Ρόμπερτσον: Από τα ερασιτεχνικά της Σκωτίας, στην κορυφή του κόσμου με την Λίβερπουλ!

Γενέθλια για τον «στρατιώτη» Άντριου Ρόμπερτσον, ο οποίος από τηλεφωνητής στο «Χάμπντεν Παρκ» κατάφερε να συγκαταλέγεται στα καλύτερα μπακ του κόσμου!  



Ρόμπερτσον: Από τα ερασιτεχνικά της Σκωτίας, στην κορυφή του κόσμου με την Λίβερπουλ!

Δεν είναι ο πιο «φαντεζί» ποδοσφαιριστής, ούτε ο πιο τεχνικός. Ο Άντριου Ρόμπερτσον, όμως, έχει δείξει πως με σκληρή δουλειά μπορείς να καταφέρεις τα πάντα. Ο πιστός ακόλουθος του Γιούργκεν Κλοπ αποτελεί σταθερά ασφαλή λύση στο αριστερό άκρο της άμυνας, εμπνέοντας σιγουριά στους προπονητές και τους συμπαίκτες του. Κάποτε όμως έπρεπε να δουλεύει ως τηλεφωνητής πριν τις προπονήσεις για να βγάζει τα προς το ζην…

 

Η «σφαλιάρα» από την Σέλτικ και τα πρώτα βήματα

Πλέον θα το μετανιώνει, όμως η Σέλτικ είχε πει «όχι» στον 15χρονο Ρόμπερτσον. Το μικρό, αδύναμο σώμα του Σκωτσέζου δεν ήταν αρκετό για τις απαιτήσεις των ακαδημιών του συλλόγου, που παρέβλεψε το ταλέντο του και τον απέρριψε. «Ήταν δύσκολο επειδή ήμουν οπαδός της Σέλτικ αλλά στην πραγματικότητα με βοήθησε να γίνω ο άνθρωπος που είμαι», ισχυρίζεται ο ίδιος. Η απογοήτευση, βέβαια, τον κατέβαλε για ένα διάστημα, αν και δεν άργησε να βρει τον επόμενο σταθμό της καριέρας του. Την Κουίνς Παρκ της τέταρτης κατηγορίας.

Ως ποδοσφαιριστής αυτού του επιπέδου, ο Ρόμπερτσον δεν μπορούσε να ελπίζει σε ιδιαίτερα μεγάλο μισθό -ή σε οποιονδήποτε μισθό. Κατ’ επέκταση αναγκαζόταν να εργάζεται ως τηλεφωνητής στο «Χάμπντεν Παρκ», παλιότερη έδρα της Κουίνς Παρκ και στάδιο που φιλοξενεί διάφορους αγώνες και συναυλίες. Το βασικό αριστερό μπακ της Λίβερπουλ και ένα από τα καλύτερα στον κόσμο, κάποτε έπρεπε να δουλεύει παράλληλα με το ποδόσφαιρο για να βγάλει το ψωμί του!

Ο χρόνος όμως περνούσε και όταν ο Ρόμπερτσον έφτασε 18 έπρεπε να επιλέξει: θα συνέχιζε το όνειρό του ή θα εστίαζε στις σπουδές του; «Ευτυχώς, η σεζόν πήγε καλά και τον Ιανουάριο ξέραμε πως μερικοί επαγγελματικοί σύλλογοι ενδιαφέρονταν για εμένα». Η Νταντί Γιουνάιτεντ τον απέκτησε τελικά το καλοκαίρι του 2013. Έναν χρόνο να αργούσε και δεν θα μιλούσαμε ποτέ για τον Άντριου Ρόμπερτσον.

Στην νέα του ομάδα θα έμενε για έναν χρόνο μόνο, θα προλάβαινε όμως να συμπληρώσει 44 εμφανίσεις και να δείξει πως είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα της καριέρας του.

 

Η μετακόμιση στην Αγγλία

Την ευκαιρία να αλλάξει επίπεδο του την έδωσε η Χαλ Σίτι, η οποία πείστηκε από το ταλέντο του και τον απέκτησε το καλοκαίρι του 2014. Κάποιοι τραυματισμοί παικτών θα του έδιναν την ευκαιρία να καθιερωθεί στην ομάδα από την πρώτη στιγμή, ξεκινώντας μάλιστα στον πρώτο αγώνα της σεζόν 2014-15. Με τους «λύκους» αγωνίστηκε για τρία χρόνια, πρόλαβε όμως να ζήσει δύο υποβιβασμούς και μια άνοδο στο ενδιάμεσο.

Στο τέλος της σεζόν 2016-17, η οποία είδε την Χαλ να «πέφτει» και πάλι στην Championship, η Λίβερπουλ «χτύπαγε την πόρτα» του Σκωτσέζου. Φυσικά, δεν μπορούσε να αρνηθεί.

Το καλοκαίρι του 2017 οι «κόκκινοι» θα ολοκλήρωναν την απόκτηση του Άντριου Ρόμπερτσον έναντι 9 εκατομμυρίων ευρώ, με μια κίνηση που δεν προκάλεσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε κανέναν. Στο μέλλον όμως θα αποδεικνυόταν μια από τις καλύτερες μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου.

