Άρσεναλ, Σίτι και Νιούκαστλ, οι ομάδες που πιο πολύ προηγούνται, παρά είναι ισόπαλες στην Premier League!

Ένα εντυπωσιακό στατιστικό έκανε την εμφάνισή του, αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες προσεγγίζουν τις αναμετρήσεις τους στην Premier League. Υπάρχει σύλλογος που μπορεί να κερδίζει σε μεγαλύτερο ποσοστό του 50%, αντί να βρίσκεται στην ισοπαλία; Η απάντηση είναι… ναι! Τρεις για την ακρίβεια. Η Άρσεναλ, η Μάντσεστερ Σίτι και η Νιούκαστλ!Άρσεναλ, Σίτι και Νιούκαστλ, οι ομάδες που πιο πολύ προηγούνται, παρά είναι ισόπαλες στην Premier League!

Από την στιγμή που η στατιστική έχει μπει σε τόσο μεγάλο βαθμό στην ζωή μας, είναι απόλυτα φυσιολογικό κάθε λογής αριθμός να αναλύεται. Πόσο μάλλον στην Premier League. Στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, το οποίο αποτελείται από… νούμερα και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό, σε όσα προκύπτουν από την ανάλυση του ποδοσφαίρου.

Αισίως, ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό έκανε την εμφάνισή του και αφορά τον τρόπο που επί της ουσίας, οι ομάδες προσεγγίζουν την εκάστοτε αναμέτρηση. Ποιο είναι το ποσοστό που επικρατούν κατά μέσο όρο στις μέχρι τώρα αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, πόσο εύκολα βρίσκονται πίσω στο σκορ, κατά πόσο αρκούνται στην ισοπαλία…

Μία προσεκτική ματιά στον εν λόγω πίνακα, μας κάνει να αντιληφθούμε πως μόνο τρεις ομάδες προηγούνται ως στιγμής, στο 50%+ στις αναμετρήσεις τους. Σε μεγαλύτερο δηλαδή ποσοστό, από ό,τι είναι ισόπαλες, πράγμα που δικαιολογείται και από τις πολλές νίκες τους στα πρώτα ημίχρονα…

Είναι η Άρσεναλ, που έχει το καλύτερο ποσοστό από όλες. Στο 60% των παιχνιδιών της κερδίζει, στο 35% βρίσκεται στην ισοπαλία και μόλις στο 5% χάνει… Ναι, η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, η οποία μετρά 13 νίκες, 1 ισοπαλία και 1 ήττα στο «Ολντ Τράφορντ» σε ολόκληρη την σεζόν.

Το δεύτερο καλύτερο πηγαίνει στη Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει σκοράρει πριν την αντίπαλό της στο 54% των περιπτώσεων, με μόλις 9% πιθανότητες να βρεθεί πίσω κατά την διάρκεια της αναμέτρησης.

Την τριάδα συμπληρώνει η Νιούκαστλ, που αν παρατηρήσει κανείς τα ματς της, πιο πολύ είναι στην ισοπαλία στο ξεκίνημα, παρά καταφέρνει να επιβάλλει από νωρίς τον ρυθμό της. Ωστόσο, εν τέλει παίρνει το προβάδισμα, πράγμα που δικαιολογείται από το 35% που την συνοδεύει, αλλά πολύ δε πιο σημαντικό, είναι το γεγονός πως μόνο στο 6% των ματς της, βρίσκεται να κυνηγάει προβάδισμα του αντιπάλου της.

Μιλώντας λοιπόν για δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο, οι τρεις αυτές ομάδες απαρτίζουν ως στιγμής την πρώτη τριάδα της Premier League. Και είναι λογικό, διότι αρέσκονται να μπαίνουν από νωρίς δυνατά στα παιχνίδια τους, με την Άρσεναλ ειδικά, να αποτελεί τη μοναδική ομάδα του πρωταθλήματος, που έχει σκοράρει και στα 15 ματς που έχει δώσει.

Όσον αφορά την χειρότερη ομάδα… Την ομάδα που κυρίως προσπαθεί να ισοφαρίσει και όχι να κερδίσει, αυτή είναι η Σαουθάμπτον! Στο 42% των ματς της χάνει και μόλις στο 15% έχει η ίδια τα ηνία του αγώνα. Μόνο δύο ομάδες έχουν μικρότερο ποσοστό από αυτήν, σε φάση… προβαδίσματος. Η Γουλβς και η Λιντς!

Δημήτρης Μανάκος