Ο Δημήτρης Νικολάου για τον Κίβιορ στο England365: «Ήταν… χαμένος όταν έμαθε πως πάει στην Άρσεναλ – Προσόν του η αντίληψη του παιχνιδιού!»

Έχουν συνυπάρξει στο γήπεδο για 39 ματς. Τον έχει ζήσει και τον ξέρει. «Γιατί η Άρσεναλ να πάρει αυτόν»; Τι διακρίνει τον Γιακούμπ Κίβιορ από άλλους κεντρικούς αμυντικούς;» «Περίμενε ο ίδιος ότι από την Σπέτσια θα πάει στο Βόρειο Λονδίνο»; Φυσιολογικές απορίες, που μας λύνει ο Δημήτρης Νικολάου, στην αποκλειστική του συνέντευξη για τον πρώην συμπαίκτη του, στο England365!



Ο Δημήτρης Νικολάου για τον Κίβιορ στο England365: «Ήταν… χαμένος όταν έμαθε πως πάει στην Άρσεναλ – Προσόν του η αντίληψη του παιχνιδιού!»

Ο Γιακούμπ Κίβιορ αποτελεί μόλις τον τέταρτο διαφορετικό ποδοσφαιριστή από την Πολωνία που θα αγωνιστεί με τα χρώματα της Άρσεναλ. Ένα παιδί που μετέβη στο Βόρειο Λονδίνο από τη Σπέτσια, έναντι 20 εκατομμυρίων, σε μία ακόμη μεταγραφική προσθήκη των «κανονιέρηδων» που αναδεικνύει το πλάνο που διαθέτουν, αναλογικά με τον τρόπο που ξοδεύουν.

Αρκετοί δεν ήξεραν τον Κίβιορ και τον τρόπο παιχνιδιού του, αλλά κάπου εδώ έρχεται ο Δημήτρης Νικολάου για να μας διαφωτίσει. Συνυπήρξαν στην Σπέτσια, έχουν βρεθεί για 39 ματς στο χορτάρι μαζί, τον γνωρίζει και μας τον… συστήνει.

Ο Έλληνας αμυντικός μίλησε στο England365 για τον πρώην συμπαίκτη του, τα χαρακτηριστικά που τον διακρίνουν και το πολύ μεγάλο άλμα που έκανε. Πώς αντέδρασε ο Κίβιορ όταν έμαθε ότι πηγαίνει στην Άρσεναλ; «Ήταν χαμένος και τρομερά χαρούμενος»!

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη του Δημήτρη Νικολάου στον Δημήτρη Μανάκο, με τη σύμφωνη γνώμη της Σπέτσια:

Αρχικά, θα ήθελα να σε ρωτήσω τη γνώμη σου για τον Γιακούμπ Κίβιορ. Πες μας ορισμένα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του που ξεχωρίζεις.

«Είναι ένας πάρα πολύ ταλαντούχος ποδοσφαιριστής. Σε μικρή ηλικία έπαιξε πάρα πολλά παιχνίδια πέρυσι και φέτος στην Serie A. Τα δυνατά του στοιχεία είναι ότι είναι γρήγορος. Έχει εξαιρετική πάσα και παίρνει πολύ σωστές αποφάσεις μέσα στο παιχνίδι. Πώς να μαρκάρει τον επιθετικό και πού να δώσει την μπάλα, ώστε να μην είναι διεκδικήσιμη.»

Στην Αγγλία, που δεν τον έχουν ζήσει, γράφουν πως μπορεί να αγωνιστεί και στη θέση του αμυντικού μέσου. Ισχύει κάτι τέτοιο;

«Ναι, μπορεί να παίξει και ως αμυντικό χαφ. Πέρυσι κάλυψε αυτή τη θέση στα περισσότερα παιχνίδια. Έχει στοιχεία για να παίξει μπροστά από την άμυνα και γιατί όχι, το ίδιο μπορεί να κάνει και στην Αγγλία.»

Ποιο είναι το βασικό προσόν στο παιχνίδι του; Έχεις ξεχωρίσει κάτι από το διάστημα που συνυπήρξατε στο γήπεδο;

«Το βασικότερο προσόν που τον διακατέχει είναι ότι διαβάζει πολύ γρήγορα τις φάσεις και τοποθετείται εκεί που πρέπει να είναι ώστε να κλέβει τη μπάλα. Είναι πολύ καλός και στη μετάβαση του παιχνιδιού, έχει φοβερή αντίληψη.»

Πίστευες πως θα κάνει ένα τόσο μεγάλο βήμα; Τον ζούσες καθημερινά, ήξερες τις δυνατότητές του. Έμοιαζε θέμα χρόνου να συμβεί κάτι τέτοιο;

«Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα ότι θα κάνει τόσο μεγάλο άλμα, αλλά έχει πάρα μα πάρα πολλά στοιχεία, ώστε αυτό το βήμα που έκανε να το πραγματοποιήσει και να το υποστηρίξει στον απόλυτο βαθμό. Θα ανταπεξέλθει στους ρυθμούς της Premier League

Ο κόσμος της Premier League είναι ιδιαίτερος. Θεωρείς πως θα καταφέρει να παίξει στην Άρσεναλ και να καταφέρει να είναι ανταγωνιστικός σε τόσο υψηλό επίπεδο;

«Εννοείται πως μπορεί. Πρέπει να δουλέψει σκληρά και να συνηθίσει τους ρυθμούς του πρωταθλήματος, και αν αυτό συμβεί θα τα καταφέρει.

Πώς είναι σαν άνθρωπος ο Πολωνός; Δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στην ψυχοσύνθεση του ποδοσφαιριστή στην Αγγλία και στη συνέπεια της εξωγηπεδικής ζωής…

«Σαν παιδί είναι πάρα πολύ ταπεινό. Δεν τον ενδιαφέρουν πολλά πράγματα πέρα από την οικογένειά του και το ποδόσφαιρο. Είναι τρομερά ταπεινός και ήρεμος.»

Τέλος, θα ήθελα να σε ρωτήσω πώς αντέδρασε και πώς σας ανακοίνωσε ότι αποχωρεί; Πώς αισθανόταν;

«Όπως συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, τις πρώτες μέρες είσαι λίγο χαμένος. Έτσι ήταν και ο Κίβιορ, ήταν πολύ χαρούμενος και δεν καταλάβαινε τι γινόταν. Όταν αυτό έγινε επίσημο, ήταν λίγο φοβισμένος αλλά και ενθουσιασμένος. Ένιωθε ότι ένα όνειρό του γίνεται πραγματικότητα. Και τι όνειρο εδώ που τα λέμε…»

 

*Ευχαριστώ προσωπικά τον Μάικ Ρέτσο και τον κύριο Αποστόλου, που βοήθησαν ιδιαίτερα για να γίνει η συνέντευξη!