Άργησε, αλλά θα έρθει η στιγμή της: Ο άνθρωπος δεν είχε πατήσει στο φεγγάρι την τελευταία φορά που η Νιούκαστλ πήρε τίτλο!

Πότε ήταν η τελευταία φορά που η Νιούκαστλ κατάφερε να κατακτήσει ένα τρόπαιο; Το 1969. Πόσα έχουν αλλάξει από τότε στον ποδοσφαιρικό και όχι μόνο… πλανήτη; Αμέτρητα πράγματα, με τις «καρακάξες» να μην καταφέρνουν να βάλουν τέλος στο αρνητικό σερί του Wembley, μην σκοράροντας εκεί για 3η συνεχόμενη φορά!  



Άργησε, αλλά θα έρθει η στιγμή της: Ο άνθρωπος δεν είχε πατήσει στο φεγγάρι την τελευταία φορά που η Νιούκαστλ πήρε τίτλο!

Προσπάθησε, πάλεψε, αλλά δεν ήταν αρκετά αυτά για τη Νιούκαστλ, η οποία για 3η συνεχόμενη φορά, ηττάται σε τελικό με 2-0, δίχως να βρίσκει δίχτυα στο Wembley από το ματς του Λιγκ Καπ το 1976 και την… ήττα πάντως από τη Μάντσεστερ Σίτι με 2-1.

Κάπως έτσι, η Νιούκαστλ εξακολουθεί να διαθέτει την 9η πιο «πλούσια» ποδοσφαιρική τροπαιοθήκη στο «Νησί», πλην όμως, η τελευταία φορά που πρόσθεσε τίτλο στη συλλογή της, έλαβε χώρα το 1969. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσα άλλαξαν από τότε μέχρι και σήμερα, όπου δεν κατάφερε να πάρει το Λιγκ Καπ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ….

Ας δούμε τι γινόταν τότε στον… κόσμο:

-Ας ξεκινήσουμε από το ποδοσφαιρικό κομμάτι. Στον τελευταίο τίτλο της Νιούκαστλ, οι «καρακάξες» μετρούσαν 11 τρόπαια και οι «κόκκινοι» διάβολοι» άλλα τόσα. Πλέον, η πρώτη βρίσκεται στην 9η θέση, αναφορικά με τις πιο επιτυχημένες ομάδες βάσει τίτλων στο αγγλικό ποδόσφαιρο και η ομάδα του Τεν Χαγκ στην κορυφή. Η διαφορά είναι χαώδης.

-Η αποστολή Απόλλων 11 (Apollo 11) ήταν η διαστημική πτήση που προσεδάφισε τους πρώτους δύο ανθρώπους στη Σελήνη. Ο αρχηγός της αποστολής Νιλ Άρμστρονγκ και ο πιλότος Έντουιν «Μπαζ'» Όλντριν, αμφότεροι Αμερικανοί, τα κατάφεραν τον Ιούλιο εκείνης της χρονιάς. Λίγο νωρίτερα, η Νιούκαστλ είχε κατακτήσει το Κύπελλο Διεθνών Εκθέσεων απέναντι στην Ούιπεστ.

-Ο Paul McCartney ανακοινώνει ότι οι Beatles διαλύθηκαν, για να προκύψει μετά ένα από τα πιο «θρυλικά» κομμάτια μέχρι και σήμερα, το «Get back Beatles».

-Η τεράστια διαδήλωση στην Αμερική, με 250.000 ανθρώπους να διαμαρτύρονται κατά του πολέμου του Βιετνάμ.

-Δημιουργείται η Montreal Expos, που γίνεται η πρώτη ομάδα μπέιζμπολ που ιδρύεται εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.

-Γεννιέται η Τζένιφερ Άνιστον και ο Ice Cube, γνωστός ράπερ μετέπειτα.

-Είναι και το ίδιο ημερολογιακό έτος, όπου ο Πελέ σημείωσε το 1000ο του γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο. Πλέον, ο Βραζιλιάνος έφυγε από τη ζωή και η Νιούκαστλ διεκδίκησε το πρώτο της τρόπαιο από τότε, αλλά δεν τα κατάφερε...

* Η φωτογραφία του κειμένου είναι από το αρχείο του Χρήστου Σωτηρακόπουλου.

Δημήτρης Μανάκος