Μπράιτον: Τι να τον κάνεις τον Τροσάρ, όταν έχεις τέτοιον… Μιτόμα; (vid)

Την καλύτερη περίοδο της ποδοσφαιρικής του καριέρας διανύει αναμφίβολα ο Μιτόμα της Μπράιτον. Ένας Ιάπωνας που ήρθε στην Premier League, έγινε άμεσα βασικός και αναντικατάστατος και είναι ο βασικός λόγος που οι «γλάροι» του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι συνεχίζουν δίχως ήττα εντός του 2023. Ακόμη και χωρίς τον Λεάντρο Τροσάρ!



Μπράιτον: Τι να τον κάνεις τον Τροσάρ, όταν έχεις τέτοιον… Μιτόμα; (vid)

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έχει επιστρέψει από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ο Μιτόμα. Ένας ποδοσφαιριστής που μπήκε στη ζωή μας πριν από ένα εξάμηνο, όταν η Μπράιτον επέλεξε να του δώσει μία ευκαιρία… ζωής και εν συνεχεία ο Ιάπωνας έλαμψε και στο Μουντιάλ.

Είναι αυτός που πρόλαβε την μπάλα πριν αυτήν περάσει την γραμμή στο ματς με την Ισπανία, είναι ο άνθρωπος που συνέβαλλε τα μέγιστα ώστε να πανηγυρίσει η χώρα του μία ιστορική πρόκριση στους «16» του θεσμού.

Γυρνώντας από το Κατάρ, πολλοί θα θεωρούσαν πως ο παίκτης θα είναι κουρασμένος, παρά το νεαρό της ηλικίας του (25 ετών). Επί της ουσίας, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Ο Ιάπωνας επέστρεψε πιο έτοιμος και πιο ώριμος από ποτέ και έχει κατορθώσει να έχει άμεση συμμετοχή στο ότι η Μπράιτον αποτελεί την κορυφαία ομάδα της Premier League σε επίπεδο σκοραρίσματος, στα επτά τελευταία παιχνίδια.

Έχει σκοράρει τρεις φορές, έχει δώσει την ασίστ για ακόμη ένα γκολ και έχει καταγράψει και ένα ακυρωθέν τέρμα στο… όριο, αυτό απέναντι στην Άρσεναλ, στο «Άμεξ», στην τελευταία στροφή πριν την αλλαγή του ημερολογιακού έτους.

Αισίως, έγινε και ο πρώτος παίκτης στην ιστορία των «γλάρων» στην εποχή της Premier League που ανοίγει το σκορ στο «Κινγκ Πάουερ». Διότι ακόμη και αν η ομάδα του Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι, δεν κατάφερε να πάρει το τρίποντο απέναντι στη Λέστερ, είδε τον Μιτόμα να είναι ο πρώτος και μοναδικός την τελευταία εξαετία, που της έδωσε το προβάδισμα με ένα υπέροχο γκολ στο εν λόγω γήπεδο.

Βγάζοντας όμως το σκοράρισμα και τη συμμετοχή σε γκολ εκτός συζήτησης, ένα ακόμη χαρακτηριστικό στο παιχνίδι του Μιτόμα είναι η ικανότητά του στο ένας εναντίον ενός. Πιθανώς, αυτό είναι και το μεγαλύτερο πλεονέκτημά στον τρόπο που λειτουργεί εντός των τεσσάρων γραμμών. Αρέσκεται να το κάνει, ήταν εξαιρετικός στο 3-0 επί της Λίβερπουλ στο «Άμεξ» απέναντι στον Αλεξάντερ Άρνολντ, πατά διαρκώς περιοχή και έχει περισσότερες επαφές με τη μπάλα (9) στο αντίπαλο «κουτί», από ό,τι κάθε παίκτης της Premier League.

 

Αριθμοί δηλαδή που στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, συγκρίνονται μόνο με τον Λιονέλ Μέσι. Κάπως έτσι, πιθανόν δικαιολογείται και η δήλωση του Άνταμ Λαλάνα, πως στη Μπράιτον δεν λείπει ο Τροσάρ. Τι να τον κάνεις τον Βέλγο άλλωστε, όταν έχεις σε τέτοια κατάσταση τον Μιτόμα…

Δημήτρης Μανάκος