Το κρίσιμο σταυροδρόμι της Τσέλσι

Η Τσέλσι απέκτησε τον Ζοάο Φέλιξ μέχρι το καλοκαίρι αλλά η αλήθεια είναι πως οι «μπλε» θα πρέπει να κινηθούν διαφορετικά τον Ιανουάριο για να έχουν μέλλον τα επόμενα χρόνια.



Το κρίσιμο σταυροδρόμι της Τσέλσι

Το καλοκαίρι που πέρασε για την Τσέλσι ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά. Μια χρονιά που είδε αλλαγές σε όλα τα επίπεδα. Από το ιδιοκτησιακό και τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς και την πώληση στον Τοντ Μποέλι και την Clearlake Capital μέχρι την απομάκρυνση του Τόμας Τούχελ και την πρόσληψη του Γκρέιαμ Πότερ. Αλλαγές υπήρξαν και στο έμψυχο δυναμικό με αρκετές μεταγραφές οι οποίες όμως, όπως δείχνει η μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας, δεν έχουν αλλάξει προς το καλύτερο το πρόσωπο της.  

Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα του Ιανουαρίου, αλλά οι «μπλε» δείχνουν να βρίσκονται εκτός στόχων από πολύ νωρίς. Πώς απαντάει η ιδιοκτησία στην άσχημη πορεία της Τσέλσι; Με μεταγραφές που περισσότερο γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους παρά για να βοηθήσουν την ομάδα. Εκτός και αν θεωρεί κανείς πως η απόκτηση του Ζοάο Φέλιξ μέχρι το καλοκαίρι χωρίς καμία οψιόν αγοράς του από την Ατλέτικο Μαδρίτης θα αλλάξει δραματικά προς το καλύτερο την παρουσία της σε όλα τα επίπεδα.

Ο Πορτογάλος άσος θα κοστίσει στους Λονδρέζους 9,7 εκατ. λίρες για τον δανεισμό του, οι οποίοι θα καλύψουν μάλιστα αποκλειστικά και τον μισθό του των 5,3 εκ. λιρών! Αν βάλει κανείς κάτω τους αριθμούς, θα συνειδητοποιήσει πως δύσκολα η Τσέλσι θα καταφέρει να τερματίσει στην πρώτη τετράδα της φετινής Premier League, την ώρα που και στο Champions League τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα απέναντι στην Ντόρτμουντ.  

Η φετινή χρονιά δείχνει ουσιαστικά χαμένη για τους Αμερικανούς οπότε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» θα ήταν καλύτερα να βάλουν τις βάσεις για την επόμενη σεζόν κάνοντας κινήσεις που και θα την ανεβάσουν επίπεδο αλλά κυρίως δεν θα δώσουν την ευκαιρία στους άμεσους ανταγωνιστές τους να ενισχυθούν.

Μια τέτοια κίνηση σίγουρα δεν είναι ο Ζοάο Φέλιξ, από την στιγμή που δεν μπαίνει καμία συμφωνία για την αγορά του το καλοκαίρι του 2023 ή έστω πιθανή επέκταση του δανεισμού του. Με συμβόλαια βασικών ποδοσφαιριστών να λήγουν, όπως του Καντέ και του Ζορζίνιο, οι ανάγκες της Τσέλσι θα πρέπει να βρίσκονται αλλού, όπως στην μεσαία γραμμή, ενώ η απόκτηση ενός στράικερ επιπέδου Χάαλαντ είναι επιβεβλημένη. Η ενίσχυση θα πρέπει να έρθει σε όλες τις γραμμές αφού και στην άμυνα επίσης ο Τιάγκο Σίλβα πλέον σε λίγο θα αρχίσει να μπαίνει στην Πέμπτη δεκαετία της ζωής του, ενώ και στα μπακ υπάρχει θέμα με τον Ρις Τζέιμς να αποτελεί τον μοναδικό υψηλού επιπέδου.  

