Τα συμπεράσματα της 13ης αγωνιστικής: Οι «πεταμένοι» βαθμοί της Άρσεναλ, η… ατρόμητη Μπράιτον και οι περήφανοι Σαουδάραβες της Νιούκαστλ!

Μία πολύ ενδιαφέρουσα 13η αγωνιστική έκανε την εμφάνισή της στην Premier League, με την Άρσεναλ να… χάνει δύο βαθμούς στο «Σεντ Μέρις» με τη Σαουθάμπτον, τη Μπράιτον να γίνεται η πρώτη ομάδα που κρατά περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια της από τη Μάντσεστερ Σίτι και τη Νιούκαστλ  να συνεχίζει ένα «τρελό» σερί που την βάζει στην τετράδα. Όλα αυτά την ώρα που η Τσέλσι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συνέχιζαν την παράδοση και η Λίβερπουλ έχανε από τη Νότιγχαμ Φόρεστ με 1-0!



Τα συμπεράσματα της 13ης αγωνιστικής: Οι «πεταμένοι» βαθμοί της Άρσεναλ, η… ατρόμητη Μπράιτον και οι περήφανοι Σαουδάραβες της Νιούκαστλ!

Η αλήθεια είναι πως στα δικά μας μάτια, επρόκειτο για μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αγωνιστικές της φετινής Premier League. Πιθανώς διότι έλαβαν χώρα πράγματα που εκ πρώτης όψεως, πολύ δύσκολα θα περίμενε κάποιος.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, με το πιο «τρανταχτό» σαφώς να μείνει στο «μηδέν» η Λίβερπουλ στο «Σίτι Γκράουντ» απέναντι στη Νότιγχαμ Φόρεστ και να γίνει η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ η πρώτη που κερδίζει το σύνολο του Στιβ Κούπερ στην Premier League μετά από 1,5 μήνα.

Παράλληλα, η Άρσεναλ του Μικέλ Αρτέτα «πλήρωσε» την ανασφάλειά της και η Τότεναμ την κυνικότητα που την διακρίνει, με τη Νιούκαστλ να δικαιώνεται γενικότερα φέτος για την λογική της. Τέλος, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τσέλσι έμειναν στο 1-1 στο «Στάμφορντ Μπριτζ» με το σκορ να διαμορφώνεται στο φινάλε, ενώ ο Έρλινγκ Χάαλαντ επέστρεψε στα γκολ, αλλά η Σίτι «τρόμαξε» από τη Μπράιτον, στο δεύτερο ημίχρονο του «Έτιχαντ».

Τι κρατάμε λοιπόν από την 13η αγωνιστική της Premier League; Ας δούμε συνοπτικά τα συμπεράσματα του England 365:

-Σίγουρα την ανασφάλεια της Άρσεναλ να μην επιτεθεί για να κάνει δεύτερο γκολ απέναντι στη Σαουθάμπτον, μετά το 1-0 του Γκρανίτ Τσάκα. Ο Ελβετός ισοφάρισε τα τέρματά  τις τρεις προηγούμενες σεζόν, έφτασε τα 4, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να έρθει η 10η συνεχόμενη νίκη της ομάδας του σε όλες τις διοργανώσεις.

-Η Άρσεναλ «πλήρωσε» την επιλογή της να περιμένει τη Σαουθάμπτον και οι «άγιοι» έκαναν ό,τι δεν έκανε η Λιντς. Σκόραραν δηλαδή απέναντί της, με το τελικό 1-1 να σηματοδοτεί την πρώτη ισοπαλία του Μικέλ Αρτέτα σε επίπεδο πρωταθλήματος μετά από 27 ματς.

-Το ότι η Άρσεναλ μάλιστα, δεν έφτασε τα 28 παιχνίδια δίχως «Χ», της κατέρριψε ένα ρεκόρ, που ήταν στα «σκαριά». Μία φορά στην ιστορία της από την εποχή του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και έπειτα έχει μείνει για 28 ματς αήττητη. Το 1983, με τη Σαουθάμπτον να μην της επιτρέπει να γυρίσει στο παρελθόν της.

-Περνάμε στη Μάντσεστερ Σίτι, που επικράτησε με 3-1 της Μπράιτον, έχοντας και πάλι τον Έρλινγκ Χάαλαντ στον πίνακα των σκόρερ. Προηγήθηκε με τον Νορβηγό, έκανε άμεσα δύο τα γκολ της με δικό του πέναλτι, αλλά εν συνεχεία «προδόθηκε» από τον τρόπο παιχνιδιού της.

-Διότι η Μπράιτον δεν την φοβήθηκε και πήγε να παίξει αυτό που… γνωρίζει μέσα στο «Έτιχαντ». Πίεσε ψηλά, έκλεισε χώρους, μείωσε με τον Τροσάρ και είχε μία πολύ σπουδαία ευκαιρία να ισοφαρίσει, αν ο Βέλγος επέστρεφε την μπάλα στον Γουέλμπεκ στη μικρή περιοχή.

-Το εντυπωσιακό της υπόθεσης; Δύο φορές αντίπαλος περιόρισε τη Μάντσεστερ Σίτι, ως προς την κυκλοφορία της μπάλας. Κράτησε δηλαδή το «τόπι» περισσότερο από αυτήν, στα 50 τελευταία ματς. Η Μπράιτον! Και στις δύο περιπτώσεις οι «γλάροι», με το τελικό σκορ πάντως σε αμφότερες, να είναι υπέρ των «πολιτών».

-Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως ο Ρομπέρτο Ντε Τζέρμπι έχει δει την ομάδα το να σκοράρει τέσσερις φορές στα 5 ματς που έχει κοουτσάρει τη Μπράιτον. Μόνο κόντρα σε Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ, με τον Τροσάρ να είναι ο μοναδικός που έχει βρει δίχτυα στην… εποχή του! Ακραίο…

-Στο Τσέλσι – Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με το τελικό 1-1 απλώς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις. Πέμπτη συνεχόμενη ισοπαλία, κανένα γκολ στο ημίχρονο σε κανονική ροή αγώνα. Ό,τι δηλαδή συμβαίνει σε όλα τα τελευταία ραντεβού τους, με τους «μπλε» να εξακολουθούν να μην μπορούν να κερδίσουν τους «κόκκινους διαβόλους» στην Premier League, τα τελευταία πέντε χρόνια.

-Πρώτο γκολ του Καζεμίρο με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πρώτο παιχνίδι που δέχεται γκολ ο Κέπα, μετά τα 5 σερί clean sheet. Την ίδια ώρα, παραμένει αήττητος ο Γκρέιαμ Πότερ, έχοντας δει την εστία της ομάδας του να παραβιάζεται σε 2 περιπτώσεις αθροιστικά. Αμφότερες στο «Στάμφορντ Μπριτζ».

-Τεράστιο «διπλό» της Νιούκαστλ στο Βόρειο Λονδίνο, στην έδρα της Τότεναμ, σκοράροντας 2 γκολ στο ημίχρονο, μόλις για 2η φορά στην ιστορία της απέναντι στην συγκεκριμένη αντίπαλο. Άνοιξε το σκορ ο Γουίλσον, έκανε το 2-0 με τρομερή προσπάθεια ο «φορμαρισμένος» Αλμιρόν και οι «καρακάξες» πήραν την πρώτη τους εκτός έδρας νίκη απέναντι στους «spurs» μετά από τρία χρόνια.

-Μία ήττα έχει η Νιούκαστλ φέτος, μόνο στο «Άνφιλντ», στις καθυστερήσεις. Είναι 4η, ξεπερνά στην βαθμολογία τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την Τσέλσι και την Λίβερπουλ και έχει την 5η καλύτερη συγκομιδή βαθμών εντός του 2022! Τρόμαξε ακόμη και τη Μάντσεστερ Σίτι (3-3) και ένα χρόνο μετά την αγορά της από τους Σαουδάραβες, από… τελευταία είναι 4η και σε τροχιά Ευρώπης.

-Μόνο ο Κέιν, πάλι ο Χάρι Κέιν σκόραρε για την Τότεναμ. Κανένας παίκτης πλην του Έρλινγκ Χάαλαντ, δεν έχει περισσότερα γκολ από αυτόν εντός του Οκτωβρίου!

-Η εντός έδρας ήττα της Τότεναμ από τη Νιούκαστλ, μεταφράζεται σε ένα συγκεκριμένο στατιστικό. Πως μόνο η Άρσεναλ και η Μάντσεστερ Σίτι έχουν το απόλυτο νικών στην έδρα τους μέχρι σήμερα. Έχει μαζέψει 15 βαθμούς η ομάδα του Αρτέτα σε 5 ματς, τρεις περισσότερους αυτή του Πεπ, σε 6 ματς και μένει να δούμε ποια και πότε θα χάσει το σερί της.

-Από εκεί και πέρα, σημαντική νίκη πανηγύρισε η Γουέστ Χαμ απέναντι στη Μπόρνμουθ, που έχασε για δεύτερο σερί παιχνίδι, με τον Ντέκλαν Ράις να μετρά επιτυχημένες μεταβιβάσεις σε 70 πάσες, ενώ εντυπωσιακό ήταν το πέρασμα της Λέστερ από την έδρα της Γουλβς με 4-0.

-Τέλος, η Έβερτον συνέχισε την παράδοση που την θέλει να κερδίζει εντός έδρας την Κρίσταλ Πάλας, με τους «αετούς» να μην έχουν «διπλό» από το 2014, ενώ η Φούλαμ προκάλεσε ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία στη Λιντς, που πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημά της σε μία σεζόν από το 2003, όταν και υποβιβάστηκε.

-Πολλά προβλήματα για το σύνολο του Τζέσι Μαρτς, 9 βαθμούς σε 11 ματς και άπαντες θεωρούν πως θα είναι ο επόμενους που θα απολυθεί μετά τον Στίβεν Τζέραρντ.

-Παρεμπιπτόντως… Στο 40ο παιχνίδι του με τους «χωριάτες» απολύθηκε ο Άγγλος «θρύλος» της Λίβερπουλ. Στο μοναδικό ματς στην ιστορία της Άστον Βίλα που η ομάδα δέχθηκε κόκκινη, πέναλτι και γκολ με… αυτογκόλ. Τι έκανε η Βίλα μετά την αποχώρηση του Τζέραρντ; Επικράτησε με 4-0 της Μπρέντφορντ και ο υπηρεσιακός προπονητής της, Άαρον Ντανκς έγινε ο πρώτος ιστορικά που την αναλαμβάνει και κερδίζει με τέτοιο εύρος σκορ, στο ντεμπούτο του!

Δημήτρης Μανάκος