Ήταν 17 χρονών ο Βαλένσια, στο τελευταίο γκολ του Εκουαδόρ σε Μουντιάλ, που… δεν πέτυχε ο ίδιος!

Για να σκοράρει το Εκουαδόρ σε Παγκόσμιο Κύπελλο πρέπει να σκοράρει ο Βαλένσια. Είναι δεδομένο πλέον. Το έκανε ξανά, έφτασε τα 6 συνεχόμενα γκολ και μπήκε σε ένα κλειστό «κλαμπ» παικτών, που περιλαμβάνει τον Εουσέμπιο, τον Πάολο Ρόσι και τον Όλεγκ Σαλένκο!Ήταν 17 χρονών ο Βαλένσια, στο τελευταίο γκολ του Εκουαδόρ σε Μουντιάλ, που… δεν πέτυχε ο ίδιος!

Όταν το Εκουαδόρ αγωνίζεται σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αυτομάτως ο Ένερ Βαλένσια μεταμορφώνεται. Είναι ο φυσικός ηγέτης αυτής της ομάδας και φροντίζει να το αποδείξει σε κάθε ευκαιρία. Δεν είναι μόνο τα 38 του γκολ με το εθνόσημο σε 76 αναμετρήσεις. Δεν είναι δηλαδή μόνο το γεγονός πως σκοράρει μία φορά ανά δύο αναμετρήσεις.

Δεν είναι ότι είναι ο αρχηγός του και ότι είναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της ομάδας του σε Παγκόσμια Κύπελλα. Πλέον, ο Ένερ Βαλένσια, ο επιθετικός της Φενέρμπαχτσε είναι κάτι περισσότερο από όλα αυτά.

Και το 49ο λεπτό της 2ης αγωνιστικής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ, απέναντι στην Ολλανδία, δεν… πρέπει και δεν θα μπορέσει να το ξεχάσει ποτέ. Έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και αυτομάτως «έγραψε» ιστορία. Έξι συνεχόμενα γκολ σε Μουντιάλ! Κανένας άλλος δεν έχει σκοράρει δηλαδή τις έξι τελευταίες φορές που το Εκουαδόρ πανηγύρισε στο εν λόγω τουρνουά και σαφώς, ο πρώτος παίκτης στην τρέχουσα διοργάνωση που φτάνει τα τρία γκολ!

Μπήκε λοιπόν σε ένα κλειστό «κλαμπ» παικτών. Μία τριάδα που πλέον… μεγάλωσε και περιλαμβάνει τους Εουσέμπιο, Πάολο Ρόσι και Όλεγκ Σαλένκο. Αυτοί είναι οι μοναδικοί που έχουν σκοράρει τόσα συνεχόμενα γκολ με την χώρα τους, σε Παγκόσμιο Κύπελλο και ο Βαλένσια, είναι ο πρώτος που το κάνει στον 21ο αιώνα.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος του πράγματος, αρκεί να δει πότε ήταν η τελευταία φορά που το Εκουαδόρ σκόραρε σε Μουντιάλ και δεν πανηγύρισε αυτός. Είναι τον Ιούνιο του 2006, στο 3-0 απέναντι στην Κόστα Ρίκα, με τον 45άχρονο πλέον, Ιβάν Καβιέδες να διαμορφώνει το τελικό σκορ.

Πριν από 16 χρόνια συνέβη αυτό! Τότε δηλαδή που ο 33άχρονος σήμερα Βαλένσια, ήταν… 17 ετών!

Δημήτρης Μανάκος