Τα 15+1 πράγματα της 5ης αγωνιστικής: Ένας Χάαλαντ από άλλον πλανήτη, ένας Ζεσούς που «ζεσταίνεται» για το ντέρμπι και o... σωτήρας Καρβάλιο!

Πέμπτη στροφή του πρωταθλήματος και συμπληρώνουμε ένα μήνα από την έναρξή της Premier League. Ακόμη μία αγωνιστική που δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά μας έπεισε να περιμένουμε με αγωνία την επόμενη! Πέντε στα πέντε η Άρσεναλ, ασταμάτητος Χάαλαντ, Λίβερπουλ με… ανατροπή, σοβαρότερη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ασταθής Τσέλσι και πάει λέγοντας…



Τα 15+1 πράγματα της 5ης αγωνιστικής: Ένας Χάαλαντ από άλλον πλανήτη, ένας Ζεσούς που «ζεσταίνεται» για το ντέρμπι και o... σωτήρας Καρβάλιο!

Είναι με διαφορά το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη. Είναι προφανές. Η Premier League έχει επιστρέψει για τα καλά και η πρώτη μεσοβδόμαδη αγωνιστική της σεζόν είναι γεγονός.

Προφανώς και δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά για ακόμη μία φορά, μπορούμε δειλά – δειλά να πούμε πως προέκυψαν κάποια συμπεράσματα. Η Άρσεναλ έκανε… ρεκόρ, ο Χάαλαντ μετρά περισσότερα γκολ από την Τσέλσι, η Λίβερπουλ ολοκλήρωσε την πρώτη της ανατροπή στην σεζόν στο 98ο λεπτό, η Τότεναμ αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να κερδίζει πάντα με τον ίδιο τρόπο και ο Έρικ Τεν Χαγκ γίνεται το… αφεντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όλα αυτά την ώρα που ο Μίτροβιτς δεν σταματά να σκοράρει, που η Μπράιτον βίωσε την πρώτη της ήττα για φέτος και που η Νότιχγαμ Φόρεστ λογικά κατάλαβε πως όσες αποκρούσεις και να κάνει ο Ντιν Χέντερσον σε τέτοιου είδους ματς, λογικά δύσκολα θα καταφέρνει να παίρνει αποτελέσματα, αν δεν βελτιώσει την ανασταλτική της λειτουργία.

Ας δούμε όμως όσα ξεχωρίσαμε αναλυτικά, με γνώμονα την βαθμολογική κατάταξη:

-Η Άρσεναλ μετά το πέρας των πέντε πρώτων αγωνιστικών, είναι η καλύτερη ομάδα της Premier League. Έκανε το 5Χ5, για πρώτη φορά μετά το 2004 και ο Μικέλ Αρτέτα είναι πλέον ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της, μετά τον Αρσέν Βενγκέρ, που προστίθεται στους 10 υπάρχοντες, που κατάφεραν να ξεκινήσουν μία αγωνιστική περίοδο με 15 βαθμούς σε 450 αγωνιστικά λεπτά.

-Γκαμπριέλ Ζεσούς; Ιστορικός! Τρία γκολ και τρεις ασίστ σε πέντε παιχνίδια, με συνέπεια να ξεπεράσει τον Μεσούτ Εζίλ και να γίνει ο πρώτος ποδοσφαιριστής των «κανονιέρηδων» που ξεκινά με τέτοιους αριθμούς στο «Έμιρεϊτς»!

-Από τη μία έχουμε τον Γκαμπριέλ Ζεσούς και από την άλλη τον Έρλινγκ Χάαλαντ. Τον Νορβηγό «αστέρα» της Μάντσεστερ Σίτι, που ώθησε την ομάδα του στην 4η νίκη της σε πέντε αναμετρήσεις, σημειώνοντας για δεύτερη φορά σερί χατ-τρικ! Μόλις έξι το έχουν καταφέρει, πλην αυτού, ενώ έγινε και ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Premier League με συμμετοχή σε 10 γκολ, σε 5 ματς, στην «παρθενική» του σεζόν στο «Νησί».

-Σημειώστε… Η ασίστ του Χάαλαντ καταγράφηκε στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής απέναντι στη Μπόρνμουθ. Εκεί που ολοκλήρωσε μόλις δύο πάσες σε 74 λεπτά. Την πάσα στην σέντρα και την ασίστ που αναφέραμε.

-Η Τότεναμ πιθανώς αντιλήφθηκε πως δεν είναι δυνατόν κάθε εβδομάδα να κερδίζει πετυχαίνοντας λίγα γκολ! Είναι η μόνη ομάδα του Big 6, μαζί με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που έχει σημειώσει 10- γκολ σε 450 αγωνιστικά λεπτά. Πρώτος σκόρερ ο Κέιν, χωρίς γκολ ακόμη συνεχίζει ο Σον!

-Την πρώτη της ήττα στην φετινή σεζόν υπέστη η Μπράιτον, η οποία δεν κατάφερε να συνεχίσει το αήττητο σερί της στην Premier League, μετά το 2-1 από τη Φούλαμ. Βρέθηκε πίσω στο σκορ για πρώτη φορά, δέχθηκε δύο γκολ σε κανονική ροή αγώνα και έχασε μόλις για πρώτη φορά από ομάδα που προβιβάστηκε, μετά από 8 επιτυχημένες προσπάθειες.

