Τζέσι Μαρς: Ο μαθητής του Ράνγκνικ που ήρθε να σώσει την «τρελή» Λιντς!

Ένας Αμερικάνος με γερμανική πειθαρχία και παρόμοια νοοτροπία με εκείνη του Μαρσέλο Μπιέλσα, κατέφθασε στο Δυτικό Γιόρκσαϊρ με στόχο να κρατήσει την αλλοπρόσαλλη Λιντς στην Πρέμιερ Λιγκ, μετά τα τελευταία δύσκολα αποτελέσματα που συντέλεσαν στην απομάκρυνση του «El Loco».



Τζέσι Μαρς: Ο μαθητής του Ράνγκνικ που ήρθε να σώσει την «τρελή» Λιντς!

Νέα εποχή για τη Λιντς, λίγες στροφές πριν το τέλος της τρέχουσας σεζόν και άπαντες στην κοινότητα του Γιόρκσαϊρ μοιάζουν να μην μπορούν να πιστέψουν αυτό που συνέβη. Έπειτα από σχεδόν 4 χρόνια παρουσίας, ο Μαρσέλο Μπιέλσα αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο των «παγωνιών» μετά τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα που έβαλαν την ομάδα σε περιπέτειες σχετικά με τον υποβιβασμό στην Τσάμπιονσιπ.

Ο Αντρέα Ραντριτζάνι και ο Βίκτορ Όρτα γνώριζαν από πριν ποιος θα είναι ο διάδοχος του Αργεντινού τεχνικού και η επίσημη ανακοίνωση δεν άργησε να έρθει. «Ο Τζέσι Μαρς αναλαμβάνει τα ηνία της Λιντς Γιουνάιτεντ στην προσπάθεια του συλλόγου να παραμείνει στην Πρέμιερ Λιγκ», γράφτηκε στα social media του συλλόγου, σηματοδοτώντας και επίσημα το τέλος της εποχής Μαρσέλο Μπιέλσα.

Πολλοί αναρωτήθηκαν, «ποιος είναι αυτός ο Μαρς;» καθώς δεν γνώριζαν πως ένας Αμερικανός προπονητής βρέθηκε στην Αγγλία για να αναλάβει μία ιστορική ομάδα όπως τα «παγώνια». Ωστόσο, το βιογραφικό του μπορεί να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και αν γεμίσει με αισιοδοξία τα «πνευμόνια» των φίλων της ομάδας.

Ο Τζέσι Μαρς, αφού πρώτα αγωνίστηκε ως μέσος στο MLS, ανέλαβε την θέση του βοηθού προπονητή στην εθνική ομάδα των ΗΠΑ, πριν αναλάβει εξ ολοκλήρου τα ηνία της Μόντρεαλ, οδηγώντας την σε μία χρονιά στην 7η θέση της Ανατολικής Περιφέρειας πριν αποχωρήσει από το σύλλογο.

Η συνέχεια ήταν ακόμη καλύτερη. Τον Ιανουάριο του 2014, ανέλαβε τη Νιου Γιορκ Ρεντ Μπουλς, με την οποία κατάφερε να κατακτήσει το «MLS Supporter’s Shield» αλλά και να αναδειχθεί «κορυφαίος προπονητής της σεζόν» μόλις στην πρώτη του χρονιά. Αποχώρησε από το σύλλογο έπειτα από 151 παιχνίδια, ως ο πιο επιτυχημένος προπονητής στην ιστορία της ομάδας από άποψη νικών, συνεχίζοντας την καριέρα του στον οργανισμό της Ρεντ Μπουλ.

Τον Ιούλιο του 2018, πήρε τη θέση του βοηθού προπονητή στη Λειψία, έχοντας δίπλα του τον νυν υπηρεσιακό τεχνικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ραλφ Ράνγκνικ, ο οποίος αποτέλεσε και η κύρια πηγή ιδεών του Αμερικάνου στην συνέχεια της καριέρας του. Από εκεί αγάπησε το «gegenpress» και τον γρήγορο ρυθμό στους αγώνες, βάζοντας τια βάσεις για τη νοοτροπία του μέχρι και σήμερα.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, αντικατέστησε το Μάρκο Ρόζε στην τεχνική ηγεσία της Ζάλτσμπουργκ, οδηγώντας την ομάδα στο νταμπλ, μόλις στην πρώτη του χρονιά, κατακτώντας το πρωτάθλημα και το κύπελλο Αυστρίας. Μάλιστα, στη δεύτερη σεζόν του πετυχαίνει ακόμη ένα νταμπλ με τους Αυστριακούς και όπως ήταν φυσικό, κέρδισε την θέση του προπονητή στην έτερη ομάδα της Ρεντ Μπουλ, τη Λειψία.

Στη Μπουντεσλίγκα, δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του συλλόγου και έπειτα από 9 ήττες σε 20 παιχνίδια απομακρύνθηκε από τον πάγκο της ομάδας στις αρχές του Δεκεμβρίου. Έκτοτε, έψαχνε ένα σύλλογο που θα μπορούσε να περάσει το δικό του όραμα, τη δική του νοοτροπία και τρόπο παιχνιδιού, κάτι που βρήκε στη Λιντς. Παρότι δεν ήθελε να έρθει μεσούσης της χρονιάς, αλλά ήθελε να δει τον Μαρσέλο Μπιέλσα να κρατάει την ομάδα στην κατηγορία, ανέλαβε τα ηνία του συλλόγου και μοιάζει έτοιμος να διορθώσει τα προβλήματα των «παγωνιών», πάντα με σεβασμό στον προκάτοχό του.

Ο 48χρονος τεχνικός θα πρέπει να αναδείξει την τελειότητα και τη λεπτομέρεια που αρέσκεται να βλέπει στις ομάδες του, απέναντι στη Λέστερ στο Κινγκ Πάουερ (05/03, 14:30) και να αποδείξει στους δύσπιστους φίλους της Λιντς πως και οι Αμερικανοί ξέρουν πως να παίζουν ποδόσφαιρο.

 

Στράτος Μαρίνος