Ο Μάσιμο Μακαρόνε στο England365: «Κορυφαία η Άρσεναλ του 2004, δεν θα ξεχάσω ποτέ το γκολ με την Μίντλεσμπρο στον ημιτελικό»! (vids)

Πρόκειται σίγουρα για μία από τις πιο cult μορφές που πέρασαν από την Premier League στον 21ο αιώνα. Ένας φαλακρός, μετρίου αναστήματος, Ιταλός ποδοσφαιριστής που αποκτήθηκε από την Μίντλεσμπρο το 2002 και λατρεύτηκε όσο λίγοι. Ο Μάσιμο Μακαρόνε μίλησε στο England365 για την εμπειρία του στην Premier League, την αήττητη Άρσεναλ του 2004, τους δυσκολότερους στόπερ που συνάντησε και για εκείνο το βράδυ που η «Μπόρο» έγραψε ιστορία… εξαιτίας του!



Ο Μάσιμο Μακαρόνε στο England365: «Κορυφαία η Άρσεναλ του 2004, δεν θα ξεχάσω ποτέ το γκολ με την Μίντλεσμπρο στον ημιτελικό»! (vids)

Όσοι έχουν ξεπεράσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και λατρεύουν να παρακολουθούν την Premier League θα τον θυμούνται. Δεν είναι και εύκολο να τον ξεχάσεις άλλωστε, καθώς η μορφή του και ο τρόπος παιχνιδιού του ήταν πολύ χαρακτηριστικός. Μιλάμε για τον Μάσιμο Μακαρόνε.

Τον άνθρωπο που μετέβη στην Premier League το 2002, παρέμεινε μία τριετία και κατάφερε μέσα σε 1000 ημέρες να κάνει τους φίλους της Μίντλεσμπρο να μην τον ξεχάσουν ποτέ. Σκόραρε σε όλες τις διοργανώσεις, ταυτίστηκε με την φανέλα της, αλλά πολύ περισσότερο με την ιστορική της πορεία στο Κύπελλο UEFA.

Κανείς δεν θα ξεχάσει πως πέρασε ως αλλαγή στο 26’ στο ματς με την Στεάουα Βουκουρεστίου, όταν η Μίντλεσμπρο χρειαζόταν τέσσερα γκολ για να προκριθεί και κατέληξε να βάλει τα δύο, με το… «χρυσό» στο 89ο λεπτό!

Τα χρόνια πέρασαν, ο Μακαρόνε σταμάτησε την καριέρα του, αλλά δεν ξεχνάει ποτέ πώς ένιωσε τότε. Για εκείνο το βράδυ, την Premier League, την αήττητη Άρσεναλ και τον… Έλληνα ποδοσφαιριστή που κάνει παρέα από την Ελλάδα, μίλησε αποκλειστικά στο England365!

-Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Από το ξεκίνημά σου στο ποδόσφαιρο. Όλοι θυμόμαστε πως ήσουν ένας ποδοσφαιριστής με μεγάλη έφεση στο γκολ. Το κατάλαβες από μικρός ή η θέση του επιθετικού προέκυψε από ένα συγκεκριμένο γεγονός;

«Ξεκίνησα από τις ακαδημίες της Μίλαν. Όταν βρέθηκα εκεί, έπαιζα στο κέντρο, μου άρεσε αυτή η θέση. Έκανα αρκετές επαφές με την μπάλα. Ωστόσο, υπήρχε ένα παιχνίδι στο οποίο είχαμε ξεμείνει από επιθετικούς και ο προπονητής μου, μου είπε να παίξω ως σέντερ φορ. Το ματς έγινε, εγώ έβαλα τέσσερα γκολ, κερδίσαμε και καθιερώθηκα εκεί»!

-Από τις αρχές του 2000 και έπειτα, οι εμφανίσεις σου στην Ιταλία ήταν εξαιρετικές και άμεση συνέπεια αποτέλεσε η μετακόμιση στην Premier League. Πώς ήταν τα πράγματα και πώς πήρες την απόφαση να πας στη Μίντλεσμπρο;

«Η Μίντλεσμπρο ήταν μία πολύ θετική επιλογή, γιατί σε κάθε περίπτωση, βρήκα μία φοβερή κατάσταση στην Αγγλία, με τεράστιες διαφορές σε σχέση με την Ιταλία. Εκεί υπήρχαν τα training camps, πράγμα που στην χώρα μου δεν είχε καθιερωθεί και συνήθισα σε διαφορετικές συνθήκες.

Η Premier League είναι απίστευτο πρωτάθλημα, που παρακολουθείται από όλο τον πλανήτη και ήθελα να ζήσω αυτή την εμπειρία, παρά το γεγονός πως ήμουν τόσο νέος Περιττό να σας πω πως η Άρσεναλ δεν συγκρινόταν τότε με καμία. Δεν μπορούσες να την αντιμετωπίσεις. Ήταν απόλαυση να παίξεις απέναντί τους, πάντα κάτι μάθαινες»!

 

Μίλησες για training camps και για πράγματα που συνάντησες στην Αγγλία και δεν είχες συνηθίσει στην Serie A. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ των δύο πρωταθλημάτων;

«Οι διαφορές είναι πολλές, αλλά η βασικότερη ανάμεσα στο ιταλικό και το αγγλικό ποδόσφαιρο  είναι ο ρυθμός. Στην Αγγλία, ο ρυθμός ήταν πολύ πιο γρήγορος και κάπως έτσι με έκανε να αλλάξω την νοοτροπία μου για το ποδόσφαιρο. Έγινα πιο αποφασιστικός, έμπαινα στο γήπεδο με περισσότερο πάθος και ένταση και νιώθω πως άλλαξα πολύ στο «Νησί»!

Ποιο είναι το καλύτερο γκολ που θυμάσαι στην καριέρα σου; Υπάρχει ένα πολύ κρίσιμο γκολ με την Σιένα κόντρα στην Ρόμα, αλλά φαντάζομαι ο ημιτελικός του UEFA και εκείνη η εμφάνιση, δεν ξεχνιέται εύκολα.

«Αφού γύρισα στην Ιταλία και πήγα στην Σιένα, πέτυχα ορισμένα κρίσιμα γκολ, ναι. Ναι, όπως αυτό απέναντι στην Ρόμα, σε ένα ματς που έληξε 3-3. Νιώθω τυχερός που έβαλα αρκετά γκολ στην καριέρα μου, αλλά εκείνο απέναντι στην Στεάουα στον ημιτελικό του UEFA, δεν συγκρίνεται. Έχω μπει ως αλλαγή νωρίς, χρειαζόμαστε τέσσερα γκολ, βάζω τα δύο και το δεύτερο μπαίνει στο 89’. Είναι το πιο σημαντικό γκολ που έχω βάλει στην καριέρα μου! Δεν θα το ξεχάσω ποτέ»!

Αναφέρθηκες νωρίτερα στην Άρσεναλ, λέγοντας πως δεν γινόταν να την αντιμετωπίσει κανείς ορθολογικά, ήταν… άπιαστη. Ποιος ήταν ο δυσκολότερος αντίπαλος που συνάντησες ποτέ;

«Είναι αυτό που σας είπα. Ήταν η πιο δύσκολη ομάδα που συνάντησα ποτέ. Όσον αφορά τους αντιπάλους, προφανώς και είναι αμυντικοί και είναι ο Πάολο Μαλντίνι, ο Νέστα, ο Κάμπελ και ο Φέρντιναντ».

Φεύγεις από την Μίντλεσμπρο που λατρεύτηκες τόσο και επιστρέφεις στην Ιταλία. Γιατί επιλέγεις την Σιένα;

«Ο κύκλος είχε κλείσει, ο νέος προπονητής της Μπόρο, Στιβ ΜακΛάρεν δεν με ήθελε και ενώ υπήρχαν προτάσεις για να μείνω στην Premier League, ήθελα να γυρίσω στην χώρα μου. Έτσι πήγα στην Σιένα, που είναι μία ομάδα που συνεχώς γινόταν μεγαλύτερη στην Serie A.. Ήταν πολύ σωστή επιλογή, με υποδέχθηκαν άψογα, κέρδισα την εμπιστοσύνη τους και έγινε γρήγορα σημαντικός για αυτούς. Ήταν κάτι ξεχωριστό».

Στην Σιένα συνυπήρξες και με τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο. Έχεις ακόμη επαφές και αν ναι, θα ήθελες να δουλέψεις στην Ελλάδα ως προπονητής στο μέλλον;

«Ναι, στην Ελλάδα έχω έναν εξαιρετικό φίλο. Τον Δημήτρη Ελευθερόπουλο, είμαστε φίλοι και εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου. Έχω έρθει και στην Αθήνα μαζί του για μερικές ημέρες. Θα ήθελα να έρθω στην Ελλάδα ως προπονητής, είναι απίστευτη χώρα».

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην Ιταλία που κατέκτησε και το EURO 2020. Θεωρείς πως η χώρα σου ήταν καλύτερη από όλους ή και η τύχη έπαιξε τον ρόλο της σε έναν τόσο συναρπαστικό τελικό όπως αυτόν με την Αγγλία;

«Νομίζω πως στο ποδόσφαιρο πάντα χρειάζεται τύχη, αλλά αυτή προκύπτει από την οργάνωση που διαθέτει η ομάδα. Προκαλείς την τύχη σου, αν έχεις πνεύμα νικητή».

Έχεις βάλει 27 πέναλτι στην καριέρα του και κανένα με… αλματάκι. Ο Ζορζίνιο το έκανε στον τελικό με την Ιταλία και αστόχησε. Είναι ένας τρόπος εκτέλεσης που βολεύει τον παίκτη που εκτελεί και μπερδεύει τον γκολκίπερ ή ενδεχομένως είναι απλά φαντεζί και δεν βοηθάει αυτόν που το υιοθετεί;

«Όπως και να εκτελέσεις, πρέπει να σκοράρεις. Πρέπει να έχεις επιλέξει πού θες να σουτάρεις. Αν δεν το καταφέρεις, όλοι θα μιλούν για το αν έκανες το άλμα ή αν έπρεπε να το κάνεις. Εκ του αποτελέσματος, γίνεται η κριτική».

Δημήτρης Μανάκος