Κριστιάνο Ρονάλντο ή Μπρούνο Φερνάντες: Ψάχνοντας τον ηγέτη της Πορτογαλίας…

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την Εθνική Πορτογαλίας δίχως αυτούς τους δύο. Είναι… μισή χωρίς τον Κριστιάνο Ρονάλντο, είναι… κομμένη δίχως τον Μπρούνο Φερνάντες. Μία ματιά στο ματς με τον Ουρουγουάη, στο οποίο η ομάδα του Φερνάντο Σάντος, σφράγισε την πρόκριση είναι αρκετή. Διότι ναι μεν ο δεύτερος σκόραρε αμφότερα τα γκολ της χώρας του, αλλά φανταστείτε στην σέντρα – σουτ του, ο Κριστιάνο να μην έκανε κίνηση προς την μπάλα. Θα είχε γίνει το 1-0;  



Κριστιάνο Ρονάλντο ή Μπρούνο Φερνάντες: Ψάχνοντας τον ηγέτη της Πορτογαλίας…

Είναι δεδομένο πως όταν λέμε Εθνική Πορτογαλίας, ταυτόσημη έννοια είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την χώρα του.  Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που το σύνολο του Φερνάντο Σάντος έχει αποκτήσει μεγαλύτερο κοινό από τους απλούς φίλους της Πορτογαλίας.

Είναι πιθανώς «μεγαλύτερος» και από την ίδια την ομάδα. Δεν αναφερόμαστε μόνο στα πέντε Μουντιάλ που έχει πλέον λάβει μέρος, αλλά σε κάτι σημαντικότερο από αυτό. Στις 10 συνολικά κορυφαίες διοργανώσεις που έχει δώσει το παρών από το 2004 και μετά, στο EURO του 2016, στα αναρίθμητα γκολ του, στο ρεκόρ του Αλί Νταί, στον τελικό που πέρασε εκτός ως αλλαγή, αλλά έγινε… βοηθός προπονητή και στο Παγκόσμιο Κύπελλο που παρακολουθούμε, που τα «Siuuuu» της πρεμιέρας, δεν ακούστηκαν μόνο στο Κατάρ, αλλά σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Όλα αυτά είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Είτε έχει ομάδα, είτε δεν έχει, είτε γίνει ο πρώτος παίκτης που θα κατακτήσει το Μουντιάλ, δίχως να εκπροσωπεί κάποιον σύλλογο, μετά τον Αλμπέρτο Ταραντίνι το 1978 με την Αργεντινή, είτε η πορεία του αποδειχθεί σύντομη, μετά την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Περνάμε στον Μπρούνο Φερνάντες. Είναι αποδεκτό, όπως άλλωστε ισχύει και για όλους τους ποδοσφαιριστές, πως ο τρόπος παιχνιδιού του δεν είναι αρεστός από πολλούς. Ένας πλήρως εγκεφαλικός παίκτης, που πολλές φορές ξεχνά τι πάει να πει… λάθος. Ελέγχει απόλυτα τον ρυθμό του ματς και σου δίνει την αίσθηση πως όταν η μπάλα πάει στα πόδια του, κάτι… σωστό θα συμβεί για την Πορτογαλία.

Ναι, υπάρχουν ματς στα οποία εξαφανίζεται, αλλά φαντάζει απολύτως λογικό. Θα ήταν αφύσικο να μην έχει πάνω του μία άμυνα προσαρμοσμένη στις κινήσεις του. Πιθανώς, αυτό ήθελε να κάνει και η Ουρουγουάη, στην 2η αγωνιστική του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά ο παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήξερε να την αντιμετωπίσει.

Έκανε το 1-0, με την συμβολή του Κριστιάνο Ρονάλντο, κέρδισε και μετουσίωσε σε γκολ το πέναλτι στις καθυστερήσεις και η μεγάλη πρόκριση της Πορτογαλίας, φέρει την υπογραφή του. Δύο ματς, πέντε γκολ για την χώρα του, δύο γκολ αυτός και ισάριθμες ασίστ. Συνεπώς, δεν έχει συμμετοχή μόνο στο πρώτο τέρμα της στο Μουντιάλ, το οποίο σημείωσε ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Πολλοί θα αναρωτηθούν και άλλοι θα έχουν «έτοιμη» την απάντηση. Ποιος είναι ο ηγέτης της Πορτογαλίας εκ των δύο; Σαφώς και δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αλλά αν δούμε το ερώτημα ψύχραιμα, τότε θα αντιληφθούμε πως η Πορτογαλία είναι… μισή, αν ένας εξ’ αυτών απουσιάζει.

Είτε αυτός είναι ο Μπρούνο Φερνάντες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που είναι και ο MVP της στα πρώτα 180 λεπτά που έχει δώσει, είτε είναι το σημείο αναφοράς της στην επίθεση, ο Κριστιάνο Ρονάλντο.

Δεν θα μάθουμε ποτέ για τις διαπροσωπικές τους σχέσεις και αν η συνέντευξη του δεύτερου, επέφερε ένταση μεταξύ τους. Δεδομένα όμως, ο πανηγυρισμός τους στο πρώτο γκολ, έδωσε μερικές απαντήσεις. Είναι μαζί, προκρίθηκαν μαζί και παρότι ο Κριστιάνο νιώθει ο απόλυτος σταρ της ομάδας, γνωρίζει πως αν δίπλα του δεν βρισκόταν ο… αντι – σταρ, Μπρούνο, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Και αν είναι η Πορτογαλία να μακροημερεύσει στο Μουντιάλ με δύο ηγέτες, ας είναι έτσι. Διότι στο τέλος του δρόμου, κανείς δεν θα θυμάται τον τρόπο, αλλά το αποτέλεσμα. Ακόμη και αν ο Κριστιάνο θεωρεί ακόμη πως το γκολ κόντρα στην Ουρουγουάη, ήταν δικό του…

Δημήτρης Μανάκος