Χάβερτζ ή Λουκάκου βασικός στον τελικό; Τα στατιστικά δίνουν την απάντηση

Η ώρα για τον πρώτο εγχώριο τίτλο στην Αγγλία έφτασε και στο «στρατόπεδο» της Τσέλσι υπάρχει μόνο ένα δίλημμα για τη βασική 11άδα. Ποιόν εκ των Κάι Χάβερτζ και Ρομέλου Λουκάκου θα προτιμήσει ο Τούχελ απέναντι στη Λίβερπουλ, με φόντο την κατάκτηση του Λιγκ Καπ; Κι όμως οι αριθμοί απαντούν υποδεικνύοντας το Γερμανό επιθετικό.  



Χάβερτζ ή Λουκάκου βασικός στον τελικό; Τα στατιστικά δίνουν την απάντηση

Το αρνητικό κλίμα στη σχέση του Τόμας Τούχελ με το Ρομέλου Λουκάκου είναι γνωστό. ¶λλωστε με το πρόσφατο ντεφορμάρισμά του ο Λουκάκου δικαιολογεί τον προπονητή του που ενίοτε τον αφήνει στον πάγκο, παρά την πολυδάπανη (113 εκατομμύρια ευρώ) επιστροφή του Βέλγου φορ στο «Stamford Bridge». 

Όμως ο Λουκάκου παραμένει ένα ισχυρό χαρτί στη γραμμή κρούσης των «μπλε» κι ενόψει του τελικού του Λιγκ Καπ κόντρα στη Λίβερπουλ, παραμένει το ερώτημα για το ποιος θα αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» για την Τσέλσι. Το “βαρύ” όνομα ή ο αποτελεσματικός…. “πιτσιρικάς”;

Την απάντηση για τα πλάνα του Τούχελ δίνουν κάποια στατιστικά, τα οποία γέρνουν την πλάστιγγα προς τη μεριά του Χάβερτζ.

Συγκεκριμένα, οι αριθμοί είναι υπέρ του 22χρονου Γερμανού, καθώς στη σύγκριση του τι έχει πετύχει η Τσέλσι με το διεθνή επιθετικό, αλλά και χωρίς αυτόν σε σχέση με την αντίστοιχη επίδοση με τον Λουκάκου στην 11άδα, δεν χωράει αμφιβολία στο ποιος θα ξεκινήσει στον αγωνιστικό χώρο του «Γουέμπλεϊ».

Το ποσοστό νικών της Τσέλσι παρόντος Χάβερτζ είναι μεγαλύτερο (67%) εν αντιθέσει με αυτό του Λουκάκου (50%), αλλά ακόμα κι εν τη απουσία του καθενός εκ των δύο, πάλι ο νεαρός επιθετικός φαίνεται παραπάνω πολύτιμος, με το ποσοστό νικών των «μπλε» να πέφτει στο 50% σε σχέση με το αντίστοιχο του Βέλγου διεθνή (57%).

Συζητώντας για επιθετικούς, κύριος τομέας είναι η προσφορά στο σκοράρισμα, με τους αριθμούς ξεκάθαρα κι εδώ υπέρ του Χάβερτζ. Περισσότερα τέρματα για την Τσέλσι με τον Γερμανό στο χορτάρι (63 αντί 51 με Λουκάκου). Στον αντίποδα, πιο παραγωγική η Τσέλσι χωρίς το Βέλγο, με 31 γκολ συγκριτικά με τα μόλις 19 απόντος του Χάβερτζ.

Διονύσης Γαλιατσάτος