Νιούκαστλ: Ο Πάρντιου και η… Γουίγκαν του 2012, o Πόουπ με τα clean sheet του και ο «αρχιτέκτονας» Χάου! (vids)

Πριν από 10 χρόνια, ήταν η τελευταία φορά που η Νιούκαστλ εκκίνησε μία αγωνιστική από την 4η θέση. Συναντούσε τη Γουίγκαν. Τι συνέβη τότε; Ήττα με 4-0, υπό τις οδηγίες του Άλαν Πάρντιου και υποχώρηση στην πεντάδα. Πλέον, εν έτει 2022, αυτό άλλαξε. Ήταν τέταρτη, σκόραρε… τέσσερα κόντρα στην Άστον Βίλα, έμεινε στην θέση της και διεύρυνε το αήττητο σερί της στα 8 παιχνίδια. Νιούκαστλ με… Σαουδάραβες, Νικ Πόουπ και clean sheet ή απλώς, Έντι Χάου!  



Νιούκαστλ: Ο Πάρντιου και η… Γουίγκαν του 2012, o Πόουπ με τα clean sheet του και ο «αρχιτέκτονας» Χάου! (vids)

Πάνε 10 χρόνια από την τελευταία φορά που η Νιούκαστλ ξεκίνησε παιχνίδι, από την 4η θέση της Premier League. Ήταν Απρίλιος του 2012, όταν οι «καρακάξες» συναντούσαν τη Γουίγκαν, για την 36η στροφή του πρωταθλήματος, ούσες στην τετράδα και σε θέση που τους εξασφάλιζε τη συμμετοχή στο Champions League.

Αγωνιστικά όμως, αυτό δεν πήγε ιδιαίτερα καλά. Η Νιούκαστλ του Άλαν Πάρντιου ηττήθηκε με 4-0, υποχώρησε στην 5η θέση και παρότι στο επόμενο παιχνίδι, επικράτησε της Τσέλσι, το «τρένο» της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης είχε χαθεί.

Έκτοτε πέρασε πολλά, βίωσε απολύσεις προπονητών, νέους ιδιοκτήτες, την κόντρα της διοίκησης με τον κόσμο και το fund των Σαουδαράβων, προκειμένου να επιστρέψουν και πάλι οι «καλές» μέρες.

Μέρες που πιθανώς δεν συγκρίνονται ούτε με αυτές προ δεκαετίας, μιας και η Νιούκαστλ, τη δεδομένη χρονική στιγμή, βρίσκεται στην 4η θέση, είναι 8 ματς αήττητη και παράγει εξαιρετικό ποδόσφαιρο, από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ξέρει τι θέλει και πώς να το πάρει, ο Έντι Χάου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και δίχως να θέλουμε να τον συγκρίνουμε με τον Άλαν Πάρντιου τότε, ο Άγγλος νυν τεχνικός των «καρακαξών», μοιάζει να είναι ο βασικός λόγος που η Νιούκαστλ μετρά μόνο την ήττα στο «Άνφιλντ» σε 13 ματς πρωταθλήματος, έχοντας παίξει και με τη Μάντσεστερ Σίτι.

;Oλα αυτά φυσικά, βασίζονται και στις στοχευμένες μεταγραφικές κινήσεις που πραγματοποίησε, με τον Πόουπ και τον Μπότμαν να ξεχωρίζουν, αλλά και στο γεγονός πως αυτές απέδωσαν άμεσα. Δέκα γκολ έχει δεχθεί η Νιούκαστλ φέτος, καμία ομάδα δεν έχει δει την εστία της να παραβιάζεται λιγότερες φορές και ο πρώην τερματοφύλακας της Μπέρνλι, έχει διατηρήσει το «μηδέν», έξι φορές φέτος! Κανένας δεν το έχει κάνει περισσότερες…

Η Νιούκαστλ έχει πλάνο, μαθαίνει από το παρελθόν της και βαδίζει σιγά – σιγά προς την κατεύθυνση που οραματίζονται οι φίλοι της! Ως στιγμής, διακρίνεται για την υπομονή της και ανταμείβεται για τη λογική της. Είναι 4η, ξεκίνησε το ματς με την Βίλα ως 4η, παρέμεινε άνετα εκεί με clean sheet και «τεσσάρα» και συνεχίζει!

Δημήτρης Μανάκος