-Στην 5η θέση βρίσκεται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Έρικ Τεν Χαγκ να κάνει και μία 3η διαδοχική επικράτησε στο… γκολ! Δεύτερη σερί αγωνιστική που διατηρεί απαραβίαστη την εστία της, με τη Λέστερ να τελειώνει το ματς με μόλις μία προσπάθεια στον στόχο. Το φάουλ του Μάντισον… Καμία δηλαδή σε κανονική ροή αγώνα!

-Ο Κριστιάνο Ρονάλντο βρέθηκε και πάλι στον πάγκο, όπως και ο Χάρι Μαγκουάιρ. Είναι εντυπωσιακό πως συνέβη για 3ο ματς, για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια!

-Ακολουθεί η Λίβερπουλ, η οποία επικράτησε με 2-1 της Νιούκαστλ στο «Άνφιλντ» και χρειάστηκε 98 λεπτά για να σημειώσει την 2η νίκη της στην σεζόν. Σκόραρε ξανά εντός ο Φιρμίνο, παρότι δεν είχε βρει δίχτυα πριν από μία εβδομάδα για δύο χρόνια στο «σπίτι» της ομάδας του, και την ανατροπή «υπέγραψε» ο Φάμπιο Καρβάλιο!

-Είναι ο νεότερος παίκτης στην ιστορία της Λίβερπουλ που σκοράρει σε τέτοιο χρονικό σημείο. Απλώς να αναφέρουμε πως ο Κώστας Τσιμίκας πέρασε στο ματς ως αλλαγή, δίχως να έχει καταγράψει φέτος συμμετοχή ως βασικός.

-Την ίδια ώρα, πλήρως επιτυχημένο ήταν το ντεμπούτο του Αλεξάντερ Ίσακ στην Premier League. Γκολ στο «Άνφιλντ», με την απόσβεση των χρημάτων της πιο ακριβής μεταγραφικής κίνησης των «καρακαξών» να ξεκινά πολύ νωρίτερα!

-Δεύτερη ήττα εκτός έδρας για την Τσέλσι στο πρωτάθλημα, αυτή την φορά από τη Σαουθάμπτον, παρά το γεγονός πως ο Ραχίμ Στέρλινγκ «τρίτωσε» τα γκολ του με την φανέλα της. Μετά από πέντε ματς, η ομάδα του Τόμας Τούχελ έχει σκοράρει έξι φορές και έχει δεχθεί 8 γκολ. Πέρυσι, στο ίδιο χρονικό σημείο, είχε δεχθεί μόνο το πέναλτι του Σαλάχ στο «Άνφιλντ»!

-Είναι τρομερός ο τρόπος που πήγε η Μπρέντφορντ να «κλέψει» το ματς από την Κρίσταλ Πάλας. Μέχρι το 80’, βρισκόταν πίσω στο σκορ από την «γκολάρα» του Ζαχά και είχε καταγράψει μόλις μία τελική στον στόχο. Εν τέλει; Ισοφάρισε με τον Γουϊσά, έχασε τετ-α-τετ και δοκάρι, από το 89’ και μετά και αισθάνεται αδικημένη από την ισοπαλία.

-Τέλος, αναφορά θα κάνουμε σε Μπόρνμουθ και Έβερτον. Η πρώτη ναι μεν έχει ηττηθεί από τη Σίτι, την Άρσεναλ και την Λίβερπουλ με 16-0 παθητικό και αποφάσισε να απολύσει τον Σκοτ Πάρκερ, όμως τα ματς στην έδρα της με αντιπάλους στα μέτρα της, δεν τα έχει χάσει. Κέρδισε στην πρεμιέρα την Άστον Βίλα (2-0), αναδείχθηκε ισόπαλη με τη Γουλβς αισίως, διατηρώντας και πάλι το «μηδέν» πίσω.

-Την ίδια ώρα, οι φίλοι της Έβερτον, βρέθηκαν ξανά στο ίδιο έργο θεατές. Προηγήθηκαν τα «ζαχαρωτά» με τον Γκόρντον και ισοφάρισε η Λιντς, με το πρώτο γκολ του Σινιστέρα στην Premier League. Απολογισμός; Τρεις βαθμοί σε πέντε ματς και 2ο χειρότερο ξεκίνημα μετά την σεζόν 2010-11!

Bonus: Ήταν δεδομένο πως είτε θα στεκόμασταν στον Έρλινγκ Χάαλαντ είτε στον Γκαμπριέλ Ζεσούς. Επιλέγουμε τον δεύτερο, μιας και ο πρώτος ξεπέρασε τον Κουν Αγουέρο και γενικότερα… όλους στην ιστορία της Premier League. Ακολουθεί το Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Άρσεναλ. Πόσα γκολ και πόσες ασίστ έχει σημειώσει ο Βραζιλιάνος κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους»; Μηδέν! Αν όχι τώρα και κυρίως, αν όχι… αυτός ο Ζεσούς, ποιος;

Δημήτρης Μανάκος