Η ενδεχόμενη μετακίνηση του Τεν Χαγκ στο Μάντσεστερ φέρνει το χαμόγελο στον Φαν ντε Μπεκ

Ο άνθρωπος που το καλοκαίρι θ' αντικαταστήσει τον Ραλφ Ράνγκνικ στην τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται στο επίκεντρο της επόμενης μέρας του συλλόγου. Παρόλα αυτά ο Ντόνι Φαν ντε Μπεκ αν είχε θέση στις διαπραγματεύσεις τότε σίγουρα θα έκλεινε συμφωνία με τον Έρικ Τεν Χαγκ, τον μόνο άνθρωπο που θα αναβίωνε την καριέρα του ποδοσφαιριστή.  



Η ενδεχόμενη μετακίνηση του Τεν Χαγκ στο Μάντσεστερ φέρνει το χαμόγελο στον Φαν ντε Μπεκ

Η ερώτηση του ενός εκατομμυρίου λιρών (και βάλε) που πλανάται πάνω από το «Ολντ Τράφορντ» είναι το ποιος θα αναλάβει τα ηνία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ενόψει της νέας σεζόν κι εντεύθεν. Αν η απάντηση βρίσκεται στο πρόσωπο του Έρικ Τεν Χαγκ, τότε ο πρώτος που θα υποδεχθεί τον Ολλανδό τεχνικό στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ είναι ο Ντόνι Φαν ντε Μπεκ.

Ο 24χρονος μέσος έχει κάθε λόγο να ελπίζει στην έλευση του νυν τεχνικού του Άγιαξ στο τιμόνι της Γιουνάιτεντ, προκειμένου ο ίδιος να ανακάμψει και η καριέρα του να μπει σε ανοδική τροχιά.

Άλλωστε η ποδοσφαιρική πορεία των δύο ανδρών είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με κοινά σημεία, πέρα από το προφανές, δηλαδή ότι είναι ομοεθνείς.

Αναμφίβολα παίζει σημαντικό ρόλο ακόμα στο διεθνισμό του σύγχρονου ποδοσφαίρου η κοινή γλώσσα και προτάσσεται ως επικοινωνιακό πλεονέκτημα όταν ο τάδε προπονητής θα βρεθεί στο δείνα σύλλογο και λόγω ομογλωσσίας οι οδηγίες και η τακτική θα αφομοιωθούν πιο εύκολα.

Σε αυτή την περίπτωση όμως μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή που η μετακίνησή του από τον Άγιαξ στους «κόκκινους διάβολους» κόστισε σχεδόν 40 εκατομμύρια ευρώ, όμως την πρώτη σεζόν στο Μάντσεστερ κατέγραψε μόλις 19 συμμετοχές (συνολικά 511 λεπτά), ενώ φέτος βρισκόμενος συνήθως στον πάγκο, πλέον αγωνίζεται ως βασικός στην Έβερτον.

Επιστρέφοντας λοιπόν στα στοιχεία που ενώνουν Τεν Χαγκ και Φαν ντε Μπεκ, ο δεύτερος είχε επιδραστικό ρόλο στην πετυχημένη πορεία του Άγιαξ τη σεζόν 2018/19 υπό της οδηγίες του πρώτου τόσο εγχώρια (νταμπλ στην Ολλανδία) αλλά και στην Ευρώπη, φτάνοντας στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (αποκλείστηκε από την Τότεναμ). Ο νεαρός μέσος μάλιστα ήταν εκ των υποψηφίων για τη Χρυσή Μπάλα του 2019.

Από την πλευρά του Τεν Χαγκ υπάρχει θαυμασμός προς το πρόσωπο του άλλοτε παίκτη του, με τον 52χρονο τεχνικό να εκφράζει στα Μέσα της χώρας του την ανησυχία για την κατιούσα που πήρε ο Φαν ντε Μπεκ όταν βρέθηκε στην Πρέμιερ Λιγκ, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Το βρίσκω δύσκολο για τον Ντόνι. Είναι θανάσιμο αμάρτημα. Εάν δεν έχει πάρει ακόμα την ευκαιρία του, τότε η ανάπτυξή του θα καθυστερήσει”.

Αναμφισβήτητα ο Τεν Χαγκ έχοντας προπονήσει και ομάδες υποδομής (Τβέντε) έχει γαλουχηθεί με την αντίληψη ανάπτυξης νεαρών παικτών από μικρή ηλικία, κλασικό χαρακτηριστικό της ολλανδικής σχολής ποδοσφαίρου. Εκτός του Φαν ντε Μπεκ, τρανά παραδείγματα αυτά των Φρένκι ντε Γιονγκ και Ματίας ντε Λιχτ, που έχουν περάσει από τα χέρια του τεχνικού του «Αίαντα».

Ο Ντόνι Φαν ντε Μπεκ εκτός απροόπτου θα βρίσκεται ξανά στο ρόστερ της Γιουνάιτεντ με το πέρας του δανεισμού του, ούτως ή άλλως δεν υπάρχει ρήτρα αγοράς από την Έβερτον. Συνεπώς επιστρέφοντας στο «Κάρινγκτον» για προπονήσεις, εάν εκεί βρίσκεται ως επικεφαλής ο Έρικ Τεν Χαγκ, το χαμόγελο αναμένεται να επιστρέψει στο πρόσωπο και την καριέρα του Φαν ντε Μπεκ.

Διονύσης Γαλιατσάτος