Νόριτς-Φούλαμ: Οι αντίθετοι βίοι των τελευταίων ετών

Οι πορείες τους δεν διασταυρώνονται. Όταν η μία ανεβαίνει στα μεγάλα σαλόνια, η άλλη μπαίνει στο ασανσέρ και πατάει το -1. Οι Νόριτς και Φούλαμ δε συνυπάρχουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε κάποια από τις δυο κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου, γεγονός πολύ πιθανό να συμβεί και για πέμπτη σεζόν.  



Νόριτς-Φούλαμ: Οι αντίθετοι βίοι των τελευταίων ετών

Η Νόριτς και η Φούλαμ μοιάζουν πολύ σε κάτι τα τελευταία χρόνια. Δεν μένουν σταθερές για παραπάνω από ένα χρόνο στην ίδια κατηγορία. Με την ίδια ευκολία που σκαρφαλώνουν στην Premier League, έτσι κατρακυλούν ξανά στην Championship και τούμπαλιν.

Ακόμα πιο ενδιαφέρον γίνεται αν αναλογιστεί κανείς ότι έχουν βίους αντίθετους. Για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν δεν αγωνίζονται στο ίδιο επίπεδο με τη μια να παίρνει τη θέση που αδειάζει η άλλη.

Η τελευταία χρονιά που έπαιξαν στην ίδια κατηγορία (Championship) ήταν το 2017/18. Τότε που οι «cottagers» κατέλαβαν την πρωτιά στα playoffs ανόδου και τα «καναρίνια» τερμάτισαν στη μέση της βαθμολογίας.

Την πρώτη χρονιά λες πως είναι τυχαίο (2018/19)

Από τότε ξεκινά η εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία τους. Η Φούλαμ άντεξε για τις πρώτες 8 στροφές τον ανταγωνισμό του υψηλότερου επιπέδου στο αγγλικό ποδόσφαιρο και έπειτα ξεκίνησε η κατρακύλα. Η ήττα με 4-2 εκτός έδρας από την Κάρτνιφ σήμανε και τη «βύθιση» της στη ζώνη του υποβιβασμού. Και από εκεί δεν κατάφερε να ξεκολλήσει ποτέ.

Αντίθετα η Νόριτς ξεκίνησε πιο νωχελικά τη διαδρομή της στην Championship και όσο εξελισσόταν η αγωνιστική δράση τόσο αναρριχόταν στην κατάταξη. Μέχρι που στο 1/3 περίπου του πρωταθλήματος, ανέβηκε στις χρυσοφόρες θέσεις της ανόδου, εξασφάλισε μια απόσταση και τερμάτισε στην κορυφή.

Τη δεύτερη καταλαβαίνεις πως κάτι γίνεται (2019/20)

Ο ενθουσιασμός στο Κάροου Ρόουντ για την επάνοδο της ομάδας στην Premier League ήταν διάχυτος όμως δεν κράτησε για πολύ. Οι παίκτες του Ντάνιελ Φάρκε είδαν από νωρίς τη σκληρή πραγματικότητα και σε βάθος χρόνου δεν μπόρεσαν να είναι ανταγωνιστικοί. Κάπως έτσι ήρθε φυσιολογικά ο άμεσος υποβιβασμός.

Ακριβώς αντίθετη η κατάσταση στο Κρέιβεν Κότατζ. Η Φούλαμ ξεκίνησε την προσπάθειά της να ανέβει και πάλι στην πρώτη τη τάξει κατηγορία και στο τέλος του «δρόμου» πανηγύρισε. Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς ήταν στις θέσεις που θα της έδιναν τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια θέση στην Premer της επόμενης σεζόν και τη στιγμή που έπρεπε, έδειξε ότι το ήθελε περισσότερο. Στον τελικό, η Μπρέντφορντ της έβαλε δύσκολα αλλά όχι ακατόρθωτα και η αρμάδα του Σκοτ Πάρκερ έκλεισε και πάλι θέση εκεί που βρισκόταν ένα χρόνο νωρίτερα.

Δυσκολεύεσαι να πιστέψεις πως είναι σύμπτωση (2020/21)

«Στο ίδιο έργο θεατές» και την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Η Φούλαμ δεν ήταν η χειρότερη ομάδα της κατηγορίας αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να τη διατηρήσει στο κορυφαίο επίπεδο. Οι Λονδρέζοι προσπάθησαν, συγκέντρωσαν 28 βαθμούς όμως ακολούθησαν τις Γουέστ Μπρομ και Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στο γνωστό roller coster.

Από την άλλη, ο σύλλογος της ομώνυμης πόλης της Κομητείας του Νόρφολκ στην Ανατολική Αγγλία, έθεσε τις βάσεις από νωρίς και έκανε «παρέλαση» στην περσινή Championship. Η Νόριτς ήταν σταθερά η καλύτερη ομάδα της κατηγορίας και δικαίως κέρδισε μια ακόμα ευκαιρία να δείξει ότι ανήκει στο υψηλότερο επίπεδο.

Συνειδητοποιείς ότι είναι... μαλωμένες (2021/2022)

Η τρέχουσα σεζόν εξελίσσεται με το σύνηθες ρου της ιστορίας, όπως ακριβώς συμβαίνει εδώ και μια τετραετία. Επέλαση για την ομάδα που αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία (Φούλαμ) με εξασφάλιση, πλέον, της ανόδου.

Από την άλλη, τριγμοί και λιγοστό φως στο τούνελ για το σύλλογο που τέτοια εποχή πριν ένα έτος έπαιζε στην δεύτερη κατηγορία.

Ο Ντιν Σμιθ προσελήφθη το Νοέμβριο για να σώσει οτιδήποτε κι αν σώζεται. Αν και έχει δώσει μια κάποια πνοή στην ουραγό της βαθμολογίας, η θέση της Νόριτς είναι δυσχερής και δύσκολα θα αποφύγει αυτό που η μοίρα της έδειχνε.

Στην αντίπερα όχθη, ο Μίτροβιτς πήρε από το χέρι τη Φούλαμ και την οδήγησε εκ του ασφαλούς ξανά στις κορυφαίες 20 ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου για την επόμενη ποδοσφαιρική χρονιά.

Ο Μάρκο Σίλβα σε ρόλο ενορχηστρωτή και οι «cottagers» έτοιμοι για τα υψηλά στρώματα. Με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα παραμείνουν.

Μάνος Φυρογένης