Τα 5+1 πράγματα που μάθαμε από το «All or Nothing» της Άρσεναλ: Ήταν πράγματι… όλα ή τίποτα για τον Μικέλ Αρτέτα!

Πιθανώς πλέον, οι περισσότεροι φίλοι της Άρσεναλ έχουν ξοδέψει λίγο από τον χρόνο τους για να δουν τι είναι, τι πραγματεύεται και τι επιδεικνύει η ταινία μικρού μήκους της Amazon, με θέμα την ίδια τους την ομάδα. Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στην περσινή σεζόν των «κανονιέρηδων», η οποία είναι στην κυριολεξία… κυκλοθυμική. Το All or Nothing είναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος του και αν κάποιος το δει προσεκτικά, μάλλον θα… αγαπήσει λίγο περισσότερο τον Μικέλ Αρτέτα!  



Τα 5+1 πράγματα που μάθαμε από το «All or Nothing» της Άρσεναλ: Ήταν πράγματι… όλα ή τίποτα για τον Μικέλ Αρτέτα!

Άπαντες το περίμεναν πώς και πώς. Και πλέον, το All or Nothing έκανε την εμφάνισή του και μέσα σε ένα μήνα, παρείχε και τα 8 επεισόδια, τα οποία ενδείκνυται να παρακολουθήσει ένας φίλος της Άρσεναλ.

Απαραίτητη προϋπόθεση; Να μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματά του στο τέλος. Διότι το ξεκίνημα του ντοκιμαντέρ, το οποίο δείχνει το 0/3 στην αρχή της σεζόν και τον τρόπο μεταχείρισης από τα social media, είναι πιο απλό, από όσα συμβαίνουν όταν η Άρσεναλ χάνει την τετράδα και την θέση της καταλαμβάνει η Τότεναμ.

Πάμε να δούμε τα 5+1 πράγματα που συγκρατήσαμε από το All or Nothing, προσπαθώντας να μην προβούμε σε spoil, όσο… μπορούμε! Και ξεκινάμε:

-Η στήριξη του Κρένκε στον Μικέλ Αρτέτα. Μοιάζει απλό όταν το ακούει κάποιος, αλλά αν δει το All or Nothing, θα αντιληφθεί πως όταν όλοι υποστήριζαν με θέρμη να απομακρυνθεί ο Ισπανός, ο πρόεδρος της Άρσεναλ, επέμενε πως αυτός είναι η λύση. Συζητούν πολύ, προσπαθούν να βρουν αντίδοτο στα προβλήματα, υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη και όλα είναι διαφορετικά μετά την πρώτη νίκη των Λονδρέζων στην χρονιά, στο 1-0 επί της Νόριτς! Πριν το ματς, ο Μικέλ Αρτέτα ζητά νίκη και clean sheet, Λακαζέτ και Σάκα συζητούν, και ο δεύτερος προβλέπει νίκη με 3-1.  «Ο προπονητής μας είπε να μην δεχθούμε γκολ», η αντίδραση του πρώτου. Δείγμα γιατί λίγους μήνες μετά έγινε… αρχηγός.

-Οι ομιλίες του Μικέλ Αρτέτα πριν την έναρξη της εκάστοτε αναμέτρησης είναι ηγετικές, αλλά μία ξεχωρίζει. Και δεν είναι δική του. Είναι του φωτογράφου της ομάδας, πριν από το σφύριγμα της έναρξης του ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου με την Τότεναμ. Παθιάζει τους ποδοσφαιριστές, τους δίνει να καταλάβουν πώς θα αντιδράσει ο κόσμος ακόμη και σε ένα τάκλιν και τους πείθει να τα δώσουν όλα. Τελικό σκορ; Νίκη με 3-1 για την Άρσεναλ, με τον φωτογράφο να εμφανίζεται ξανά στην οθόνη μας, στο τελευταίο επεισόδιο, και πάλι στο ντέρμπι του Βορείου Λονδίνου, δίχως όμως να παίρνει τον λόγο.

