Η Λίβερπουλ πήρε τα πάντα με την FSG, αλλά η ώρα για επένδυση είναι πιο κοντά από ποτέ!

Σαν «βόμβα» έσκασε στην Αγγλία η είδηση της πώλησης της Λίβερπουλ από την FSG και τους Αμερικάνους, δίχως το ποσό να έχει διευκρινιστεί, με ολόκληρη την συζήτηση πλέον να έχει στραφεί στο αν έκλεισε ή όχι ο κύκλος της διοίκησης μετά από 12 χρόνια. Διότι η αλήθεια είναι πως επένδυσε, πως τα πήρε όλα, αλλά η διάθεση για δαπάνη δεν μοιάζει ίδια. Και ίσως η ώρα για μία αλλαγή έχει φτάσει…



Η Λίβερπουλ πήρε τα πάντα με την FSG, αλλά η ώρα για επένδυση είναι πιο κοντά από ποτέ!

Ήταν Οκτώβριος του 2010 όταν η Λίβερπουλ άλλαζε διοικητικό καθεστώς. Όταν ο George Gillett και ο Tom Hicks αποφάσισαν να πουλήσουν την ομάδα και τότε έκανε την εμφάνισή της η FSG. Ένα γκρουπ Αμερικάνων με αμέτρητα εκατομμύρια που αποφάσισαν να επενδύσουν στην Premier League, με στόχο να την βάλουν ξανά στην διεκδίκηση του τίτλου.

Το ξεκίνημα ήταν δύσκολο και η λαϊκή φράση «κάθε αρχή και δύσκολη», απλώς επιβεβαιώθηκε. Πέρασαν πέντε χρόνια, έως ότου ο Γιούργκεν Κλοπ να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της Λίβερπουλ και κατά συνέπεια η ομάδα να ξεκινήσει να αποπνέει μία υγεία.

Διότι όταν αυτό συνέβη, τα δεδομένα άλλαξαν και η FSG μπορεί να χαρακτηριστεί πλήρως επιτυχημένη, καθώς η Λίβερπουλ επανήλθε σε τροχιά τίτλων. Πήρε δύο φορές το Λιγκ Καπ, πήρε το Community Shield, αλλά απογειώθηκε με την κατάκτηση της Premier League.

Την πρώτη κατάκτηση αγγλικού πρωταθλήματος μετά από 30 χρόνια, μετά το φοβερό πρωτάθλημα με τους 98 βαθμούς της Μάντσεστερ Σίτι έναντι 97 δικούς της, το Champions League της επόμενης σεζόν, στον τελικό με την Τότεναμ (2-0), το FA Cup, με το πέναλτι του Κώστα Τσιμίκα, το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων και το Σούπερ Καπ.

Εν ολίγοις, η Λίβερπουλ στην επταετία του Γιούργκεν Κλοπ, έχει κατακτήσει τα πάντα, έχει χάσει δις την Premier League, έχοντας πάει πάνω από 92+ βαθμούς, έχει χάσει δύο τελικούς στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αλλά έχει δει και τον Τζόρνταν Χέντερσον να γίνεται ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία των «κόκκινων» που κατακτά κάθε λογής τίτλο.

Από εκεί και πέρα όμως, για να πάμε την κουβέντα ένα βήμα παρακάτω, ο βασικός λόγος που ο κόσμος μοιάζει να αντιμετωπίζει θετικά την αλλαγή, είναι οι μεταγραφές. Ή για να το πούμε πιο σωστά, η απουσία των μεταγραφών, με το καλοκαίρι που παρήλθε να είναι το πιο «φτωχό» από πλευράς προσθηκών.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι φυσικά η μη απόκτηση του Γιούρι Τίλεμανς. Και κυρίως η αναπλήρωση των προβλημάτων με τον Αρτούρ Μέλο, σε συνδυασμό με τους τραυματισμούς που ήδη υπήρχαν. Κάπου εκεί ο κύκλος μοιάζει να έκλεισε, με την FSG να μην έχει διάθεση να αγοράσει περαιτέρω και μία νέα διοικητική αλλαγή να μοιάζει επιτακτική.

Συνεπώς, μένει να δούμε ποιος θα αγοράσει, διότι ακόμη και αν δεν υπάρξει ολική αλλαγή στο διοικητικό καθεστώς, θα υπάρξει ένα φρεσκάρισμα. Τα 12 χρόνια παρήλθαν και η έλλειψη διάθεσης, σε συνδυασμό με την αγωνιστική πτώση της ομάδας, αναμένεται να φέρουν την αλλαγή, ώστε να αλλάξουν και τα οικονομικά δεδομένα!

Δημήτρης Μανάκος