Πέρασε και από το Λέστερ η Άρσεναλ, οι Γουέστ Χαμ και Λιντς έριξαν την Έβερτον στην τριάδα υποβιβασμού

Ασταμάτητη η πρωτοπόρος Άρσεναλ εξασφάλισε όλους τους βαθμούς και από το εκτός έδρας ματς με την Λέστερ (1-0) χάρη στο 9ο φετινό γκολ του Μαρτινέλι. Σίφουνας η Γουέστ Χαμ με το 4-0 κόντρα στην Νότιγχαμ Φόρεστ, τεράστιας σημασίας νίκη και για την Λιντς (1-0 την Σαουθάμπτον) στο ντεμπούτο του Γκράθια, με την Έβερτον να πέφτει ξανά στη ζώνη του υποβιβασμού λόγω της ήττας (2-0) από την Άστον Βίλα.  



Πέρασε και από το Λέστερ η Άρσεναλ, οι Γουέστ Χαμ και Λιντς έριξαν την Έβερτον στην τριάδα υποβιβασμού

Λέστερ – Άρσεναλ 0-1

Πρώτη και τον Μάρτιο η Άρσεναλ, η οποία για 75 λεπτά δεν δέχθηκε τελική ευκαιρία από τη Λέστερ και επικράτησε πιο εύκολα από ό,τι αναδεικνύει το τελικό 1-0.

Πώς όμως φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Η αλήθεια είναι πως η Άρσεναλ ήταν ξεκάθαρα ανώτερη της Λέστερ στο πρώτο ημίχρονο, με τις «αλεπούδες» να έχουν αναρίθμητες ανασταλτικές αδυναμίες και τους Λονδρέζους παράπονα από δύο φάσεις.

Αφότου συμπληρώσαμε το πρώτο 20άλεπτο, στο οποίο η Άρσεναλ μετρούσε 4-0 σουτ υπέρ της, φτάσαμε στη στιγμή του 25ου λεπτού. Κόρνερ ο Σάκα, ασταθής απόκρουσε του Γουόρντ και ένα πολύ ωραίο σουτ του Τροσάρ, το οποίο σηματοδοτούσε το πρώτο εκτός έδρας γκολ της καριέρας του με την φανέλα της ομάδας του Μικέλ Αρτέτα.

Ωστόσο, στην αρχή της φάσης ο Μπεν Γουάιτ κράτησε τον Γουόρντ και ο VAR κάλεσε τον Κρεγκ Πόουσον να τον δει, με τον τελευταίο να το ακυρώνει.

Πέντε λεπτά αργότερα, ήρθε μία δεύτερη στιγμή που έκανε τους φιλοξενούμενους να αισθάνονται πως αδικούνται, με τον Μπουκάγιο Σάκα να «γκρεμίζεται» μέσα στην περιοχή από τον Σούταρ, αλλά τον VAR να μην παρεμβαίνει σε αυτή την περίπτωση.

Οδηγηθήκαμε στην ανάπαυλα με το σκορ στο απόλυτο «μηδέν», αλλά ήταν φανερό πως η Άρσεναλ είχε διάθεση και όρεξη, αλλά και αρκετούς παίκτες σε καλή μέρα, με τον Ζορζίνιο να είναι ο κορυφαίος σε επαφές από τους 22 παίκτες στο «Κινγκ Πάουερ», μετά το πέρας των πρώτων 45’ (68 με τη μπάλα).

Πιθανώς όμως ο χειρότερός της παίκτης να ήταν αυτός που τη «λύτρωσε» με την έναρξη της επανάληψης, με τον Γκάμπριελ Μαρτινέλι να κάνει το 1-0 στο 46ο λεπτό. Ο Τροσάρ του πέρασε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Σούταρ, για να έρθει ο Βραζιλιάνος και να ολοκληρώσει άψογα τη φάση, με τελείωμα στην απέναντι γωνία, για το δεύτερο γκολ του σε ισάριθμες αγωνιστικές.

Από εκεί και πέρα, το πράγμα έδειξε να απλοποιείται για την πρωτοπόρο της Premier League, η οποία από το 55’ και έπειτα ήταν απολαυστική με τη μπάλα στα πόδια. Της ακυρώθηκε σωστά, δεύτερο γκολ, έπειτα από εξαιρετική κυκλοφορία μπάλας, με τον Σάκα να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα, ενώ τρία λεπτά μετά, ο Ζιντσένκο νικήθηκε από τον Γουόρντ.

Η πίεση συνεχίστηκε, αλλά το σκορ παρέμεινε αναλλοίωτο, με τον Ράμσντεϊλ να διατηρεί το 5ο του εκτός έδρας clean sheet και την ομάδα του να σημειώνει την δεύτερη διαδοχική της επικράτηση μακριά από το «Έμιρεϊτς».

