Λούτον: Βγάζει λαγούς από το καπέλο και ονειρεύεται... Πρέμιερ Λιγκ!

Η ξέφρενη φετινή πορεία της Λούτον στην Τσάμπιονσιπ έχει εντυπωσιάσει άπαντες στο νησί, με τον προπονητή της ομάδας, Νέιθαν Τζόουνς, να έχει βρει τον τρόπο να βγάζει... λαγούς από τον καπέλο του με φόντο την άνοδο στα αγγλικά σαλόνια, 39 χρόνια μετά.  



Λούτον: Βγάζει λαγούς από το καπέλο και ονειρεύεται... Πρέμιερ Λιγκ!

Το Λούτον είναι μια μεγάλη πόλη της Αγγλίας, που ανήκει στην κομητεία του Μπρέντφορντσαϊρ και είναι διάσημο για την παρασκευή καπέλων από την αγγλοσαξονική περίοδο. Εξου και το παρατσούκλι της ομώνυμης ομάδας, «οι καπελάδες», που φιλοδοξεί να πετύχει την επάνοδο στη μεγάλη κατηγορία, μετά από 39 χρόνια.

Η εντυπωσιακή πορεία της Λούτον στην Τσάμπιονσιπ για φέτος, την έχει φέρει στις θέσεις των πλέι-οφ του βαθμολογικού πίνακα. Η διοίκηση του συλλόγου έχει δώσει το «μαγικό» καπέλο της πόλης ξανά στον Νέιθαν Τζόουνς, ο οποίος έχει τον τρόπο να βγάζει λαγούς από αυτό, με σκοπό να φτάσει και πάλι σε μια μεγάλη επιτυχία.

Οι δύο προβιβασμοί σε δυόμιση χρόνια

Η αρχή έγινε τον Γενάρη του 2016, με τον Τζόουνς να αναλαμβάνει την ομάδα μεσούσης της σεζόν, στην 4η κατηγορία. Μέσα σε δυόμιση χρόνια, ο Ουαλός τεχνικός κατόρθωσε να φέρει τη Λούτον στην Τσάμπιονσιπ! Μία Λούτον βυθισμένη στα χρέη, με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ στο αγγλικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Τον Μάιο του 2020, και αφού έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τη Στόουκ, ο Νέιθαν Τζόουνς επέστρεψε στο τιμόνι. Τη φετινή χρονιά έχει καταφέρει κάτι που ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της δεν θα περίμενε. Η ομάδα βρίσκεται στη ζώνη των μπαράζ ανόδου με 72 βαθμούς σε 44 παιχνίδια, ούσα έτοιμη να διεκδικήσει ένα εισιτήριο για την άνοδο στην επόμενη Πρέμιερ Λιγκ.

Το 3-5-2 και το ασφυκτικό πρέσινγκ

Ένα από τα βασικά στοιχεία της φιλοσοφίας του Τζόουνς είναι να δίνει την κατοχή στον αντίπαλο, με την ομάδα του να πιέζει ψηλά στις γραμμές για να «κλέψει» την μπάλα και να δημιουργήσει εξαιρετικές συνθήκες αντεπίθεσης με τους ταχύτατους παίκτες που διαθέτει στην επίθεση. Γι' αυτό το λόγο έχει επιλεγεί το 3-5-2 σχεδόν σε όλες τις φετινές αναμετρήσεις, προκειμένου να «φορτώσει» με πολλούς παίκτες τον άξονα και να στηθούν παγίδες στους αντιπάλους, είτε με «τριγωνάκια» (δηλαδή 3 ποδοσφαιριστές να πέφτουν πάνω στον αντίπαλο για να του αποσπάσουν τη μπάλα), είτε με μαζική άμυνα, αν η μπάλα περάσει την πρώτη γραμμή πίεσης, με σκοπό να κλείσουν όλους τους διαθέσιμους χώρους και να κάνουν εξαιρετικά δύσκολο το έργο του αντιπάλου να σκοράρει. 

