Ριτσάρλισον: Πήγε στην Τότεναμ με πολλές περγαμηνές, αλλά μέχρι στιγμής… αγνοείται!

Το περασμένο καλοκαίρι, η διοίκηση της Τότεναμ, έβαλε το χέρι βαθιά στην τσέπη, αγοράζοντας τον Ριτσάρλισον από την Έβερτον, έναντι 58.000.000 ευρώ. Ήλπιζαν, πως θα αποτελέσει τον παίκτη, που θα πλαισιώσει ιδανικά τους Κέιν και Σον και θα δώσει το κάτι παραπάνω στην ομάδα. Η αλήθεια είναι όμως, ότι η μέχρι στιγμής πορεία του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, τουλάχιστον κατώτερη των περιστάσεων και των απαιτήσεων.  



Ριτσάρλισον: Πήγε στην Τότεναμ με πολλές περγαμηνές, αλλά μέχρι στιγμής… αγνοείται!

Τα χρόνια στη Βραζιλία και το άλμα στην Premier League

Ο 26χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός, ξεκίνησε την καριέρα του στην Ατλέτικο Μινέιρο. Αγωνιζόταν τότε, στη δεύτερη κατηγορία της Βραζιλίας και σε 24 αγώνες πέτυχε 9 γκολ. Οι εμφανίσεις του, δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα ραντάρ της Φλουμινένσε, η οποία τον έκανε δικό της μετά το τέλος της σεζόν. Η θητεία του εκεί, κράτησε δύο χρόνια και σε 67 αγώνες πέτυχε 19 γκολ. Το 2017, είχε φτάσει πλέον η στιγμή, να κάνει το μεγάλο βήμα και να δοκιμάσει την τύχη του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Η Γουότφορντ, έδωσε 12.400.000 ευρώ για την απόκτηση του και παρ’ ότι τα νούμερά του δεν εντυπωσίασαν, έχοντας 5 γκολ σε 38 εμφανίσεις, οδήγησε την ομάδα στη 14η θέση του πρωταθλήματος, χωρίς να κινδυνεύσει ιδιαίτερα για την παραμονή στην κατηγορία.

Η μεταγραφή στην Έβερτον και η αγωνιστική του εκτόξευση

Το καλοκαίρι του 2018, οι «toffees», προχώρησαν στην απόκτηση του, έναντι σχεδόν 40.000.000 ευρώ. Ύστερα από τον πρώτο, αναγνωριστικό, χρόνο του στην Premier League, άρχισε σιγά-σιγά, να ξεδιπλώνει το ταλέντο του με τη φανέλα της ομάδας του Μέρσεϊσαϊντ. Μάλιστα, έγινε και ιδιαίτερα αγαπητός στο κοινό της ομάδας, λόγω αρκετών δηλώσεων εναντίον της μισητής αντιπάλου Λίβερπουλ, αλλά και ιδιαιτέρως του Βίρτζιλ Βαν Ντάικ, τον οποίο λίγο- πολύ αποκαλούσε υπερεκτιμημένο. Στα τέσσερα χρόνια του στην Έβερτον, πέτυχε 53 γκολ σε 152 αγώνες, σε όλες τις διοργανώσεις. Σκόραρε σταθερά διψήφιο αριθμό τερμάτων κάθε σεζόν και έδειχνε ξεκάθαρα πλέον, πως έχει ανέβει επίπεδο.

Η μετακίνηση στην Τότεναμ και οι δυσκολίες στο νέο περιβάλλον

Οι εμφανίσεις του με τα «ζαχαρωτά», επιβραβεύτηκαν με τη μεταγραφή του στην Τότεναμ. Ο Βραζιλιάνος έφτασε να αγωνίζεται σε μια ομάδα που διεκδικεί κάθε χρόνο την είσοδο στην τετράδα και αγωνίζεται φέτος στο Champions League. Ο ρόλος του όμως, ήταν δεδομένο, ότι θα είναι διαφορετικός. Άλλωστε, δεν φανταζόταν ούτε ο ίδιος, ότι θα προπορεύεται στην ιεραρχία απέναντι σε Κέιν και Σον. Παρά ταύτα, δεν έχει καταφέρει έως τώρα να καθιερωθεί ως βασικός στην ομάδα, με τον Αντόνιο Κόντε να προτιμάει τον Ντέγιαν Κουλουσέφσκι για αυτόν τον ρόλο.

Τα προβλήματα προσαρμογής του, γίνονται εμφανή, αν ρίξουμε μια ματιά στα νούμερα του. Σε 14 αγώνες στην Premier League, δεν έχει καταφέρει ακόμα να πετύχει γκολ, έχοντας να επιδείξει απλώς τρεις ασίστ. Η μοναδική φορά την οποία βρήκε δίχτυα, ήταν την πρώτη αγωνιστική των ομίλων του Champions League, όταν και πέτυχε και τα δύο γκολ στην επικράτηση των «σπιρουνιών» με σκορ 2-0, επί της Μαρσέιγ. Σε 19 παιχνίδια του λοιπόν με τους «spurs», έχει τον πενιχρό απολογισμό των δύο τερμάτων και τριών ασίστ, έχοντας μόλις εννέα συμμετοχές ως βασικός, με τις πέντε μόνο να είναι στο πρωτάθλημα.

Η αλήθεια είναι ότι ταλαιπωρήθηκε πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο από έναν τραυματισμό στην κνήμη, ενώ αμέσως μετά, είχε πρόβλημα στο μηρό. Παρά τις δυσκολίες του με την Τότεναμ, στο Μουντιάλ του Κατάρ ήταν από τους διακριθέντες της Βραζιλίας πετυχαίνοντας τρία γκολ σε πέντε παιχνίδια.

Αυτό, ίσως δείχνει, ότι μπορεί η αφλογιστία του, να μην είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη και να παίζει ρόλο και ο τρόπος που τον χρησιμοποιεί ο Αντόνιο Κόντε. Πάντως, δείχνει να μην είναι ο ίδιος παίκτης με τα προηγούμενα χρόνια και μένει να φανεί, αν θα μπορέσει να ξαναβρεί τον παλιό καλό του εαυτό στη συνέχεια της σεζόν.

Ιάσονας Τσίλης