Γουέστ Χαμ – Νότιγχαμ Φόρεστ 4-0

Την ίδια ώρα, ολότελα αρνητική ήταν η εμφάνιση της Νότιγχαμ Φόρεστ στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου, με τη Γουέστ Χαμ να είναι επιθετική, κυνική όπου χρειάζεται και να κατακτά μία ζωτικής σημασίας νίκη, με το υπέρ της 3-0 να διαμορφώνεται στο δεύτερο ημίχρονο.

Τα «σφυριά» ήταν ανώτερα σε ολόκληρη την αναμέτρηση και απώλεσαν την πρώτη τους καλή στιγμή στο 12ο λεπτό, όταν ο Λούκας Πακετά έστειλε τη μπάλα στο δεξί δοκάρι του Νάβας.

Η πίεση συνεχίστηκε, η δεύτερη μεγάλη φάση των «σφυριών» ήρθε στο 47’, με τον Σούτσεκ να στέλνει τη μπάλα λίγο έξω, για αν περάσουμε στο εντυπωσιακό τρίλεπτο από το 70’ και μετά, όπου η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες τα έκανε όλα σωστά.

Πήρε το προβάδισμα  στο 72ο λεπτό, χάρη στο γκολ του Ντάνι Ινγκς, για να έρθει ο ίδιος παίκτης ένα λεπτό μετά και να κάνει δύο τα γκολ της ομάδας του στο 73’, σπρώχνοντας τη μπάλα στα δίχτυα, έπειτα από ωραία προσπάθεια του Μπενράχμα.

Τον δείκτη του σκορ αύξησε περαιτέρω ο Ντέκλαν Ράις στο 78’  και η πρώτη νίκη της Γουέστ Χαμ στην Premier League έπειτα από 40 μέρες, είναι γεγονός, με τον Αντόνιο να διαμορφώνει το τελικό 4-0.

Έβερτον – Άστον Βίλα 0-2

Παρά το καλό ξεκίνημα των «χωριατών» με ποσοστό κατοχής μπάλας μεγαλύτερο του 70% στα πρώτα 15 λεπτά, οι γηπεδούχοι όχι μονάχα ισορρόπησαν την κατάσταση, αλλά και με την ώθηση του κόσμου άρχισαν να παίρνουν τα ηνία του ματς. Η Έβερτον μετά τις νίκες κόντρα σε Άρσεναλ και Λιντς έδειξαν πως έχουν πλέον την απαραίτητη αυτοπεποίθηση και οι οπαδοί από τις εξέδρες του «Γκούντισον Παρκ» όταν σταματούσαν να εκφράζουν εκνευρισμό για τις διαιτητικές αποφάσεις, έκαναν το γήπεδο να «κοχλάζει».

Η Έβερτον τα ... χρειάστηκε όταν στο 61ο λεπτό ο Γουότκινς κατάφερε να κάνει δυνατή κεφαλιά και ν' απειλήσει την εστία του Πίκφορντ, όμως ο τελευταίος, που πρόσφατα ανανέωσε και το συμβόλαιό του, έκανε εκπληκτική επέμβαση για να κρατήσει το μηδέν. Αυτό αποδείχθηκε τελικά... προειδοποιητική βολή και στο 63' ο πρωταγωνιστής αυτής της φάσης έβαλε μπροστά την Βίλα. Ο Γκέιγ ανέτρεψε τον ΜακΓκιν και ο Γουότκινς σκόραρε για 5ο διαδοχικό ματς πρωταθλήματος γράφοντας το 1-0 για το σύνολο του Έμερι. Το ματς τελείωσε με το γκολ του Μπουέντια στο 81' με ωραία ατομική ενέργεια παρά το διπλό μαρκάρισμα, με τους «χωριάτες» να διαμορφώνουν το τελικό 2-0.

Λιντς – Σαουθάμπτον 1-0

Η Λιντς στο πρώτο παιχνίδι του Χάβι Γκράθια στην άκρη του πάγκου παρουσιάστηκε ορμητική απέναντι στην Σαουθάμπτον, με τον Γουίλφριντ Νιόντο να είναι ο πιο δραστήριος και επικίνδυνος, σε σχέση με τους αντιπάλους, ποδοσφαιριστής. Τα «παγώνια», όμως, δεν μπορούσαν να φτιάξουν καθαρές ευκαιρίες για γκολ. Αυτό, διότι το σύνολο του Σέλες – επίσης πρώτο του ματς μετά την οριστικοποίηση της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας ως πρώτος κόουτς – ήταν τρομερά οργανωμένο και προσηλωμένο στα αμυντικά του καθήκοντα.

Ο Μπάμφορντ στο δεύτερο μέρος άρχισε να παίρνει κι εκείνος περισσότερο την μπάλα και να βρίσκεται περισσότερο μέσα στη δράση, αλλά ο Φίρπο θα ήταν ο λυτρωτής! Στο 77' με το πρώτο του γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ από τακουνιά του Χάρισον έγραψε το 1-0 και χάρισε στον Χάβι Γκράθια τη νίκη στο πρώτο του παιχνίδι στον πάγκο των «παγωνιών»!

Κώστας Ζάλιαρης – Δημήτρης Μανάκος