Βάφτηκε κόκκινο το Μέρσεϊσαϊντ από τον Ρόμπερτσον και τον Οριγκί!

Για 60 λεπτά η Έβερτον είχε ντυθεί… Ατλέτικο Μαδρίτης. Πήγε το ματς στην δύναμη και στις προσωπικές μονομαχίες, άντεχε στο «Άνφιλντ», αλλά σίγουρα αυτό δεν αποτελεί ένα γήπεδο που ενδείκνυται για 90 λεπτά… άμυνα. Ο Ρόμπερτσον λύτρωσε την Λίβερπουλ, ο Οριγκί «κλείδωσε» τη νίκη (2-0), το Μέρσεϊσαϊντ «βάφτηκε» κόκκινο και η ομάδα του Φρανκ Λάμπαρντ τελειώνει την 34η αγωνιστική στην ζώνη του υποβιβασμού, την ώρα που η ομάδα του Κλοπ συνεχίζει να κυνηγά τον τίτλο!



Βάφτηκε κόκκινο το Μέρσεϊσαϊντ από τον Ρόμπερτσον και τον Οριγκί!

Μπορεί η διαφορά ποιότητας των δύο ομάδων να είναι πράγματι χαοτική, με την Λίβερπουλ να διεκδικεί το πρωτάθλημα και την Έβερτον να ξεκινά το ματς από την ζώνη του υποβιβασμού, όμως δεν παύει να είναι ένα τοπικό ντέρμπι, το 60ο στην εποχή της Premier League, το οποίο ο Φρανκ Λάμπαρντ ήθελε να το πάει στην… δύναμη.

Η αλήθεια είναι πως στο πρώτο ημίχρονο το κατάφερε πλήρως και περιόρισε την ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έβαλε όλους του τους ποδοσφαιριστές πίσω από την μπάλα και μπόρεσε να ξεπεράσει το πρώτο 20άλεπτο στο «Άνφιλντ», δίχως να δει ούτε μία τελική προσπάθεια από πλευράς γηπεδούχων.

Η πρώτη έλαβε χώρα από τον Μανέ στο 21ο λεπτό, η δεύτερη δέκα λεπτά μετά από τον Ζότα, με την μπάλα να καταλήγει λίγο έξω σε αμφότερες περιπτώσεις, ενώ η μεγαλύτερη ευκαιρία του πρώτου μέρους είχε την «υπογραφή» του Ντουκουρέ, ο οποίος σούταρε εκτός εστίας, σε μία υποδειγματική αντεπίθεση των «ζαχαρωτών».

Το 0-0 δεν διαφοροποιήθηκε ούτε από το σουτ του Μοχάμεντ Σαλάχ στο 43ο λεπτό και με την «λευκή» ισοπαλία, που επετεύχθη με καθυστερήσεις και αρκετό… ξύλο, η Έβερτον μπόρεσε για 3η συνεχόμενη σεζόν να πάει αλώβητη στα αποδυτήρια του «Άνφιλντ», δίχως να έχει δεχθεί γκολ! Πρακτικά, η τελευταία φορά λοιπόν που η Λίβερπουλ είχε σκοράρει απέναντι στην αντίπαλό της ήταν στο… 5-2 στην χρονιά της κατάκτησης πρωταθλήματος.

Συνεπώς, υπό αυτές τις προϋποθέσεις, ο Γιούργκεν Κλοπ θα έπρεπε να αλλάξει πολλά, για να μπορέσει να οδηγήσει την ομάδα του στο ζητούμενο, την ώρα που θα μπορούσε να αισθάνεται και τυχερός, αν δει κανείς την ενέργεια του Μανέ στο τέλος του ημιχρόνου σε βάρος του Άλαν, σε μία από τις αρκετές συμπλοκές που είδαμε στο ματς.

Ωστόσο, το μυαλό των παικτών του Γερμανού προπονητή έδειξε να «καθαρίζει» με το ξεκίνημα της επανάληψης. Ο Κεϊτά απείλησε στο 47’, με το σουτ να καταλήγει και πάλι εκτός εστίας και η Λίβερπουλ συνέχισε να αναζητά την πρώτη της τελική στον στόχο, μιας και τελείωσε το πρώτο μέρος με 0 σουτ εντός εστίας και… 86% κατοχή της μπάλας!

Το παιχνίδι είχε καλύτερο ρυθμό, η Έβερτον προσπάθησε να βγει στην αντεπίθεση, ζήτησε πέναλτι σε  επαφή του Γκόρντον με τον Μάτιπ και με τον ίδιο παίκτη απείλησε στο 56’, σε παρόμοια φάση με αυτήν του Ντουκουρέ στο πρώτο μέρος.

Όταν όμως βρίσκεις φάσεις στο «Άνφιλντ» και δεν τις εκμεταλλεύεσαι, κάποια στιγμή θα… πληγωθείς. Ο Κλοπ έβαλε στο ματς τον Οριγκί και τον Ντίας με την συμπλήρωση μίας ώρας, ο πρώτος συνεργάστηκε άψογα με τον Σαλάχ ένα λεπτό μετά και ο Ρόμπερτσον πήδηξε εξαιρετικά στο πίσω δοκάρι, για να ανοίξει το σκορ για την ομάδα του.

Κάπως έτσι, τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν και η Έβερτον έμοιαζε για πρώτη φορά από το 1954, πως μπορεί και να υποβιβαστεί, αν δεν έβρισκε απάντηση. Ήταν «σοκαρισμένη», είδε τον Σαλάχ να απειλεί στο 66’ και όσο περνούσε η ώρα, το ματς έδινε την αίσθηση πως θα έχει και άλλο γκολ υπέρ των γηπεδούχων, παρά το εκπληκτικό σουτ του Γκρέι στο 71’!

Αυτό έγινε στο 83’ από τον Οριγκί, ύστερα από ψαλιδάκι του Ντίας, και η Λίβερπουλ κέρδισε το 240ο ντέρμπι της με την Έβερτον, συνεχίζοντας την… καταδίωξη της Μάντσεστερ Σίτι! Όσο για τα «ζαχαρωτά»; Τελειώνουν την 34η αγωνιστική στην ζώνη του υποβιβασμού, με ένα ματς λιγότερο και δικαιολογημένα αισθάνονται πίεση, κοιτώντας το πρόγραμμά τους!

Δημήτρης Μανάκος