Για τον λόγο αυτό οι κινήσεις θα πρέπει ξεκινήσουν από τον Ιανουάριο με ορίζοντα το καλοκαίρι. Και αυτό γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος μια πιθανή απώλεια του Champions League από το πρωτάθλημα να ρίξει ακόμα περισσότερο τον σύλλογο. Για έναν ποδοσφαιριστή η συμμετοχή στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωσης αποτελεί τεράστιο δέλεαρ και η πιθανή απουσία της Τσέλσι θα είναι ανασταλτικός παράγοντας για οποιονδήποτε τοπ ή ελπιδοφόρο παίκτη ώστε να φορέσει τα μπλε, ενώ μην ξεχνάμε στο σύγχρονο πλέον ποδόσφαιρο πόσο πίσω μπορεί να βρεθεί μια ομάδα χωρίς τα εγγυημένα έσοδα από το Champions League σε όλα τα επίπεδα. 

Και οι Αμερικανοί ιδιοκτήτες έχουν δίπλα τους ακριβώς το παράδειγμα της νυν πρωτοπόρου Άρσεναλ. Μετά το τέλος εποχής Βενγκέρ οι «κανονιέρηδες» πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο με τα γνωστά αποτελέσματα όλοι οι υψηλόμισθοι ποδοσφαιριστές ένας ένας να δούνε την πόρτα της εξόδου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Άρσεναλ να έχει συμπληρώσει αισίως έξι χρόνια χωρίς να κουνήσει σεντόνι στο «Έμιρεϊτς» και μόλις φέτος να δείχνει ικανή να επιστρέψει στα παλιά της στάτους. Και αν στην Άρσεναλ ελέω και Αρτέτα κατάφεραν να πείσουν ποδοσφαιριστές όπως ο Ζιντσένκο και ο Γκαμπριέλ Ζεσούς να αφήσουν την Σίτι και να κατηφορίσουν στο Λονδίνο, ο Πότερ δεν έχει ακόμα το προφίλ που θα κάνει κάποιον ποδοσφαιριστή να διαλέξει την Τσέλσι λόγω του προπονητή της, όπως έχουν ο Τεν Χαγκ, Γκουαρδιόλα και Κλοπ ή είχε ο Τούχελ (ο οποίος έφερε και τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης).       

Για αυτό τον λόγο θα πρέπει η μεταγραφική ενίσχυση να έχει ορίζοντα το καλοκαίρι. Όπως το 2016 με δύο κινήσεις άλλαξε προς το καλύτερο το κλίμα ανακοινώνοντας τις συμφωνίες με τον τότε προπονητή της Ιταλίας, Αντόνιο Κόντε αλλά και τον Καντέ από την πρωταθλήτρια Λέστερ, έτσι και τώρα η Τσέλσι καλείται να κάνει ανάλογες κινήσεις.   

Μια τέτοια κίνηση είναι ο Έντσο Φερνάντες της Μπενφίκα. Ο άσος της Μπενφίκα ήταν μαζί με τον ΜακΆλιστερ οι δύο αποκαλύψεις της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Αργεντινής στο πρόσφατο Μουντιάλ του Κατάρ και αν καταφέρει να τον καπαρώσει για το καλοκαίρι θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα αναβάθμισης στέλνοντας παράλληλα μήνυμα προς τους αντιπάλους της. Μπορεί το κόστος της μεταγραφής να φτάσει ακόμα και τα 120 εκατ. ευρώ, όσο είναι και η ρήτρα του, αλλά ο Τοντ Μποέλι δείχνει πως δεν είναι φειδωλός στο να ξοδέψει χρήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της ομάδας.

Την ίδια ώρα παίκτες που έχουν κάνει τον κύκλο τους όπως ο Ζορζίνιο αναμένεται να αποχωρήσουν ξελαφρώνοντας κατά κάποιο τρόπο το μισθολογικό βάρος κάτι που σημαίνει πως μπορεί να ισορροπήσει μια πιθανή απουσία από το επόμενο Champions League προσφέροντας υψηλούς μισθούς.

Ο Ιανουάριο είναι η καλύτερη ευκαιρία για την ιδιοκτησία να κάνει τις κινήσεις της και στο «Στάμφορντ Μπριτζ» το γνωρίζουν καλά αφού μετά το καλοκαίρι τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα ώστε να βγει πακτωλός χρημάτων από τα ταμεία του συλλόγου. Πλέον η Τσέλσι βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι που θα καθορίσει κατά πολύ το μέλλον της και είναι στο χέρι του Μποέλι να δείξει πως θα καταφέρει να επαναφέρει την ομάδα στην κορυφή εκεί όπου την είχε πάει ο προηγούμενο ιδιοκτήτης της, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Θοδωρής Βασίλης