Αρχικά, βέβαια, αποτελούσε απλά μια επιλογή από τον πάγκο, κάτι που φάνηκε και στο ξεκίνημα του στο «Άνφιλντ». Μέχρι τον Δεκέμβρη αγωνίστηκε μόλις δύο φορές στο πρωτάθλημα, χωρίς να σημειώσει συμμετοχή στο Champions League. Οι απογοητευτικές εμφανίσεις του Αλμπέρτο Μορένο όμως δημιούργησαν την ανάγκη για «νέο αίμα» στο αριστερό άκρο της άμυνας της Λίβερπουλ και ο Ρόμπερτσον «άρπαξε» την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Στις 2 Δεκεμβρίου του 2017 αγωνίστηκε στην νίκη των «κόκκινων» επί της Μπράιτον με 5-1 και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Στην υπόλοιπη σεζόν θα απουσίαζε μόλις σε έξι αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις. Θα γινόταν άμεσα αναπόσπαστο κομμάτι της ομάδας του Γιούργκεν Κλοπ, βοηθώντας την να φτάσει μέχρι τον τελικό του Champions League το 2018, όπου και ηττήθηκε από την Ρεάλ Μαδρίτης με 3-1. Ο ποδοσφαιριστής που πριν ένα έτος «πάλευε» για την σωτηρία με την Χαλ, ξεκίναγε έναν τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

 

Στην κορυφή με την Λίβερπουλ και το EURO με την Σκωτία

Τα επόμενα χρόνια θα καθιέρωναν τον Ρόμπερτσον ως ένα από τα καλύτερα μπακ στον πλανήτη. Οι σταθερά εξαιρετικές παρουσίες του θα βοήθαγαν την ομάδα να ανέβει επίπεδο και να κατακτήσει τα πάντα. Η αρχή έγινε με το Champions League του 2019 και την επική ανατροπή επί της Μπαρτσελόνα στα ημιτελικά, όταν η Λίβερπουλ επικράτησε στο «Άνφιλντ» με 4-0, μετά το 3-0 του «Καμπ Νου». Η Τότεναμ αποδείχθηκε πιο εύκολος αντίπαλος στον τελικό και με το 2-0 οι «κόκκινοι» και φυσικά ο Σκωτσέζος «έκατσαν» στην κορυφή της Ευρώπης.

Αυτό που έλειπε βέβαια από την Λίβερπουλ ήταν το πρωτάθλημα, με την «κατάρα» των 30 χρόνων να κρατάει ακόμα. Ρόμπερτσον και σία θα έκαναν τα πάντα για να την «σπάσουν» αλλά θα «έπεφταν» στην απίστευτη Μάντσεστερ Σίτι της σεζόν 2018-19. Με μόλις μία ήττα και 97 βαθμούς η Λίβερπουλ έμεινε δεύτερη πίσω από τους «πολίτες» για έναν βαθμό. Το ραντεβού τους ανανεώθηκε για την επόμενη σεζόν και η ώρα τους πια είχε φτάσει. Χωρίς αντίπαλο, με καταπληκτικές εμφανίσεις και τον Σκωτσέζο βασικό, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ έφτασε σε μια πανηγυρική κατάκτηση της Premier League την περίοδο 2019-20, δίνοντας στους οπαδούς της αυτό που περίμεναν τόσα χρόνια. Το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων του 2019 ήταν το «κερασάκι στην τούρτα» που καθιέρωνε τόσο την Λίβερπουλ όσο και τον Ρόμπερτσον στην ελίτ του κόσμου του ποδοσφαίρου.

Ο αριστερός μπακ δεν έμεινε μόνο σε συλλογικό επίπεδο. Ως αρχηγός της εθνικής Σκωτίας την οδήγησε στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση από το 1998, όταν προκρίθηκε στο EURO 2020. Με το εθνόσημο έχει συμπληρώσει ήδη 55 εμφανίσεις και συνεχίζει να ηγείται σε μια από τις καλύτερες ομάδες της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να μην ξεχωρίζει με την παρουσία τους στους αγώνες, οι αστείρευτες δυνάμεις και η ενέργεια που βγάζει σε κάθε φάση όμως κάνουν τον Ρόμπερτσον καταλυτικό κομμάτι της Λίβερπουλ. Ξεκινώντας ουσιαστικά από το τίποτα, κατέκτησε τα πάντα και έδειξε πως με σκληρή δουλειά και αφοσίωση όλα είναι δυνατά. Το μόνο εμπόδιο του πλέον ο… Κώστας Τσιμίκας, με τον Έλληνα να θέλει να «εκθρονίσει» τον συμπαίκτη του! Η αποστολή του βέβαια είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη. Ο βιονικός Σκωτσέζος έχει σήμερα γενέθλια και του ευχόμαστε χρόνια πολλά!

Κώστας Ξενακούδης