Μάντσεστερ Σίτι: «Λερώθηκε» το γαλάζιο από το… μαύρο και στον δίκαιο κόσμο της Premier League, αυτό τιμωρείται «σκληρά»!

Το θέμα της Μάντσεστερ Σίτι πλέον περνά στη δικαιοσύνη. Και η ουσία είναι μία. Αν έχει παραβεί κάθε κανόνα του Financial Fair Play, πρέπει να της αφαιρεθούν βαθμοί για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Μία σκληρότερη τιμωρία θα ήταν να μην υπολογιστούν τα πρωταθλήματα που κατέκτησε. Και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, ο κόσμος της Premier League τα τελευταία 12 χρόνια, θα ήταν διαφορετικός…



Μάντσεστερ Σίτι: «Λερώθηκε» το γαλάζιο από το… μαύρο και στον δίκαιο κόσμο της Premier League, αυτό τιμωρείται «σκληρά»!

Προφανώς και δεν ήταν κάτι που προέκυψε σήμερα ή μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας μεταγραφικής περιόδου. Σίγουρα είναι κάτι που η Premier League εξετάζει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, δίχως αυτό να σημαίνει πως ο Πεπ Γκουαρδιόλα ή οι ποδοσφαιριστές του ευθύνονται για κάτι.

Δεν φταίει ο Καταλανός προπονητής που ζητούσε μεταγραφές και δεν του εξηγήθηκαν ποτέ σωστά τα οικονομικά δεδομένα, ούτε φυσικά ένας άλλος σύλλογος της Premier League που προσπάθησε να κοστολογήσει όσο ακριβότερα μπορούσε έναν ποδοσφαιριστή του, κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Μάντσεστερ Σίτι.

Την ευθύνη έχει στον απόλυτο βαθμό η διοίκηση της ομάδας, η οποία αποτελεί και τον βασικότερο λόγο που η Μάντσεστερ Σίτι κυριαρχεί στο αγγλικό ποδόσφαιρο από την άφιξή της και έπειτα. Διότι από το πρώτο πρωτάθλημα, αυτό του 2012 με τον Κουν Αγουέρο, μέχρι και το περσινό των 93ων βαθμών, η Μάντσεστερ Σίτι λογίζεται δικαίως ως το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση κάθε χρόνο.

Το αισθανόμαστε και φέτος. Η Άρσεναλ είναι η καλύτερη ομάδα του πρωταθλήματος, η σταθερότερη μέσα στην σεζόν, ούσα δικαίως στην πρώτη θέση με 50 βαθμούς μετά το τέλος του πρώτου γύρου, αλλά πάντα κοιτάζει τα αποτελέσματα των «πολιτών». Απολύτως φυσιολογικό, όταν μιλάμε για μία ομάδα που έχει κατακτήσει κάθε λογής εγχώριο τίτλο την τελευταία τετραετία, κυριαρχώντας μεταξύ των αντιπάλων της.

Ωστόσο, στο τέλος της ημέρας, αν αποδειχθεί πως «έκλεβε» κατά τις μεταγραφικές περιόδους και αν γίνει αντιληπτό από τη δικαιοσύνη πως οι κατηγορίες ευσταθούν, τότε ορθώς θα πρέπει να παρθούν σκληρά μέτρα. Όχι απαραίτητα για να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της Μάντσεστερ Σίτι, αλλά για να συνετιστούν και όλοι οι υπόλοιποι.

Η Premier League άλλωστε είναι το πιο νοικοκυρεμένο «μαγαζί» στην Ευρώπη και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να παραβιάζει τους όρους του. Είτε ανήκει στο «Νησί», είτε προέρχεται από τη Σαουδική Αραβία, είτε είναι ο Τοντ Μποέλι, είτε είναι ένα fund Αμερικάνων, που θέλουν να πουλήσουν για να αποχωρήσουν.

Οι κανόνες είναι κανόνες και το σοβαρότερο ατόπημα κατά την παραβίασή τους, είναι το γεγονός πως ζούσαμε σε μία ψεύτικη πραγματικότητα. Αν η Μάντσεστερ Σίτι προέβαινε σε κινήσεις που υπερέβαιναν το όριο, είναι λογικό να αποτελεί το απόλυτο φαβορί.

Οι άλλοι δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν, διότι σέβονταν τους όρους που είχαν τεθεί. Και έμεναν στην 2η θέση ή τερμάτιζαν χαμηλότερα, διότι όταν οι «πολίτες» αγόραζαν τον Τζακ Γκρίλις, αυτοί αναγκάζονταν να κοιτάξουν σε άλλες αγορές, καθώς δεν μπορούσαν να διαθέσουν 100 εκατομμύρια.

Συνεπώς, μικρή σημασία έχει τι θα γίνει αν αφαιρεθούν οι 15 βαθμοί από τη Μάντσεστερ Σίτι και αν το παράδειγμα της Γιουβέντους θα εφαρμοστεί στο «Νησί». Πρέπει να γίνει έτσι αν είναι ένοχη, πρέπει να μην έχει το δικαίωμα να καταφύγει στο CAS αν όλα αυτά έχουν συμβεί και δεν πρέπει να ξεπερνά την Τσέλσι και την Λίβερπουλ στην βαθμολογία, καθώς δεν θα βρισκόταν εκεί αν δεν υπήρχαν όλες αυτές οι ακριβές αγορές κατά την προηγούμενη δεκαετία.

Πολλοί θα πουν για αφαίρεση τροπαίων. Ίσως και να είναι διέξοδος, ίσως και για τους υπολοίπους να αποτελεί λύτρωση. Διότι αν ο Σόλσκιερ κατακτούσε το προπέρσινο πρωτάθλημα και ο Μουρίνιο αυτό της προηγούμενης θητείας του στην Αγγλία, κάθε τι θα ήταν διαφορετικό. Το ίδιο ισχύει και για τη Λίβερπουλ! Θα είχε κατακτήσει κάθε εγχώριο τίτλο στο «Νησί» πέρυσι και οι 99 βαθμοί που συγκέντρωσε πριν από τρία χρόνια, όταν και κατέκτησε το πρωτάθλημα, θα ήταν το απόλυτο ρεκόρ.

Θέλουμε λοιπόν να καταλήξουμε στο ότι κάθε ποινή που μπορεί να εφαρμοστεί στους «πολίτες», αν όλα αυτά ισχύουν, θα ήταν λυτρωτική. Θα ήταν δίκαιη, δεν θα ήταν άδικο να τιμωρηθεί όποιος δρα κατά των υπολοίπων με αθέμιτα μέσα. Και φυσικά, καμία ευθύνη δεν έχει ο Πεπ Γκουαρδιόλα. Αυτές αναλαμβάνονται εξ’ ολοκλήρου από τους ισχυρούς άνδρες των «γαλάζιων». Αυτούς που δημιούργησαν έναν ψεύτικό κόσμο στην Premier League, αυτούς που καθιέρωσαν τη Μάντσεστερ Σίτι και τώρα – αν όλα αυτά αποδειχθούν – θα την τιμωρήσουν που πίστεψε σε αυτούς…

Δημήτρης Μανάκος