Ας αντιληφθούμε λίγο τι έχει κάνει ο Έρικ Τεν Χαγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

Είναι σχεδόν… αδιανόητη η εξέλιξη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ υπό τις οδηγίες του Έρικ Τεν Χαγκ. Αν κάτσεις και σκεφτείς τι έχεις κάνει, δυσκολεύεσαι να συνειδητοποιήσεις τι έχει καταφέρει ο Ολλανδός μέσα σε ένα εξάμηνο. Και όμως! Το «αφεντικό» των «κόκκινων διαβόλων» μπορεί σε λιγότερο από ένα χρόνο, να είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για την επική αγωνιστική κατάσταση που βρίσκεται η ομάδα του.  



Ας αντιληφθούμε λίγο τι έχει κάνει ο Έρικ Τεν Χαγκ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…

Αρχικά, καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε πως αναφερόμαστε στην ίδια ομάδα που πέρυσι έχανε με συνεχόμενες ήττες στο τέλος την συμμετοχή της στο Champions League. Τον σύλλογο που δεχόταν τέσσερα γκολ από τη Μπράιτον στο «Άμεξ», την ομάδα που δεχόταν ένα γκολ από την Κρίσταλ Πάλας, στην τελευταία αγωνιστική του Μαΐου και δεν ήταν ικανή να ανατρέψει την κατάσταση.

Με ή χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έμοιαζε αδύνατο να βγάλει αντίδραση. Η έλευση του Έρικ Τεν Χαγκ δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει θετικά ως διά μαγείας. Διότι και στην αρχή της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου, έκαναν την εμφάνισή τους αρκετές «σφαλιάρες».

Ήττα εντός έδρας από τη Μπράιτον, για πρώτη φορά στην ιστορία της και 4-0 στην δεύτερη αγωνιστική στο «Κομιούνιτι» από τη Μπρέντφορντ, γεγονός που αποτελούσε αρνητικό ρεκόρ στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποτέ πριν είχε δεχθεί τέσσερα γκολ εκτός έδρας στο πρώτο ημίχρονο και κανένας προπονητής της τον τελευταίο… μισό αιώνα, είχε ξεκινήσει το έργο του με 2/2 αποτυχίες, σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Η κατάσταση έμοιαζε μη αναστρέψιμη, αλλά το πράγμα ξεκίνησε δειλά - δειλά να γυρνά, για να φτάσουμε πλέον στο σημείο να ατενίζουμε τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που συνδέεται άρρηκτα με το παρελθόν της.

Ποιες είναι λοιπόν οι πιο σημαντικές νίκες του Έρικ Τεν Χαγκ στον πάγκο της; Αρχικά, κέρδισε εντός έδρας τη Λίβερπουλ πειστικά, σε ένα παιχνίδι που το 2-1 έμοιαζε δίκαιο και δεν έδειχνε να προκύπτει με… κλεφτοπόλεμο.

Ακολούθησε η τεράστια επικράτηση επί της Άρσεναλ με το ίδιο σκορ, στην 6η αγωνιστική της Premier League, σημειώνοντας πως εκείνη την περίοδο οι «κανονιέρηδες» ήταν αήττητοι και μετρούσαν πέντε συνεχόμενες νίκες.

Μπορεί κάπου στην πορεία να έκανε την εμφάνισή του το «βαρύ» 6-3 από τη Μάντσεστερ Σίτι, όμως σε κάθε «στραβή», ως στιγμής, οι «κόκκινοι διάβολοι» έδειχναν ικανοί να επιστρέψουν.

Επικράτησαν της συμπολίτισσάς τους στον δεύτερο γύρο, κέρδισαν στο «Ολντ Τράφορντ» και την Τότεναμ, με 2-0, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή μετρούν 19 αήττητα παιχνίδια εντός έδρας, έχοντας αποκλείσει και τη Μπαρτσελόνα, που συνολικά είχε καταγράψει ένα εντυπωσιακό αήττητο - επίσης - 19 αναμετρήσεων!

Η πρόκριση στους «16» του Europa League ήρθε με ανατροπή και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θύμισε στους φίλους της την εποχή του… Πολ Σκόουλς, όταν απέκλειε τους Καταλανούς στο ίδιο γήπεδο, χάρη σε ένα φοβερό γκολ του άλλοτε αρχηγού της.

Παράλληλα, εξακολουθεί να διεκδικεί ακόμη δύο τίτλους. Το Λιγκ Καπ, το οποίο θα μάθουμε αν θα κατακτήσει την Κυριακή (26/2) το βράδυ, αντιμετωπίζοντας στο Wembley τη Νιούκαστλ και το FA Cup, στο οποίο επίσης βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Έχει αποκλείσει με δύο νίκες εντός έδρας - αμφότερες με 3-1 - τη Ρέντινγκ και την Έβερτον και στον 5ο γύρο του θεσμού, θα τεθεί αντιμέτωπη με τη Γουέστ Χαμ, και πάλι στο «σπίτι» της.

Όσον αφορά το πρωτάθλημα; Εντάξει, είναι δεκτό, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να το διεκδικήσει, αλλά στο τέλος της ημέρας, προσμετράται ως ένα επίτευγμα του Έρικ Τεν Χαγκ το γεγονός πως η ομάδα του συμπεριλαμβάνεται ακόμη και σε αυτή τη συζήτηση. Στην χειρότερη των περιπτώσεων θα είναι 4η και ακόμη και αν δεν κατακτήσει το Europa League, φαντάζει σίγουρη η επιστροφή της στο Champions League!

Υπενθυμίζουμε… Μιλάμε για την ίδια ομάδα, που πριν από ένα εξάμηνο δεχόταν τέσσερα γκολ… εύκολα από τη Μπρέντφορντ στο Λονδίνο! Το ίδιο club έχει κερδίσει σχεδόν ολόκληρο το Big 6 εντός έδρας, είναι τρίτο στη βαθμολογία, προκρίθηκε επί της Μπαρτσελόνα, είναι στον τελικό του Λιγκ Καπ με τον τίτλο του φαβορί και μία «ανάσα» από τα προημιτελικά του FA Cup! Αυτό θα πει… αναγέννηση!

Δημήτρης Μανάκος