Σημείο… μηδέν: Ίσες πιθανότητες κατάκτησης της Premier League για Άρσεναλ και Σίτι!

Δύο μέρες πριν το πιο σημαντικό παιχνίδι της σεζόν, μέχρι το… επόμενο, Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι έχουν σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες κατάκτησης της Premier League!



Σημείο… μηδέν: Ίσες πιθανότητες κατάκτησης της Premier League για Άρσεναλ και Σίτι!

Πριν από ένα μήνα, η Άρσεναλ ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση της Premier League βάσει πιθανοτήτων. Απολύτως λογικό, ουδείς μπορεί να έχει αντίρρηση σε αυτό, αν αναλογιστεί απλά πως οι «κανονιέρηδες» συγκέντρωσαν 50 βαθμούς στην ολοκλήρωση του πρώτου γύρου.

Μία επίδοση που αποτελεί και την καλύτερη συγκομιδή βαθμών στην ιστορία τους, με τους «κανονιέρηδες» να έχουν «σπάσει» κάθε ρεκόρ, μετρώντας μόλις μία ήττα από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μία ισοπαλία εκτός έδρας με τη Σαουθάμπτον και τη μοναδική απώλεια βαθμών εντός έδρας, στο 0-0 με τη Νιούκαστλ στο «Έμιρεϊτς».

Ωστόσο, ήταν μαθηματικά βέβαιο πως η πιο νεανική ομάδα του πρωταθλήματος σε μέσο όρο, κάποια στιγμή θα «κολλούσε». Και αυτό συνέβη μετά τον αποκλεισμό από τη Μάντσεστερ Σίτι στον 3ο γύρο του FA Cup.

Η ήττα έφερε μία ακόμη, αυτή την φορά από την Έβερτον με 1-0, στο ντεμπούτο του Σον Ντάις, για να ακολουθήσει η ισοπαλία με τη Μπρέντφορντ στο Βόρειο Λονδίνο, με έντονα παράπονα από την διαιτησία.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις λοιπόν, η επίσης ασταθής Μάντσεστερ Σίτι, μείωσε τη διαφορά και πλέον την έφτασε στη χαμηλότερη τιμή της, στους τρεις βαθμούς. Μπορεί οι «πολίτες» να έχουν ένα ματς περισσότερο, αλλά κάθε τι παύει να υφίσταται από τη στιγμή που έφτασε η ώρα να την υποδεχθεί η Άρσεναλ στο «Έμιρεϊτς».

Αν οι Λονδρέζοι κερδίσουν, ουδείς θα μιλά για «κατάρρευση», αλλά για μία διαφορά έξι βαθμών, που μπορεί να εκτοξευθεί και στους εννέα, αν η ομάδα του Μικέλ Αρτέτα πάρει και το ματς που «χρωστά». Σε αντίθετη περίπτωση, θα βρισκόμαστε ξανά σε σημείο «μηδέν».

Μιλώντας με αριθμούς; Οι γηπεδούχοι έχουν 49,1% πιθανότητες να πάρουν τον πρώτο τους τίτλο μετά από 19 χρόνια, ενώ το 48,9% καταλαμβάνει η Μάντσεστερ Σίτι, για να φτάσει σε ένα πέμπτο πρωτάθλημα την τελευταία εξαετία.

Όλα αντιστράφηκαν και όλα μπορούν να γυρίσουν «τούμπα», με ένα ακόμη «διπλό» της Σίτι στο Βόρειο Λονδίνο. Αν αυτό όμως δεν συμβεί, η εξίσωση απλοποιείται και πάλι και οι πιθανότητες της Άρσεναλ θα είναι μεγαλύτερες, πιθανώς και από αυτές που συναντούσαμε, ακόμη και πριν από ένα μήνα!

Δημήτρης Μανάκος