Τότε με τον Σάνκλι, τώρα με τον Κλοπ: Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια!

Το πρόγραμμα της Premier League έγινε γνωστό, αναρίθμητα στατιστικά για κάθε ομάδα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, αλλά το πιο εντυπωσιακό που προκύπτει, αναφορικά με τις εναρκτήριες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, είναι το ντέρμπι της Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 20 Αυγούστου! Το «κλασσικό» αγγλικό ντέρμπι, τον Αύγουστο, για πρώτη φορά, μετά από ακριβώς μισό αιώνα!



 Τότε με τον Σάνκλι, τώρα με τον Κλοπ: Λίβερπουλ – Γιουνάιτεντ τον Αύγουστο για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια!

Προφανώς και κανείς δεν μπορεί να κάνει προβλέψεις για την επικείμενη σεζόν της Premier League, 2022-23, από την στιγμή που πριν από ένα μήνα ολοκληρώθηκε η προηγούμενη και οι ομάδες δεν έχουν ολοκληρώσει καν τις μεταγραφικές τους κινήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν ιδιαίτερα στοιχεία που έκαναν την εμφάνισή τους μέσω της κληρωτίδας και ένα από αυτά είναι το γεγονός πως η Λίβερπουλ με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα δώσουν το πρώτο ντέρμπι της σεζόν, στις 20 Αυγούστου.

Το εντυπωσιακό της υπόθεσης δεν είναι πως το «κλασσικό», αγγλικό ντέρμπι θα σηματοδοτήσει την πρώτη «μονομαχία» δύο ομάδων του Big 6, αλλά η ημερομηνία που θα λάβει χώρα.

Και αυτό διότι ποτέ πριν στον 21ο αιώνα, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν είχαν τεθεί αντιμέτωπες, τον Αύγουστο, σε ματς που αφορά την Premier League. Πότε όμως ήταν η τελευταία φορά;

Πριν από ακριβώς 50 χρόνια! Ήταν Αύγουστος του 1972, όταν η Λίβερπουλ υποδεχόταν τους «κόκκινους διαβόλους» στο «Άνφιλντ», στην 2η αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος, έχοντας επικρατήσει με 2-0 της Σίτι στην πρεμιέρα.

Και με τον ίδιο τρόπο, με το ίδιο σκορ, και με ένα γκολ πριν από την συμπλήρωση ενός τετάρτου, κέρδισε και την συμπολίτισσα της Σίτι! Το σκορ κόντρα στην Γιουνάιτεντ άνοιξε στο 12’ ο Τόσακ, ενώ το 2-0 του 20ου λεπτού από τον Χάιγουεϊ, διαμόρφωσε επί της ουσίας και το τελικό σκορ της συνάντησης.

Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, η Λίβερπουλ του Μπιλ Σάνκλι κατέκτησε το πρωτάθλημα με 60 βαθμούς και η Άρσεναλ τερμάτισε στην 2η θέση με -3, την ώρα που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ γλίτωσε στο τέλος της χρονιάς τον υποβιβασμό, αλλά δεν τον απέφυγε την προηγούμενη!

Πενήντα χρόνια μετά λοιπόν η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε το ματς έλαβε χώρα στις 15 Αυγούστου, τώρα θα συμβεί πέντε ημέρες αργότερα, αλλά η εικόνα είναι η ίδια. Η Λίβερπουλ διεκδικεί τον τίτλο, η Γιουνάιτεντ είναι σε ένα μεταβατικό στάδιο και η κληρωτίδα μας έδωσε μία ωραία ιστορία, που μένει να δούμε αν θα επιφέρει και το ίδιο αποτέλεσμα…

Δημήτρης Μανάκος