Τελικός σε γεμάτο «Γουέμπλεϊ», στη σκιά του πολέμου και του Αμπράμοβιτς

Για πρώτη φορά μετά από μια τριετία το «Γουέμπλεϊ» θα γεμίσει ξανά σε τελικό με όλη τη χωρητικότητα διαθέσιμη προς τους οπαδούς, με τις Τσέλσι και Λίβερπουλ να διεκδικούν το φετινό Λιγκ Καπ στη σκιά τρομερά σημαντικών γεγονότων στον κόσμο... Το θέμα Αμπράμοβιτς και η «δίψα» των Τούχελ και Κλοπ για το τρόπαιο.  



Τελικός σε γεμάτο «Γουέμπλεϊ», στη σκιά του πολέμου και του Αμπράμοβιτς

Το «στολίδι» του Λονδίνου θα φιλοξενήσει τους «μπλε» και τους «κόκκινους» με φόντο την λάμψη του αρκετά υποτιμημένου θεσμού του Λιγκ Καπ. Παρ' όλα αυτά, η παρουσία των δύο «θηρίων» της Πρέμιερ Λιγκ στην διεκδίκηση του τίτλου, αν μη τι άλλο κάνει λαμπερή την σημερινή περίσταση και το παιχνίδι στο «Γουέμπλεϊ».

Ο φετινός μεγάλος τελικός έρχεται εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία, κάτι το οποίο έχει κάνει το ποδόσφαιρο σύσσωμο να «φωνάζει» για το τέλος των εχθροπραξιών από τους Ρώσους που πραγματοποίησαν εισβολή και κάθε μέρα που περνάει η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη για τους Ουκρανούς.

Παράλληλα, το απόγευμα του Σαββάτου, λιγότερο από 24 ώρες πριν από την πρώτη σέντρα του τελικού, ο Ρομάν Αμπράμοβιτς ανακοίνωσε πως προς το παρόν παραδίδει τη διαχείριση της Τσέλσι και τη λειτουργία του οργανισμού στον φιλανθρωπικό οργανισμό της ομάδας και τα άτομα που έχουν την εμπιστοσύνη του. Ο Ρώσος μεγιστάνας έχει βρεθεί στο επίκεντρο λόγω των σχέσεών του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν και από τη στιγμή που ο κλοιός έχει στενέψει αναφορικά με τις κυρώσεις που θα έχουν οι Ρώσοι στις υπόλοιπες χώρες, έκανε ένα βήμα πίσω...

Στον απόηχο αυτού, ο Τόμας Τούχελ θέλει να προσπαθήσει να κρατήσει ανεπηρέαστους τους ποδοσφαιριστές του. Ο κόουτς των Πρωταθλητών Ευρώπης και Κόσμου σε συλλογικό επίπεδο, θέλει να συνεχίσει να σαρώνει τους τελικούς, αφού, στη θητεία του μέχρι και αυτή τη στιγμή στους «μπλε» έχασε μονάχα το Κύπελλο Αγγλίας. Και πέρα από το Τσάμπιονς Λιγκ και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, πήρε και το Super Cup Ευρώπης.

Ο Γιούργκεν Κλοπ την τελευταία φορά που η Λίβερπουλ πανηγύρισε τίτλο, πανηγύρισε μπροστά σε άδειες εξέδρες ελέω της εμφάνισης της πανδημίας μέσα στο 2020, χρονιάς όπου οι «κόκκινοι» κατέκτησαν την κορυφή της Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από τρεις δεκαετίες! Το τελευταίο Λιγκ Καπ της Λίβερπουλ καταγράφεται πίσω στο 2012, ενώ, η τελευταία παρουσία σε τελικό του θεσμού είχε σημειωθεί το 2016, στους πρώτους μήνες της παρουσίας του Kloppo στην άκρη του πάγκου.

Ο κόουτς του κλαμπ του λιμανιού είχε ηττηθεί σε εφτά διαδοχικούς τελικούς μέχρι το 2019 να φτάσει η Λίβερπουλ στον θρίαμβο στο Τσάμπιονς Λιγκ, στον αγγλικό τελικό με την Τότεναμ στην Μαδρίτη. Οι ήττες στο Λιγκ Καπ του 2016, στο Γιουρόπα Λιγκ της ίδιας σεζόν και του Τσάμπιονς Λιγκ του 2018 μάλλον ήταν κομμάτι της διαδικασίας μέχρι να φτάσουν οι μεγάλες επιτυχίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο φετινές φιναλίστ έχουν βρεθεί ξανά στον τελικό του Λιγκ Καπ μονάχα άλλη μια φορά στο παρελθόν. Το 2005 η Τσέλσι επικράτησε 3-2 στην παράταση του Millenium Stadium υπό τις οδηγίες του Ζοσέ Μουρίνιο.

Οι «μπλε» πανηγύρισαν άλλες δυο φορές και ηττήθηκαν ισάριθμες, όταν διεκδίκησαν το τρόπαιο στις χρονιές που μεσολάβησαν από το 2005 και μετά, ενώ, έχουν παραστεί στον τελικό 9 φορές, με τους «κόκκινους» να το έχουν πράξει σε 13 ματς.

Στα αγωνιστικά, ο Τούχελ έχει τους Τζέιμς, Ζίγιεχ και Κόβασιτς διαθέσιμους, με τον Άγγλο δεξιό φουλ μπακ να επιστρέφει έπειτα από δυο μήνες. Παρών θα είναι και ο Μέισον Μάουντ. Για τη Λίβερπουλ θ' απουσιάσει ο Ρομπέρτο Φιρμίνο που δεν πρόλαβε το παιχνίδι, ενώ, ο Ντιόγο Ζότα είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει ν' αγωνιστεί.

 

 

 

Κώστας Ζάλιαρης