Η ώρα της Μπράιτον να αποφασίσει αν θα κοιτάξει προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην Premier League! (vids)

Την καλύτερή της σεζόν πραγματοποίησε αδιαμφισβήτητα η Μπράιτον, η οποία τερμάτισε στην 9η θέση της βαθμολογίας και αποτέλεσε επί της ουσίας, παράγοντα του πρωταθλήματος! Γιατί; Δεν ηττήθηκε στο Λονδίνο, έκοψε βαθμούς από την Λίβερπουλ, διέλυσε με 4-0 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και πλέον οφείλει να αποδείξει αν η εν λόγω χρονιά ήταν συνδυασμός πραγμάτων και συγκυριών ή η αρχή για μία μονιμοποίηση στην πρώτη δεκάδα!



Η ώρα της Μπράιτον να αποφασίσει αν θα κοιτάξει προς τα πάνω ή προς τα κάτω στην Premier League! (vids)

Όταν ξεκίνησε η Premier League της σεζόν 2021-22, η Μπράιτον αποτελούσε μία ομάδα που δεν συγκέντρωνε πιθανότητες για να υποβιβαστεί, αλλά τέλος πάντων δεν θα προκαλούσε και έκπληξη σε κάποιον, αν εν τέλει κινδύνευε να επιστρέψει στην Championship.

Παρότι είχε πραγματοποιήσει την πιο ακριβή μεταγραφική κίνηση της ιστορίας της με τον Μαρκ Κουκουρέγια, δεν διέθετε μεγάλο budget, ενώ η αδυναμία της να πάρει εύκολα ματς στο «Άμεξ», την καθιστούσαν εξαρχής ένα μεγάλο ερωτηματικό.

Εν τέλει, ο Γκρέιαμ Πότερ όχι απλώς διέψευσε τα προγνωστικά και την διατήρησε εύκολα στην κατηγορία, αλλά η Μπράιτον αποτέλεσε και την πιο ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος. Πραγματοποίησε το καλύτερό της ξεκίνημα στην Premier League, διαχειρίστηκε άψογα το διάστημα που «μπλόκαρε», από τον Οκτώβριο και έπειτα, όταν και είχε επικρατήσει με 2-1 της Λέστερ, μιας και μπορεί να μην κέρδιζε, αλλά μετρούσε 8 ισοπαλίες σε 11 ματς και εν συνεχεία, βρήκε τον εαυτό της.

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, το «μπλακ άουτ» έκανε ξανά την εμφάνισή του, αλλά ο Πότερ ήξερε πώς να βγάλει και πάλι τους «γλάρους» από το αδιέξοδο. Η συνταγή της επιτυχίας άλλωστε για την φετινή σεζόν ήταν μία εξόρμηση στο Λονδίνο.

Εκεί που όσο περίεργο και αν ακούγεται, το σύνολο του Άγγλου προπονητή, δεν έχασε από κανέναν. Ναι, ούτε από την Άρσεναλ, ούτε από την Τότεναμ, ούτε από την Τσέλσι, ούτε από την Γουέστ Χαμ! Το εντυπωσιακό μάλιστα του πράγματος, είναι πως τις δύο πρώτες τις κέρδισε εκτός έδρας, με 2-1 και 1-0 αντίστοιχα, με τον Τροσάρντ να σκοράρει σε αμφότερες περιπτώσεις, ενώ απέναντι στα «σφυριά», ο Μοπέ ισοφάρισε στο τέλος, όπως συνήθιζε να κάνει στα τέλη του 2021 και στο «Στάμφορντ Μπριτζ», τον βαθμό έσωσε ο Γουέλμπεκ!

 

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Μπράιτον στο Λονδίνο:

Μπρέντφορντ – Μπράιτον 0-1

Κρίσταλ Πάλας – Μπράιτον 1-1

Γουέστ Χαμ – Μπράιτον 1-1

Τσέλσι – Μπράιτον 1-1

Άρσεναλ – Μπράιτον 1-2

Τότεναμ – Μπράιτον 0-1

Ωστόσο, η επιτυχία της Μπράιτον δεν περιορίζεται μόνο στην δεύτερη… πόλη της, το Λονδίνο, καθώς σημείωσε και άλλα μεγάλα αποτελέσματα. Ένα τέτοιο φυσικά και είναι το 4-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο «Άμεξ», στην προτελευταία αγωνιστική στην σεζόν για τους «κόκκινους διαβόλους», με εικόνα της χρονιάς για τους «γλάρους» να είναι το… κλάμα του Κουκουρέγια, στον πανηγυρισμό του δεύτερου από τα τέσσερα γκολ!

 

Επιπλέον, η Μπράιτον κέρδισε με ευκολία την Γουλβς στο «Μολινό», με 3-0, ενώ τεράστιας σημασίας νίκη για την ψυχολογία της πέτυχε και στο τελευταίο, δικό της, ματς της σεζόν, όπου αν και αδιάφορη, προέβη σε ανατροπή με 3-1 επί της Γουέστ Χαμ, δίνοντας επί της ουσίας στην Γιουνάιτεντ, το εισιτήριο του Europa League.

Μιλάμε για μία ονειρική χρονιά, που ιδανικά μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον. Αρκεί η 9η θέση, τα ρεκόρ, το εντυπωσιακό 2-2 με την Λίβερπουλ, που ενδέχεται να έκρινε και ένα πρωτάθλημα, και οι 51 βαθμοί, να εκλογικευτούν.

Ήταν καλύτερη από πολλές ομάδες, πέτυχε μεγάλες νίκες, αλλά δεν είναι εύκολο να ξανακάνει τα ίδια αποτελέσματα και την σεζόν που ακολουθεί. Συνεπώς, πρέπει να βελτιώσει την βαθμολογική της συγκομιδή εντός έδρας. Να πανηγυρίσει περισσότερες από 5 νίκες στο «σπίτι» της, να μην ηττηθεί 7 φορές και να σταματήσει την κακή της συνήθεια, να σκοράρει μακριά από το «Άμεξ», όσα δέχεται σε αυτό (23-23).

Κάπως έτσι, η Μπράιτον θα καταφέρει να οριοθετήσει και τους στόχους της. Να αποφασίσει αν μπορεί να κάνει το βήμα παραπάνω και να μπει σε ευρωπαϊκή θέση ή να πάει με την λογική που της απέφερε καρπούς φέτος. Αυτή του «πάω να σωθώ και από εκεί και πέρα, ό,τι έρθει είναι καλοδεχούμενο».

Καλύτερα όμως να κοιτάξει προς τα πάνω. Αν κοιτάς εκεί που θες να πας, θα πας εκεί που κοιτάς. Είναι τόσο απλό. Και οι «γλάροι» έχουν κάθε δυνατότητα να το κάνουν. Διότι έχουν πλάνο και ορθώς πράττουν που πουλούν ακριβά τον Κουκουρέγια και τον Μπισούμα. Θα γίνει λοιπόν μία ακόμη υπέρβαση από την Μπράιτον;

Δημήτρης Μανάκος