Το 24ωρο των πιθανοτήτων: Από φαβορί… αουτσάιντερ η Άρσεναλ και πάλι πίσω!

Τα δεδομένα διαφοροποιούνται με χαρακτηριστική ευκολία και η Άρσεναλ το συνειδητοποίησε αυτό μέσα σε 24 ώρες. Όταν ξεκίνησε την 22η αγωνιστική με 53% πιθανότητες κατάκτησης της Premier League, έπεσε κατακόρυφα μετά την ήττα της και εν συνεχεία, το αποτέλεσμα της Μάντσεστερ Σίτι, βελτίωσε και πάλι τα ενδεχόμενα του πρώτου τίτλου από το 2004!  



Το 24ωρο των πιθανοτήτων: Από φαβορί… αουτσάιντερ η Άρσεναλ και πάλι πίσω!

Ναι, οι αριθμοί παίζουν τον ρόλο τους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Λειτουργεί το άθλημα με βάση τους αριθμούς, κρίνονται ποδοσφαιριστές, ανάλογα με τα στατιστικά τους στον αγωνιστικό χώρο. Τα γκολ ή οι ασίστ ή οι πάσες πριν την τελική μεταβίβαση, διαδραματίζουν κομβικό ρόλο σε διαπραγματεύσεις.

Όπως ακριβώς συμβαίνει άλλωστε και με τους αριθμούς των αμυντικών, αναλογικά με τη χρησιμότητά τους στο παιχνίδι ή με τους τερματοφύλακες και τα clean sheet. Σκεφτείτε πόσο διαφορετική θα ήταν η φετινή Premier League άλλωστε αν δεν είχαμε τα ρεκόρ του Έρλινγκ Χάαλαντ, τις ασίστ του Ντε Μπρόινε, τα 267 γκολ του Χάρι Κέιν, την εκπληκτική Άρσεναλ των Μαρτίν Έντεγκααρντ και Μπουκάγιο Σάκα, τα διαδοχικά γκολ του Μάρκους Ράσφορντ στο «Ολντ Τράφορντ» και τα clean sheet του Νικ Πόουπ, που οδηγούν τη Νιούκαστλ με ασφάλεια στην πρώτη τετράδα και στον πρώτο τελικό του Λιγκ Καπ από το 1976.

Συνεπώς, οι αριθμοί ναι μεν είναι νούμερα, αλλά «μιλούν» πολύ και η Άρσεναλ φρόντισε να συνειδητοποιήσει κάτι τέτοιο μέσα σε μόλις 24 ώρες. Ξεκίνησε λοιπόν την 22η αγωνιστική με τις πιθανότητες κατάκτησης της Premier League να ανέρχονται σε ένα ποσοστό της τάξης του 53%.

Απόλυτο φαβορί, αντιμετώπιζε την «ουραγό» Έβερτον και παρότι η παράδοση στο «Γκούντισον Παρκ» δεν ήταν υπέρ της, οι «κανονιέρηδες» γνώριζαν πως αν επικρατήσουν θα γίνουν η πρώτη ομάδα με 100 νίκες κόντρα σε συγκεκριμένο αντίπαλο (1η στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου), αυξάνοντας στους 8 τη διαφορά από τη Μάντσεστερ Σίτι.

 

Ο Σον Ντάις όμως δεν τους το επέτρεψε και αν κάποιος μπορούσε να δει το γράφημα των πιθανοτήτων, θα διαπίστωνε μία κατακόρυφη πτώση. Από το 53% πήγαμε στο… 41% και έμελλε να δούμε πόσο ακόμη θα έπεφτε ο δείκτης, αν η Μάντσεστερ Σίτι κέρδιζε για πρώτη φορά στο «Tottehnam Hotspur Stadium».

 

 

Εν τέλει, δεν θα το διαπιστώσουμε ποτέ! Οι «πολίτες» δεν σκόραραν για 5η συνεχόμενη σεζόν εκεί, ηττήθηκαν ξανά με 1-0, όπως και πέρυσι στην πρεμιέρα, και το -5 από την Άρσεναλ διατηρήθηκε, έχοντας μάλιστα και ματς περισσότερο. Συνέπεια; Στο 47% οι πιθανότητες κατάκτησης του τίτλου για την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα, με τη Μάντσεστερ Σίτι να πέφτει ολίγον τι και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μπαίνει στην εξίσωση.

 

Από τον παράδεισο στην κόλαση και πάλι πίσω, ήταν αυτή η αγωνιστική για την Άρσεναλ. Η 22η στροφή του πρωταθλήματος που εν τέλει πέρασε αναίμακτα, οκτώ μέρες πριν το απόλυτο ντέρμπι ανάμεσα σε «κανονιέρηδες» και «γαλάζιους» στο «Έμιρεϊτς»!

Δημήτρης Μανάκος