Τελικά, ο Ράσφορντ ήθελε τον… Ολλανδό του

Ένας Μάρκους Ράσφορντ που χαίρεσαι να τον βλέπεις, δια χειρός… Έρικ Τεν Χαγκ. Με την φετινή αγωνιστική του «εκτόξευση», άπαντες στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, βλέπουν στο πρόσωπο του Άγγλου επιθετικού, τον ηγέτη του σήμερα αλλά και του «αύριο».  



Τελικά, ο Ράσφορντ ήθελε τον… Ολλανδό του

Αφήνοντας πίσω του μια πολύ μέτρια σεζόν, ο Μάρκους Ράσφορντ, πιο ώριμος από ποτέ, δείχνει να εξελίσσεται στον παίκτη που όλοι περίμεναν, όταν αυτός ακόμη αγωνιζόταν στις ακαδημίες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Φέτος, υπό τις οδηγίες του Έρικ Τεν Χαγκ, διανύει σεζόν καριέρας, καθώς με 24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, έχει ήδη ξεπεράσει την προηγούμενη κορυφαία επίδοσή του (22 τη σεζόν 2019-2020).

Άφησε πίσω τον κακό εαυτό του

Πιθανότατα επηρεασμένος από την μέτρια απόδοση της Γιουνάιτεντ, τα νούμερα του Ράσφορντ την σεζόν 2021-2022, δεν θυμίζουν σε τίποτα την φετινή «εκδοχή» του. Την περασμένη ποδοσφαιρική χρονιά, ο Άγγλος επιθετικός σε 25 συμμέτοχες (13 ως βασικός) στην Premier League, μέτρησε μόλις τέσσερα γκολ και δύο ασίστ σε σύνολο 1.232 λεπτών.

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα της Opta, τα «Expected Goals» του έφτασαν μόλις στο 3,1. Αυτό σημαίνει πως η ποιότητα των τελικών προσπαθειών του, θα έπρεπε να του αποφέρουν περίπου τρία γκολ. Νούμερο μικρό, αν αναλογιστεί κανείς την θέση και την τάση του να κινείται κοντά στην μεγάλη περιοχή των αντιπάλων. Παράλληλα, οι θέσεις εκτέλεσης των 22 τελικών προσπαθειών του, αν και «σκόρπιες» μέσα στην μεγάλη περιοχή, δεν θεωρούνται «κλασικές» ευκαιρίες.

Με το μαγικό άγγιγμα του Ολλανδού, στην… σεζόν καριέρας

Νέος προπονητής, νέος… Ράσφορντ. Αυτό, συνοψίζει την έως τώρα χρονιά του επιθετικού της Γιουνάιτεντ, καθώς ο ερχομός του Έρικ Τεν Χαγκ, συνδυάστηκε, όχι τυχαία, με την πιο ώριμη εκδοχή του. Ήδη φέτος, έχει περισσότερα αγωνιστικά λεπτά στο πρωτάθλημα σε σχέση με πέρσι (1.958) και σε 24 συμμετοχές μετρά 14 γκολ μαζί με τρεις ασίστ.

Σύμφωνα με το παρακάτω αναλυτικό γράφημα, ο Ράσφορντ καταγράφει σχεδόν 10 «Expected Goals» και το γεγονός πως έχει πετύχει τέσσερα περισσότερα, καταδεικνύει την ποιότητα αλλά και την ποσότητα (66) των εκτελέσεών του. Εκεί όμως που φαίνεται η επιρροή του Ολλανδού τεχνικού, είναι στις θέσεις εκτέλεσης. Μέσα από το επιθετικό του πλάνο, ο Άγγλος επιθετικός καταλήγει εντός και αριστερά της μεγάλης περιοχής, τόσο μέσα από συνεργασίες με τους συμπαίκτες του, όσο και με προσωπικές ενέργειες.

Σίγουρα αισθάνονται τυχεροί στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που ένα δικό τους παιδί πρωταγωνιστεί φέτος στην «ανοικοδόμηση» που επιχειρεί ο Τεν Χαγκ και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία της ανανέωσης του συμβολαίου του, το οποίο λήγει τον Ιούνιο του 2024.

Γιάννης Νικολόπουλος