Την ημέρα που ο Βενγκέρ έλεγε αντίο στον κόσμο της Άρσεναλ, ο Αρτέτα είπε «μένω εδώ»! (vids)

Πάνε τέσσερα χρόνια από το τελευταίο εντός έδρας ματς του Αρσέν Βενγκέρ στο «Έμιρεϊτς», με την αγαπημένη του Άρσεναλ. Σαν σήμερα, αποχαιρετούσε το Βόρειο Λονδίνο, άφηνε μία ομάδα που μεγάλωσε μαζί του και επιχειρούσε να μαντέψει ποιος θα είναι ο… επόμενος. Δοκιμές έγιναν, η συνταγή δεν έπιασε, αλλά η λύση βρέθηκε εκ των έσω. Ο Μικέλ Αρτέτα επέστρεψε ως προπονητής και αισίως ανανέωσε το συμβόλαιό του με τους «κανονιέρηδες» για την επόμενη τριετία.



Την ημέρα που ο Βενγκέρ έλεγε αντίο στον κόσμο της Άρσεναλ, ο Αρτέτα είπε «μένω εδώ»! (vids)

Αν μπούμε στην διαδικασία να ξεχωρίσουμε ορισμένα πράγματα από όσα έκανε ο Αρσέν Βενγκέρ για την Άρσεναλ, πιθανότατα θα αδικήσουμε τα υπόλοιπα. Να πούμε για το αήττητο πρωτάθλημα του 2004, το μοναδικό στην εποχή της Premier League, να πούμε για τον τελικό του Champions League και την πορεία δίχως γκολ μέχρι το φινάλε, να πούμε για τις συνεχόμενες συμμετοχές στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση ή για τους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε;

Τον Τιερί Ανρί, τον Ντένις Μπέργκαμπ, τον Πατρίκ Βιεϊρά, τον Φρέντι Λιούνγκμπεργκ, τον Σολ Κάμπελ, τον Ρομπέρ Πιρές, τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι και τον Σεσκ Φάμπρεγκας; Και άλλους πολλούς, που ναι μεν έφυγαν, αλλά ποτέ δεν θα τον ξεχάσουν.

Να πούμε για το «Έμιρεϊτς» και για το γεγονός πως το ότι η Άρσεναλ δεν χρωστάει πλέον για το νεοσύστατο γήπεδό της, το οφείλει στο έπακρο στον Αλσατό; Διότι δεν ήταν απλώς ο προπονητής της. Ήταν κομμάτι του συλλόγου. Έμοιαζε με τον πατέρα μίας οικογένειας παλαιότερων δεκαετιών. Είχε όλες τις ευθύνες. Κάθε τι περνούσε από τα χέρια του και αυτός μπορούσε να το φέρει εις πέρας.

Κάπως έτσι, οι «κανονιέρηδες» συνδέθηκαν άρρηκτα μαζί του. Στο αντίο του, ένιωθαν πως χάνουν τον κόσμο τους. Όπως τα μικρά παιδιά στις πρώτες τους διαπροσωπικές σχέσεις. Η Άρσεναλ αισθανόταν… μισή χωρίς τον Αρσέν Βενγκέρ και εκείνος δεδομένα δεν θα συνέχιζε την προπονητική μακριά από το… σπίτι του. Αυτό το «εμείς» που αναφέρει κάθε φορά που μιλάει για την τέως ομάδα του, αναδεικνύει άλλωστε και τα συναισθήματά του.

Πέρασαν τέσσερα χρόνια από τότε που ο Αρσέν Βενγκέρ αποχώρησε από την Άρσεναλ. Για την ακρίβεια, από τότε που έδωσε την τελευταία του εντός έδρας παράσταση στο «Έμιρεϊτς». Ήταν το ματς με την Μπέρνλι. Το 5-0 υπέρ της ομάδας του, αλλά πέραν του αποτελέσματος, κανείς δεν θα ξεχάσει το «Θα μου λείψετε, είναι τόσο απλό όσο το λέω», με το οποίο ολοκλήρωσε τη σύντομη ομιλία του πριν από την έναρξη της αναμέτρησης.

Έκτοτε, οι Λονδρέζοι άργησαν να συνέλθουν. Οδηγήθηκαν στο Europa League με τον Ουνάι Έμερι, δεν ταίριαξαν ποτέ οι φιλοσοφίες τους, είδαν τον Λιούνγκμπεργκ να επιστρατεύεται και κάποια στιγμή αντιλήφθηκαν πως αναγκαστικά, πρέπει να πάψουν να αναπολούν το παρελθόν.

Και έτσι συμφώνησαν με τον Μικέλ Αρτέτα. Τον άνθρωπο που είχε πει πως κάποια μέρα θα επιστρέψει στο «Έμιρεϊτς» και τον ποδοσφαιριστή που είχε κάνει τον Αρσέν Βενγκέρ να δηλώσει πως «με το μυαλό που έχει, θα μπορέσει κάποια στιγμή να γίνει μεγάλος προπονητής».

 

Αμφότερα τα σενάρια επαληθεύτηκαν. Ο Αρτέτα γύρισε στην Άρσεναλ και ανέλαβε το κοουτσάρισμά της και μαζί της νιώθει πως μεγαλώνει και ο ίδιος. Οι Λονδρέζοι αρχίζουν και εδραιώνονται ξανά στην συνείδηση όλων ως ανταγωνιστές για την 4η θέση, για το Champions League και αποδεικνύονται δύσκολος αντίπαλος στις αναμετρήσεις με το Big 6.

Κατέκτησαν το FA Cup και το Community Shield στις πρώτες ημέρες του Αρτέτα, έμειναν εκτός Ευρώπης μετά από 26 χρόνια, διαχειρίστηκαν ορθά την επιτυχία και πλέον φαίνεται πως διαθέτουν στοχευμένο πλάνο. Είτε αναφερόμαστε σε μεταγραφικές κινήσεις, καθώς καμία φετινή προσθήκη δεν ξεπέρασε το όριο των 23ών ετών, είτε μιλάμε για τον τρόπο παιχνιδιού που αρέσκονται να υιοθετούν.

Με αυτά τα θεμέλια, η Άρσεναλ έχει γίνει το φαβορί για την κατάληψη της 4ης θέσης και την επιστροφή στο Champions League μετά από έξι χρόνια. Μετά από τότε που αποχώρησε ο Αρσέν Βενγκέρ. Ναι, πέρασαν έξι χρόνια, αλλά ο Αλσατός μπορεί πλέον να αισθάνεται περήφανος για τον σύλλογο που αντιπροσώπευσε σχεδόν σε ολόκληρη την προπονητική του καριέρα.

Και φτάνουμε στο σήμερα. Την ίδια ημέρα που ο Βενγκέρ έδινε το τελευταίο του παιχνίδι, ο Μικέλ Αρτέτα υπογράφει νέο συμβόλαιο συνεργασίας με την Άρσεναλ μέχρι το 2025. Είναι σύμπτωση ή ένα ακόμη παιχνίδι της μοίρας; Δεν θα μάθουμε ποτέ, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Το παρελθόν και το μέλλον της Άρσεναλ κάπου τέμνεται. Το αντίο και το «θα μείνω» κάπου συναντιούνται. Ούτως ή άλλως, ο Αρσέν Βενγκέρ επί της ουσίας, δεν έφυγε ποτέ…

 

Δημήτρης Μανάκος