Είναι χαρακτηριστικό πως η Λούτον έχει κρατήσει την εστία της ανέπαφη για 18 φορές, τις περισσότερες από οποιαδήποτε ομάδα της κατηγορίας (μαζί με Φούλαμ και Χάντερσφλιντ).

Το άμεσο παιχνίδι

Στο επιθετικό κομμάτι, το άμεσο παιχνίδι αποτελεί την κύρια πηγή απειλής της αντίπαλης εστίας. Οι «Hatters», από τη στιγμή που θα ανακτήσουν τη μπάλα, σε όποιο κομμάτι του γηπέδου κι αν βρίσκονται, δοκιμάζουν μακρινές μπαλιές, τόσο ψηλές, όσο και χαμηλές, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα ψηλά κορμιά και την ταχύτητα στα φτερά της επίθεσης. 

Κάτι που τους έχει αποφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα, αφού διαθέτουν την 4η καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος, με τους ποδοσφαιριστές να επιχειρούν 51 γεμίσματα ανά 90 λεπτά. 

Να σημειωθεί πως έχουν πετύχει 11 τέρματα με κεφαλιές, με την μοναδική ομάδα που έχει περισσότερα να είναι η πρωτοπόρος Φούλαμ.

Ο αρχισκόρερ Αντεμπάγιο και το πολυεργαλείο Νέισμιθ

Η Λούτον συνδυάζει νιάτα και εμπειρία έχοντας μέσο όρο ηλικίας τα 27.5 έτη. Οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι ο βασικός κεντρικός επιθετικός, Ελάιτζα Αντεμπάγιο και ο πολυθεσίτης αμυντικός και αρχηγός της, Καλ Νέισμιθ. 

Ο 24χρονος Αντεμπάγιο, ύψους 1.93 έχει πετύχει 16 τέρματα στο πρωτάθλημα, μοιράζοντας και 4 ασίστ. Επίσης, είναι ανίκητος στο ψηλό παιχνίδι, ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο στην πίεση που ασκεί η ομάδα του. Ο 30χρονος Σκωτσέζος Καλ Νέισμιθ έχει την πολυτέλεια να μπορεί να αγωνιστεί σε κάθε θέση της άμυνας, ακόμη και αμυντικό χαφ. 

Στα πλεονεκτήματά του, έχει την ευχέρεια να βρίσκεται σε κάθε σημείο του γηπέδου, προσφέροντας τις υπηρεσίες του τόσο στον αμυντικό, όσο και τον επιθετικό τομέα, ενώ σε κάποιες αναμετρήσεις, έχει ξεκινήσει και ως αριστερός εξτρέμ. 

Σημαντικές μονάδες αποτελούν και ο έμπειρος πρώην ποδοσφαιριστής των Γουέστ Χαμ και Χαλ, Ρόμπερτ Σνόντγκρας και ο δεξιός πλάγιος επιθετικός Χάρι Κόρνικ, με 11 γκολ στο ενεργητικό του.

Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως οι προπονητές σχεδιάζουν τις τακτικές τους και το μόνο που έχουν να κάνουν οι ποδοσφαιριστές, είναι να τις τηρήσουν πιστά μέσα στις 4 γραμμές του γηπέδου. 

Στην περίπτωση της Λούτον, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Ο Τζόουνς καταστρώνει τα αγωνιστικά του πλάνα, ώστε να μπορεί να πάρει το 100% από τους παίκτες του. Μπορεί να μην έχει και το πιο τεχνικό σύνολο που έχει υπάρξει, έχει όμως τον τρόπο να βγάζει λαγούς από το καπέλο του, δίνοντας το δικαίωμα στους οπαδούς της ομάδας του να κάνουν όνειρα για... Πρέμιερ Λιγκ!

Δημήτρης Κάππας