Σαν σήμερα: Η Μεγάλη Βρετανία διέσυρε με 6-1 την Ευρώπη στην αναμέτρηση του «αιώνα»!

10 Μαΐου 1947. Οι ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες των τεσσάρων μελών της Μεγάλης Βρετανίας (Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία) ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διαλύσουν σε ένα περίφημο φιλικό στο «Χάμπντεν Παρκ» την ομάδας της Ευρώπης (6-1), έχοντας σφραγίσει την «επανασύνδεση» με την FIFA.   



Σαν σήμερα: Η Μεγάλη Βρετανία διέσυρε με 6-1 την Ευρώπη στην αναμέτρηση του «αιώνα»!

Η ιστορική νίκη της Μεγάλης Βρετανίας κόντρα στην ομάδας της Ευρώπης στο κατάμεστο «Χάμπντεν Παρκ» ήταν το ορόσημο για την νέα εποχή συνεργασίας FIFA – Βρετανίας, έπειτα από χρόνια… μίσους ανάμεσα στις δύο πλευρές. 

Η ιστορία ξεκινάει από το 1946 όταν η FIFA καλωσόρισε πίσω τα μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου στο πρώτο συμβούλιο μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από απουσία 20 ετών. Αυτό συνέβη χάρη στην τρομερή διπλωματική στάση του 3ου Προέδρου της FIFA, Ζιλ Ριμέ, καθώς το 1928 η σχέση των Βρετανών με την Ομοσπονδία ήταν γι' ακόμα μία φορά στα «άκρα» για το θέμα της αποζημίωσης των ερασιτεχνών αθλητών για τις χαμένες εργατοώρες, λόγω της συμμετοχής τους στις ομάδες του. 

Έτσι λοιπόν, στις 10 Μαΐου του 1947, στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκώβης, έλαβε χώρα ο αγώνας-γιορτή ανάμεσα στην «επίλεκτη» ομάδα των Βρετανών που αποτελούταν από τους Άγγλους Φρανκ Σουίφτ, Τζορτζ Χάρντγουϊκ, Στάνλεϊ Μάθιους, Γουίλφ Μάνιον και Τόμι Λότον και τους Σκωτσέζους Άρτσι Μακόλεϊ, Μπίλι Στιλ, Μπίλι Λίντελ. 

Παράλληλα απαρτιζόταν και από δύο Ουαλούς, τους Μπίλι Χιούς και Ρον Μπέρτζες και τέλος έναν Βόρειο Ιρλανδό, τον Τζάκι Βέρνον της Γουέστ Μπρομ. 

Ήταν ένα «πάρτι» μπροστά σε 137 χιλιάδες φιλάθλους που είδαν την Μεγάλη Βρετανία να διαλύει με 6-1 την ευρωπαϊκή ομάδα, με τέρματα από τους Μάνιον (2), Λότον (2), Στιλ και ενός αυτογκόλ. 

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν οι 35 χιλιάδες λίρες που συγκεντρώθηκαν και δωρήθηκαν στην FIFA και η (εκ νέου) συμμετοχή των τεσσάρων χωρών στις διοργανώσεις της FIFA. 

Φοίβος Πεφάνης