Σάντος – Κριστιάνο: Το τέλος «πόνεσε», αλλά υπάρχει και… αυτή η φωτογραφία! (vid)

Τέλος έλαβε η θητεία του Φερνάντο Σάντος στον πάγκο της Εθνικής Πορτογαλίας, με τον πρώην προπονητή της Εθνικής μας ομάδας να αποχαιρετά τον… Κριστιάνο Ρονάλντο. Μία σχέση «αγάπης», με άσχημο φινάλε, αλλά και μία… φωτογραφία που ουδείς από το ποδοσφαιρικό κοινό, θα καταφέρει να ξεχάσει!



Σάντος – Κριστιάνο: Το τέλος «πόνεσε», αλλά υπάρχει και… αυτή η φωτογραφία! (vid)

Η αλήθεια είναι πως παρότι αρκετοί δεν θα το έχουν συνειδητοποιήσει, ο Φερνάντο Σάντος εξελίχθηκε σε ολόκληρο… κεφάλαιο για την εθνική Πορτογαλίας. Πήγε εκεί το 2014, παρέμεινε μέχρι και το 2022 και ανέλαβε την καθοδήγησή της για 109 ματς. Τι σημαίνει αυτό; Πως μόνο στην τριετία που βρέθηκε στη χώρα μας για λογαριασμό του ΠΑΟΚ (2007-2010), είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία μίας ομάδας για περισσότερα παιχνίδια (114).

Όπως και να έχει όμως, ο πρώην Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος, πλέον αποτελεί παρελθόν και από τον πάγκο της Πορτογαλίας, με το πρόσημο να είναι θετικό και το ποτήρι σαφώς… μισογεμάτο.

Πολλοί θα του «χρεώσουν» το γεγονός πως η χώρα του δεν έπαιξε θεαματικό ποδόσφαιρο, άλλοι το γεγονός πως το… αγαπημένο του σκορ ήταν η νίκη με το ισχνό 1-0 και κάποιοι φυσικά, θα αναφερθούν στον τρόπο με τον οποίο επέλεξε να κινηθεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αφήνοντας εκτός ενδεκάδας τον Κριστιάνο Ρονάλντο.

Του βγήκε απέναντι στην Ελβετία, δεν συνέβη το ίδιο και κόντρα στο Μαρόκο, με την πλειοψηφία του φίλαθλου ποδοσφαιρικού κοινού να υποστηρίζει, πως η νίκη με 6-1 κόντρα στο σύνολο του Γκρανίτ Τσάκα, απλώς έπεισε το «εγώ» του.

Πίστεψε πως μπορεί να τα καταφέρει χωρίς αυτόν και όταν τα πράγματα «ζόρισαν» απέναντι στο Μαρόκο, ο Κριστιάνο δεν μπόρεσε να τον «σώσει». Ένας παίκτης που συνυπήρξε μαζί του για 8 διαδοχικά χρόνια, με 82 συμμετοχές υπό τις οδηγίες του, με μόλις πέντε φορές να έρχεται από τον πάγκο και σε ισάριθμες περιπτώσεις να έχει γίνει αλλαγή…

Απολογισμός; Σκόραρε 64 φορές με τον Φερνάντο Σάντος ο Κριστιάνο και κατέκτησε φυσικά το EURO του 2016, σε μία από τις επικότερες σκηνές του ως ποδοσφαιριστής. Διότι αυτό είναι ο Κριστιάνο. Το κλάμα του 2004, το γεγονός πως έκανε τον… προπονητή σε εκείνο τον τελικό με την Γαλλία και τα δάκρυα στο τελευταίο του παιχνίδι σε Μουντιάλ, «προδίδουν» την προσωπικότητα που έχει. Μία προσωπικότητα που ουδεμία σχέση έχει με την… περσόνα που ήθελε να βγάζει στο γήπεδο την τελευταία δεκαετία.

Αυτή είναι η στιγμή που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ανάμεσα σε Σάντος και Κριστιάνο. Τον πρώτο να είναι προπονητής, τον δεύτερο να δίνει οδηγίες, την Πορτογαλία να αναδεικνύεται Πρωταθλήτρια Ευρώπης και στο φινάλε οι… δυο τους να είναι αγκαλιά!

Δημήτρης Μανάκος