Πέντε από τις… πολλές βραδιές του Μανέ στην Λίβερπουλ, σε ένα «Άνφιλντ» που θα τον ζητά στα δύσκολα! (vids)

Βρέθηκε στην Λίβερπουλ από το 2016 και έπειτα. Παρέμεινε για έξι χρόνια, τα έζησε όλα, τα κατέκτησε όλα και αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα έναν από τους πιο σημαντικούς ποδοσφαιριστές των «κόκκινων» για τον Γιούργκεν Κλοπ. Πλέον, αποτελεί παρελθόν. Έβαλε τα κόκκινα της Μπάγερν Μονάχου, αλλά όσα χρόνια και αν περάσουν, η προσφορά του Μανέ στο «Άνφιλντ» δεν θα ξεχαστεί ποτέ!



Πέντε από τις… πολλές βραδιές του Μανέ στην Λίβερπουλ, σε ένα «Άνφιλντ» που θα τον ζητά στα δύσκολα! (vids)

Η αλήθεια είναι πως αν πριν από μία διετία ή ακόμη και πέρυσι, θεωρούσε κάποιος πως ο Σαντιό Μανέ θα αποχωρήσει από την Λίβερπουλ, σίγουρα έβλεπε πάρα πολύ μπροστά.

Διότι μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που κάθε φορά που το όνομά του συμπεριλαμβανόταν σε σενάρια, τα διέκοπτε μόνος του, ενώ περνούσε την καλύτερή του περίοδο στο «Άνφιλντ», όντας βασικός και αναντικατάστατος υπό τις οδηγίες του Γιούργκεν Κλοπ.

Ξεκινούσε τις προσπάθειές του μονίμως από τα αριστερά, δεν χανόταν ποτέ σε μεγάλα παιχνίδια και κατάφερνε πάντα, είτε με γκολ, είτε με ασίστ, να αποδειχθεί χρήσιμος. Μία ματιά στους αριθμούς του άλλωστε, το επιβεβαιώνει.

Έδωσε 269 παιχνίδια με τους «κόκκινους», σκόραρε σε 120 περιπτώσεις, μοίρασε 48 ασίστ και πρακτικά είχε συμμετοχή σε γκολ σε περισσότερα από τα μισά παιχνίδια με την ομάδα του, σε όλες τις διοργανώσεις.

Πολλά από τα γκολ του Μανέ ήταν σημαντικά, αλλά αν πρέπει να επιλέξουμε πέντε, ο Σενεγαλέζος καθιστά δύσκολη την… δουλειά μας!

Ας τα πάρουμε με την σειρά. Το πρώτο του γκολ με την φανέλα της Λίβερπουλ είναι στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος 2016-17. Στο ντεμπούτο του δηλαδή με τους «κόκκινους». Σκόραρε απέναντι στην Άρσεναλ με υπέροχη, ατομική προσπάθεια και έβαλε το λιθαράκι του σε ένα εντυπωσιακό ματς, που έληξε με 4-3 υπέρ των φιλοξενούμενων στο «Έμιρεϊτς».

Όπως είπαμε, ο Μανέ είχε την τάση να εμφανίζεται πάντα στα μεγάλα παιχνίδια. Να δηλώνει παρών και να παίρνει από το χέρι την Λίβερπουλ, έχοντας συμμετοχή σε όλες της τις επιτυχίες.

Μία νίκη επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λογίζεται πάντα ως τέτοια. Και ο Σαντιό Μανέ, στα μέσα Δεκεμβρίου του 2017, συνέβαλλε σε αυτήν! Άνοιξε το σκορ κόντρα στους «κόκκινους διαβόλους», για να έρθει ο Σακίρι και να διαμορφώσει το τελικό 3-1, μέσα στον… πανζουρλισμό του «Άνφιλντ».

Περνούν τρεις μήνες, με τον Σενεγαλέζο να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, αλλά όχι σε καλό βράδυ, στον προημιτελικό του Champions League στο «Νησί». Έχει χάσει μεγάλες ευκαιρίες απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου και με την λήξη της αναμέτρησης, δηλώνει στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο πως όσα δεν έβαλε στο «Άνφιλντ», θα τα βάλει στο Μόναχο.

Έρχεται ο Μάρτιος και η Λίβερπουλ ταξιδεύει στο «Allianz Arena». Πραγματοποιεί σπουδαία εμφάνιση και ο Μανέ είναι ξανά πρωταγωνιστής. Νικά δις τον Νόιερ, από μία φορά σε κάθε ημίχρονο, αλλά το πρώτο του γκολ, ύστερα από πάσα του Βίρτζιλ Φαν Ντάικ, απλά δεν περιγράφεται. Μονάχα, δεν το ξεχνάει κανείς…

Οδεύουμε στην χρονιά του πρωταθλήματος για την Λίβερπουλ. Εκεί που οι «κόκκινοι» έχουν συγκεντρώσει 99 βαθμούς στην Premier League, με 22 νίκες στα 24 πρώτα παιχνίδια τους και ο Σενεγαλέζος 20 γκολ αθροιστικά σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι εξαιρετική η εμφάνισή του στον τελικό του Σούπερ Καπ απέναντι στην Τσέλσι, με δύο γκολ, αλλά η κεφαλιά στο «Βίλα Παρκ» απέναντι στην Άστον Βίλα, είναι επίσης σπουδαία. Η Λίβερπουλ κερδίζει με ανατροπή τους «χωριάτες» και η κατάληξη του πρωταθλήματος είναι δυνατόν να προβλεφθεί από τον Οκτώβριο κιόλας.

Μετρά γκολ απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι, απέναντι στην Άρσεναλ και ολόκληρο το Big 6, έχει βάλει το πιο γρήγορο χατ-τρικ στην ιστορία της Premier League, αλλά στην 5η θέση, θα τοποθετήσουμε και το τελευταίο του γκολ με την Λίβερπουλ!

Αυτό στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Γουλβς, στο 3-1 που δεν απέφερε το πρωτάθλημα, ενώ έχει διαδραματίσει και κομβικό ρόλο στην πορεία της Λίβερπουλ προς τον τελικό του Champions League, με τα γκολ που σημείωσε απέναντι στην δυσκολοκατάβλητη Βιγιαρεάλ!

Συζητάμε για μία ιδιαίτερη καριέρα, που είχε τα πάντα μέσα σε έξι χρόνια στο «Άνφιλντ». Εντάσεις με τον Σαλάχ, νίκες υπέρ του με την Εθνική Σενεγάλης, πολλά γκολ, πολλά ματς και αναρίθμητα ρεκόρ, όντας φυσικά και μέλος της φετινής ομάδας της Λίβερπουλ που έπαιξε τρεις τελικούς, αλλά δεν βρήκε δίχτυα σε κανέναν.

Κανείς δεν θα ξεχάσει τον Μανέ στις τάξεις των «κόκκινων», κανείς δεν θα τον ψέξει που πήγε στην Μπάγερν Μονάχου. Είναι δύσκολο όμως να τον δεις σε μερικούς μήνες από τώρα με άλλη φανέλα. Ακόμη και αν έχει το ίδιο χρώμα. Είναι δύσκολο στο «You will never walk alone», οι επευφημίες του «Άνφιλντ» να μην τον περιλαμβάνουν.

Αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο. Και όταν ο Μανέ άφηνε την Σαουθάμπτον για να πάει στην Λίβερπουλ, πολλοί θεώρησαν πως έπιασε το ταβάνι του…

Δημήτρης Μανάκος