-Η κατάσταση με τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ και η διαχείρισή της. Ένας βασικός λόγος για να δει κανείς το All or Νothing, προκειμένου να αντιληφθεί πώς λειτουργεί ένας μεγάλος, ευρωπαϊκός σύλλογος σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Ο Ομπαμεγιάνγκ παίρνει άδεια για να επισκεφτεί τη μητέρα του στην Ιταλία και του έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής. Εν τέλει, γυρνά στο Colney μία ημέρα μετά. Περιορίζεται, προπονείται μόνος του και προκαλεί αντιδράσεις. Ο Χόλντινγκ στηρίζει τον Αρτέτα, ο Ελνένι σε συζήτηση με τον Άγγλο δείχνει εντυπωσιασμένος από την πειθαρχία που εφαρμόζεται στον σύλλογο. Παύει να είναι αρχηγός της ομάδας και η μεταγραφή του στη Μπαρτσελόνα φέρνει χαμόγελα στο στρατόπεδο των «κανονιέρηδων». Κάτι που δεν γνωρίζαμε; Ο Ομπαμεγιάνγκ αναχωρεί για τη Βαρκελώνη, χωρίς να έχουν συμφωνήσει οι δύο ομάδες, και οι άνθρωποι της Άρσεναλ το μαθαίνουν από τα social media. Απίστευτο…

-Ο Μικέλ Αρτέτα περνά Covid – 19 και συνεπώς απουσιάζει από την πρώτη αναμέτρηση της σεζόν μεταξύ της Άρσεναλ και της Μάντσεστερ Σίτι. Ωστόσο, συνδέεται μέσω κάμερας με τους ποδοσφαιριστές και αποφασίζει να τους δώσει να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι για αυτόν το ματς. Τους θυμίζει πως οι «πολίτες» επιχείρησαν να τους ξεφτιλίσουν στην πρώτη αναμέτρηση και ακολουθεί μία καταπληκτική εμφάνιση της Άρσεναλ στο πρώτο μέρος. Ωστόσο, στο φινάλε της βραδιάς, η διαιτησία, μία κόκκινη και ένα πέναλτι, υπογράφουν ακόμη μία ήττα των «κόκκινων» από τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Ο Αρτέτα εμφανίζεται και πάλι και στηρίζει την ομάδα, αλλά ο Γκρανίτ Τσάκα είναι έξαλλος, κατηγορώντας τον VAR. «Δεν ξέρουν ποδόσφαιρο, όταν παγώνεις την εικόνα, όλα φαίνονται σκληρά», φωνάζει αλλά η Άρσεναλ έχει ηττηθεί.

-Τα ματς περνούν, η Άρσεναλ φτάνει μέχρι και στο +6 από την Τότεναμ, τον Απρίλιο, αλλά εκεί έρχεται και η μεγαλύτερη «ξενέρα» της χρονιάς, μέχρι την αποτυχία, αναφορικά με το Champions League. Τρεις ήττες. Κρίσταλ Πάλας, Σαουθάμπτον και Μπράιτον, με την ομάδα του Μικέλ Αρτέτα να σκοράρει μόνο κόντρα στους «γλάρους», με σουτ του Έντεγκααρντ που βρίσκει και αλλάζει πορεία πάνω στον Ντάνι Γουέλμπεκ. Ο Ισπανός δεν γνωρίζει πλέον πώς να το διαχειριστεί. Καλεί meeting, επισημαίνει πως όταν ένας τόσο μεγάλος σύλλογος ηττάται από αυτές τις ομάδες έχει… πένθος και ρωτά τους παίκτες τι θέλουν από αυτόν. Προτείνει ακόμη και να πάνε για ποτό ή να βγουν να δουν ένα ματς. Επόμενο παιχνίδι; Τσέλσι – Άρσεναλ 2-4 και οι «κανονιέρηδες» ξανά στο κόλπο!

Δεν θέλουμε να βάλουμε στην κουβέντα όσα ακολούθησαν στο ματς με τη Νιούκαστλ, πριν το παιχνίδι, στο ημίχρονο και μετά το τέλος. Θα σταθούμε σε όσα αξίζει να δει κανείς στην ανάπαυλα της αναμέτρησης με τη Γουέστ Χαμ. Ελάχιστες είναι οι φορές που θα δει κανείς έτσι τον Μικέλ Αρτέτα, με το σκορ να είναι στο 1-1. Βλέποντας τον, αντιλαμβάνεσαι πόσο ήθελε να παίξει στο Champions League. Εν τέλει, η Άρσεναλ κερδίζει με γκολ του Γκάμπριελ. Και φτάνουμε στα ματς με Τότεναμ και Νιούκαστλ. Καλή απόλαυση…

Δημήτρης Μανάκος