Μπρούνο Γκιμαράες: Ένα «υπερόπλο» στη φαρέτρα της Νιούκαστλ

Σκοράρει, πασάρει, δημιουργεί, κόβει και ράβει. Κοινώς, κάνει τα πάντα. Ο Μπρούνο Γκιμαράες με ακόμα ένα γκολ «γκρέμισε» τα όνειρα της Άρσεναλ για την τετράδα και απέδειξε πως είναι ένα πολύ χρήσιμο γρανάζι στη μηχανή της Νιούκαστλ.  



Μπρούνο Γκιμαράες: Ένα «υπερόπλο» στη φαρέτρα της Νιούκαστλ

Οι πρώτοι 3,5 μήνες του Μπρούνο Γκιμαράες με τα χρώματα της Νιούκαστλ είναι άκρως εντυπωσιακοί. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα δείχνει πως έχει προσαρμοστεί πλήρως στο νέο περιβάλλον της Πρέμιερ Λιγκ. 

Κάνει τα πάντα μέσα στον αγωνιστικό χώρο, έχοντας αλλάξει επίπεδο την ομάδα του, καθώς από εκεί που... φλέρταρε στα ίσα με τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ, πλέον βρίσκεται στην 11η θέση, εξασφαλίζοντας άνετα την παραμονή στην κατηγορία. 

Η ποιότητα και οι αριθμοί του 24χρονου Βραζιλιάνου έχουν αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους τους ιθύνοντες του συλλόγου, οι οποίοι δαπάνησαν περίπου 42 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρουν στο «Saint James' Park» την 30ή ημέρα του Γενάρη.

Η εξαιρετική δημιουργία

Είναι ο βασικός λόγος που οι «καρακάξες» τον ενέταξαν στο δυναμικό τους. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή με πολύ καλό έλεγχο της μπάλας και φανταστικό στο κομμάτι της δημιουργίας. Έχει την ικανότητα να «κινεί τα νήματα» στο χώρο του κέντρου και να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Στις 16 αναμετρήσεις που έχει λάβει μέρος έως τώρα, μετρά 25 μεταβιβάσεις ακριβείας ανά ματς, με τις 13 από αυτές να είναι στο επιθετικό τρίτο και 1 πάσα-κλειδί κατά μέσο όρο.

Νούμερα αρκετά ικανοποιητικά, αν αναλογιστεί κανείς πως αγωνίζεται σε μια ομάδα που δεν έχει την κατοχή και ψάχνει κυρίως με αντεπιθέσεις να απειλήσει τα αντίπαλα «καρέ». Επιπλέον, έχει φέρει τους συμπαίκτες του τρεις φορές σε θέση τετ-α-τετ με τον τερματοφύλακα, με τη μία από αυτές να μετουσιώνεται σε γκολ.

Αμυντική προσήλωση και πειθαρχία

Ακόμη ένα σημαντικό προσόν που υποδηλώνει το τεράστιο ταλέντο του, είναι οι τόσο οι αμυντικές του τοποθετήσεις, όσο και η πειθαρχία μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου. Πιο συγκεκριμένα, έχει 6 κερδισμένες μονομαχίες ανά παιχνίδι, 2,5 τάκλιν (περισσότερα από τους Ρόδρι και Ενγκολό Καντέ), ενώ δεν έχει υποπέσει σε κάποιο λάθος που θα προκαλέσει άμεσο κίνδυνο για την εστία του Ντουμπράβκα.

Παράλληλα, παρ' ότι έχει δεχθεί 4 κίτρινες κάρτες (1 κάθε 4 αγώνες), που δεν είναι και τόσες πολλές για τη «φύση» της θέσης του, έχουν σφυριχτεί μόλις 12 φάουλ εις βάρος του! Κάτι που σημαίνει πως τα μαρκαρίσματα του είναι προσεκτικά, και σε καμία περίπτωση άσκοπα.

Τα επιθετικά στοιχεία και το σκοράρισμα

Ένας κεντρικός μέσος, προκειμένου να θεωρείται ολοκληρωμένος, οφείλει να διαθέτει και επιθετικές αρετές. Φυσικά, ο διεθνής με την εθνική ομάδα της Βραζιλίας, δεν θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση στον κανόνα. Η τεχνική του κατάρτιση και η δυνατότητά του να πατά στην αντίπαλη περιοχή, έχουν αποφέρει και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Τη φετινή σεζόν στην Πρέμιερ Λιγκ, έχει πετύχει 5 γκολ, όλα μέσα από την περιοχή. Τα τέσσερα με το καλό του πόδι, το δεξί, και το ένα με κεφαλιά.

Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που φτάνει στον συγκεκριμένο αριθμό τερμάτων σε μια χρονιά, δείχνοντας πως το έχει δουλέψει αρκετά σκληρά στην προπόνηση, προκειμένου να κάνει τη διαφορά. Επίσης, τα 1.3 σουτ που επιχειρεί κάθε 90 λεπτά, τον καθιστούν 3ο πιο απειλητικό παίκτη της ομάδας του, πίσω από τους Άλαν Σεντ - Μαξιμέν (1.9) και Κάλουμ Γουίλσον (1.8).

Είναι σαφές πως η Νιούκαστλ, με την είσοδο των επενδυτών από τη Σαουδική Αραβία έχει ανέβει αρκετά σκαλοπάτια τους τελευταίους μήνες, στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, με σκοπό να επιστρέψει στις ένδοξες εποχές του παρελθόντος. Το μόνο βέβαιο είναι, πως ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της επιτυχίας, ανήκει δικαιωματικά στον Μπρούνο Γκιμαράες.

Δημήτρης Κάππας