Έντεγκααρντ: Από έναν απλό δανεισμό σε μία… καταπληκτική σεζόν, με επιστέγασμα το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Άρσεναλ! (vids)

Το έχει καθιερώσει εδώ και χρόνια και στο τέλος κάθε σεζόν, η Άρσεναλ ανακοινώνει τους τρεις πολυτιμότερους ποδοσφαιριστές της. Στην 3η θέση βρέθηκε ο Αάρον Ράμσντεϊλ και πλέον την δεύτερη κατέλαβε ο Μαρτίν Έντεγκααρντ! Ο Νορβηγός που μετακινήθηκε μόνιμα στο Βόρειο Λονδίνο και κατάφερε μέσα σε λίγους μήνες να πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού.



Έντεγκααρντ: Από έναν απλό δανεισμό σε μία… καταπληκτική σεζόν, με επιστέγασμα το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Άρσεναλ! (vids)

Όταν η Άρσεναλ συμφωνούσε τον Ιανουάριο του 2021 για τον δανεισμό του Μαρτίν Έντεγκααρντ από την Ρεάλ Μαδρίτης, κανένας δεν θα μπορούσε να φανταστεί την εξέλιξη που ήταν δυνατό να έχει. Γιατί αυτό; Διότι στο εξάμηνο του δανεισμού του, ο Νορβηγός είχε τις… στιγμές του.

Του πήρε χρόνο να προσαρμοστεί, διένυσε έναν φανταστικό μήνα, αλλά στο κλείσιμο της χρονιάς, δεν αποδείχθηκε το ίδιο επιδραστικός. Ωστόσο, τα γκολ του επί του Ολυμπιακού και της Τότεναμ σε μία εβδομάδα, η κατάληψη του περιβραχιονίου στην Εθνική Νορβηγίας και η αλησμόνητη εμφάνισή του στο 3-3 των Λονδρέζων με την Γουέστ Χαμ, ήταν αρκετά για να κάνουν τον Μικέλ Αρτέτα να ζητήσει τη μονιμοποίησή του στο Βόρειο Λονδίνο.

Το αίτημα του Ισπανού προπονητή έγινε αποδεκτό από την διοίκηση και ο Νορβηγός υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Άρσεναλ. Μόλις ένιωσε και εκείνος πως μονιμοποιήθηκε η ομάδα που θα τον έχει στην διάθεσή της, απελευθερώθηκε.

Έγινε άμεσα βασικός και πάλι, εντυπωσίασε με τις εμφανίσεις του και όταν ο Αλεξάντερ Λακαζέτ αντικαταστάθηκε από τον Ενκέτια στα τελευταία ματς της χρονιάς, ο Έντεγκααρντ έγινε και αρχηγός της Άρσεναλ.

Μιλάμε για έναν εντυπωσιακό χρόνο για ένα παιδί που αισίως συμπληρώνει τα 23 του χρόνια και είναι ήδη αρχηγός τόσο στην χώρα του, όσο και στον σύλλογο που αντιπροσωπεύει. Ωστόσο, το εντυπωσιακό της υπόθεσης, δεν μεταφράζεται μόνο από το… περιβραχιόνιο στο αριστερό του χέρι, αλλά και από τους αριθμούς του.

Ήταν διαθέσιμος σε όλα τα ματς στην Premier League, δεν τέθηκε ποτέ εκτός λόγο τραυματισμού και κατέγραψε 7 γκολ και 5 ασίστ στην πρώτη, γεμάτη χρονιά που του αποδόθηκε. Δημιούργησε περισσότερες ευκαιρίες από κάθε άλλον παίκτη της Άρσεναλ, ενώ στο 86% των περιπτώσεων που μοίρασε την μπάλα, αποδείχθηκε αλάνθαστος.

Κάπως έτσι, ο Μαρτίν Έντεγκααρντ διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην σεζόν της Άρσεναλ, έχοντας πάντως ως στόχο του να την οδηγήσει στην επιστροφή στο Champions League. Αυτό δεν έγινε, ο ίδιος παρασύρθηκε από τη μετριότητα της ομάδας στα ματς απέναντι σε Νιούκαστλ και Τότεναμ, αλλά ουδείς μπορεί να τον ψέξει.

Μιλάμε για τη νεότερη ομάδα του πρωταθλήματος άλλωστε, η οποία μετά το 0/3 του ξεκινήματος, εντυπωσίασε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Λίγες ημέρες μετά την πιστοποίηση της συμμετοχής στο Europa League, ο κόσμος της Άρσεναλ ανέδειξε τον Έντεγκααρντ ως τον δεύτερο πολυτιμότερο παίκτη της χρονιάς, πίσω από τον Άαρον Ράμσντεϊλ.

Καλά καταλάβατε. Θα είναι απίθανο να μην βρεθεί στην κορυφή ο Μπουκάγιο Σάκα. Ο άνθρωπος που στο 50% των ασίστ του Έντεγκααρντ, ήταν ο ποδοσφαιριστής που χρίστηκε σκόρερ…

Δημήτρης Μανάκος