Άρση «απαγορευτικού» από το CAS

Μία απόφαση που αλλάζει τα δεδομένα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου και ήδη προκαλεί αντιδράσεις πήρε το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS). Σύμφωνα με αυτή, ο νόμος που απαγόρευε τη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες σε αθλητές που είχαν τιμωρηθεί με αποκλεισμό μεγαλύτερο των έξι μηνών για παραβάσεις ντόπινγκ, είναι πλέον άκυρος.



Άρση «απαγορευτικού» από το CAS

Όπως έκρινε το CAS, ο νόμος της Οζάκα, όπως είχε ονομαστεί το «απαγορευτικό» για τους παραβάτες του κώδικα ντόπινγκ, δεν έπρεπε να στερεί το δικαίωμα συμμετοχής σε διοργανώσεις σε αθλητές, παρά απλώς να προβλέπει πειθαρχικές ποινές.

Η απόφαση του CAS σημαίνει πως αρκετοί αθλητές, που είχαν τιμωρηθεί με πολύμηνους αποκλεισμούς αλλά έχουν εκτίσει τις ποινές τους, αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Αμερικανός χρυσός ολυμπιονίκης του Πεκίνου στα 400μ., Λεσόν Μέριτ, που είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό 21 μηνών, αλλά τον Ιούλιο ολοκληρώθηκε η τιμωρία του και κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Νταεγού.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, πάντως, δεν υποδέχτηκε με ικανοποίηση την απόφαση. «Η ΔΟΕ σέβεται απόλυτα το CAS και ασφαλώς θα συμμορφωθεί με την απόφασή του. Η ΔΟΕ έχει μηδενική ανοχή απέναντι στις παραβάσεις ντόπινγκ κι έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη την αποφασιστικότητά της να εντοπίζει τους παραβάτες. Για το λόγο αυτό, είμαστε απογοητευμένοι, καθώς το μέτρο λήφθηκε εξ αρχής για να υποστηρίξει τις αξίες που διέπουν το Ολυμπιακό Κίνημα και για να προφυλάξει τη συντριπτική πλειονότητα των αθλητών που αγωνίζονται δίκαια. Όταν έρθει η στιγμή για την αναθεώρηση του Παγκόσμιου Κώδικα Αντι-Ντόπινγκ, θα διαβεβαιώσουμε ότι αυστηρότερες ποινές, συμπεριλαμβανομένου και ενός τέτοιου κανόνα, θα επανεξεταστούν», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

TAGS: