Χάρι Κέιν: Το ιστορικό χαμηλό 8ετίας και οι εξωφρενικές επιδόσεις απέναντι στην Άρσεναλ

Ο Χάρι Κέιν διανύει μία μέτρια (για τα δικά του στάνταρ) σεζόν, ωστόσο για ακόμη μια φορά απέδειξε, με τα 2 γκολ του απέναντι στην Άρσεναλ, πως κόντρα στους «κανονιέρηδες» είναι πραγματικά ασταμάτητος.    



Χάρι Κέιν: Το ιστορικό χαμηλό 8ετίας και οι εξωφρενικές επιδόσεις απέναντι στην Άρσεναλ

Μπορεί ο Χάρι Κέιν να μην διανύει μια σεζόν από αυτές που έχει συνηθίσει τον ποδοσφαιρικό κόσμο τα τελευταία χρόνια, έχοντας 15 γκολ. Όμως, με αντίπαλο την Άρσεναλ «ακόνισε τα μαχαίρια του», σκόραρε δις και επιβεβαίωσε για ακόμη μια φορά πως όταν αγωνίζεται απέναντι στους «κανονιέρηδες», θα είναι σίγουρα η βραδιά του.

Το πιθανό ιστορικό χαμηλό 8ετίας

Αυτά τα 15 γκολ, τα οποία έχει προσφέρει στην ομάδα του ο Χάρι Κέιν τη φετινή περίοδο, είναι αρκετά πιθανό να αποτελέσουν ιστορικό χαμηλό 8ετίας για τον Άγγλο στράικερ, από την σεζόν 2014/15 (όπου έγινε ευρέως γνωστός) και έπειτα. Σίγουρα η χρονιά δεν ξεκίνησε και με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς η μη πραγματοποίηση της μεταγραφής στη Μάντσεστερ Σίτι, άργησε να τον βάλει στο κλίμα της ποδοσφαιρικής πραγματικότητας.

Επομένως, αυτή η μέτρια επίδοση στο σκοράρισμα, ίσως να είναι και δικαιολογημένη. Πάντως, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη, αφού απομένουν 2 παιχνίδια προκειμένου να «πιάσει» τα 18 τέρματα που είχε πετύχει το 2019/20 και να αποφύγει τελικά την κακή επίδοση στο φινάλε.

Οι 17 μεγάλες χαμένες ευκαιρίες

Πέρα από τον μικρό, για την εκτελεστική του δεινότητα, αριθμό τερμάτων, ο Κέιν έχει «σπαταλήσει» και 17 μεγάλες ευκαιρίες. Δεν είναι η πρώτη φορά που φτάνει σε αυτόν τον αριθμό, αφού την σεζόν 2017/18 είχε 18 (με 30 γκολ). Ούτε είναι απαραίτητα κακό ότι έχει τόσες πολλές φάσεις, καθώς αρκετές χρονιές, ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ, είναι και πρώτος στις «κλασικές» χαμένες ευκαιρίες.

Το κακό για τον ίδιο είναι πως για πρώτη χρονιά έχει αρνητικό συντελεστή στα xGoals. Αυτό σημαίνει πως για φέτος έχει σκοράρει 4 γκολ λιγότερα του αναμενόμενου. Εν αντιθέσει με όλες της προηγούμενες ποδοσφαιρικές χρονιές όπου πάντα είχε περισσότερα από το προσδοκώμενο, με αποκορύφωμα τη σεζόν 2016/17 με 9!

Οι πολλές ασίστ και το περσινό double double

Μπορεί το να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα να μην είναι τόσο ικανοποιητικό για εκείνον την τρέχουσα χρονιά, σίγουρα όμως στο κομμάτι της δημιουργίας έχει παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση, έχοντας μοιράσει 8 τελικές πάσες στους συμπαίκτες του. Αυτό οφείλεται και στην εξαιρετική συνεργασία που έχει με το έτερόν του ήμισυ στην επίθεση των «σπιρουνιών», Χέουνγκ- Μιν Σον. 

Σε κάθε αντεπίθεση ο ένας ψάχνει να βρει στο κενό χώρο τον άλλον. Την αμέσως προηγούμενη σεζόν, ο Κέιν πέτυχε (ανμιλήσουμε με μπασκετικούς όρους) double double, έχοντας διψήφιο αριθμό γκολ και ασίστ, με 23 και 14 αντίστοιχα. Δεν αποκλείεται, να δούμε και φέτος κάτι αντίστοιχο, αν ο Άγγλος επιθετικός δώσει άλλες δυο τελικές πάσες στις δυο εναπομείνασες αγωνιστικές.

Οι εξωφρενικές επιδόσεις απέναντι στην Άρσεναλ 

Με τα δύο τέρματα απέναντι στους «Gunners», έφτασε τα 13 κόντρα στο σύνολο του Αρτέτα, όντας και ο πρώτος σκόρερ στα ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου. Ο αριθμός των γκολ του είναι αρκετά εντυπωσιακός, αν αναλογιστεί κανείς πως αρκετοί θρύλοι των δύο ομάδων, όπως οι Τιερί Ανρί (Άρσεναλ) και Μπόμπι Σμιθ (Τότεναμ), είχαν 5 και 10 αντίστοιχα. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο, είναι πως ο 28χρονος χρειάστηκε μόλις 15 συμμετοχές για να ολοκληρώσει το εν λόγω επίτευγμα.

Με την Τότεναμ να βρίσκεται μόλις στο -1 από την 4η Άρσεναλ, με 2 παιχνίδια να απομένουν για να πέσει η αυλαία της φετινής Πρεμιέρ Λιγκ, ο Χάρι Κέιν οφείλει να συνεχίσει το κρεσέντο σκοραρίσματος, αν φυσικά και ο ίδιος επιθυμεί να αγωνιστεί στο επόμενο Τσάμπιονς Λιγκ, περιμένοντας και ένα «στραβοπάτημα» από τη μεγάλη αντίπαλο.

Δημήτρης Κάππας