάτι που αποδεικνύει η αντίδραση του μετά τον τελικό, όπου κοίταγε την κερκίδα ενώ έκλαιγε απαρηγόρητος…

Χρήστος Σκούρας