Μπέλιγχαμ: «Στην διάρκεια του Euro ήμασταν όλοι Άγγλοι, μετά το χαμένο πέναλτι γίναμε μαύροι»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «CNN», ο Τζουντ Μπέλιγχαμ μίλησε για τις ρατσιστικές επιθέσεις που δέχτηκαν οι Άγγλοι διεθνείς μετά την ήττα στον τελικό του Euro από ένα έθνος που οι ίδιοι παίκτες είχαν «ενώσει» κατά την διάρκεια της διοργάνωσης.



Μπέλιγχαμ: «Στην διάρκεια του Euro ήμασταν όλοι Άγγλοι, μετά το χαμένο πέναλτι γίναμε μαύροι»

Περίπου ένας χρόνος έχει περάσει από εκείνη την ημέρα που όλη η Αγγλία ενώθηκε με μία φωνή για να βοηθήσει τα «τρία λιοντάρια» να κατακτήσουν το πρώτο τους Ευρωπαϊκό τρόπαιο στην ιστορία τους, στο Euro 2020.

Ωστόσο, μετά την ήττα όλα άλλαξαν, το μίσος πήρε την θέση της υποστήριξης και ο ρατσισμός «εξαπλώθηκε» μέσω των social media στους έγχρωμους διεθνείς που μέχρι τότε όλοι ζητωκραύγαζαν για εκείνους.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «CNN», ο Τζουντ Μπέλιγχαμ μίλησε για όλα όσα έζησε από εκείνη την ημέρα και έπειτα, χαρίζοντας «δυνατές» ατάκες που προβληματίζουν εν έτει 2022.

«Κοιτάς την πορεία μας μέχρι τον τελικό και νιώθεις ότι όλη η χώρα έχει ενωθεί. Και μετά από τη στιγμή που χάνει ο άλλος το πέναλτι, σταματά να είναι Άγγλος και γίνεται ‘’μαύρος’’. Ο καθένας μπορεί να χάσει ένα πέναλτι. Ο καθένας μπορεί να κάνει ένα λάθος στη δουλειά του. Αλλά το να κρίνονται με αυτόν τον τρόπο θα έπρεπε να μην συμβαίνει ποτέ. Είναι άνθρωποι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο 18χρονος άσος.

Στη συνέχεια μίλησε για συχνότητα με την οποία δέχεται ρατσιστικά μηνύματα στα social media κατά την διάρκεια της σεζόν αλλά και την στήριξη που δέχτηκε την πρώτη φορά που συνέβη.

«Στην πλειονότητα των παιχνιδιών, μετά από έναν αγώνα θα λάβω κι ένα ρατσιστικό μήνυμα στο inbox μου στο Instagram, ανάλογα με το τι έχω κάνει κατά τη διάρκεια. Δεν υπάρχει ούτε μία δουλειά για την οποία αξίζει κάποιος να τον κρίνουν ρατσιστικά. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την πρώτη φορά που μου συνέβη να δεχθώ μια μεγάλη μερίδα τέτοιων μηνυμάτων. Ο σύλλογός μου έβαλε αμέσως κάποιον να μου στείλει μήνυμα και να δει αν είμαι καλά, το εκτίμησα πολύ. Είχα συμπαίκτες και μέλη της οικογένειάς μου που με στήριξαν» 

 

Στράτος Μαρίνος