Η Μπλάκμπερν έτοιμη για την ολική επαναφορά

H Μπλάκμπερν έχει σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση της Τσάμπιονσιπ έπειτα και από το πρόσφατο 1-0 επί της Μίντλεσμπρο στο Ewood Park και πλέον αρχίζει να ονειρεύεται την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια του αγγλικού ποδοσφαίρου.  



Η Μπλάκμπερν έτοιμη για την ολική επαναφορά

Δέκα χρόνια νωρίτερα, το τέλος της σεζόν της Πρέμιερ Λιγκ, βρίσκει την Μπλάκμπερν στην 19η θέση της βαθμολογίας με συνέπεια τον υποβιβασμό.

Από τότε οι Ρόβερς περιπλανώνται στην Τσάμπιονσιπ κάνοντας μέτριες χρονιές, μετρώντας και μια πτώση στην LeagueOne τη σεζόν 2016-2017,που τουλάχιστον ξεπεράστηκε γρήγορα με επάνοδο στην Τσαμπιονσιπ την επόμενη χρονιά.

Οι πρωταθλητές της Πρέμιερ την περίοδο 1994-1995, φέτος δείχνουν πιο δυνατοί από όλα τα τελευταία χρόνια και οι οπαδοί τους μπορούν επιτέλους να ελπίζουν στην άνοδο και στην επιστροφή της ομάδας στην κορυφαία κατηγορία.

Ewood Park: η έδρα φόβητρο

Ένα από τα πιο παλιά γήπεδα στην Αγγλία χτισμένο τον Απρίλιο του 1882, φέτος είναι το κάστρο της Μπλάκμπερν. Σε 15 παιχνίδια εντός έδρας για το πρωτάθλημα η ομάδα από το Λάνκασαϊρ μετράει 10 νίκες, 3 ισοπαλίες και 2 ήττες και αυτή η συγκομιδή βαθμών είναι η καλύτερη από τους συλλόγους της κατηγορίας σε εντός έδρας ματς μέχρι στιγμής.

Tony Mowbray: Ένας από τους μακροβιότερους προπονητές στην ιστορία του κλαμπ

Από το 2010 που ο σύλλογος ανήκει στην οικογένεια Rao και τον όμιλο Venkys, η θέση του προπονητή στην ομάδα έμοιαζε σαν ηλεκτρική καρέκλα. 

Οι προπονητές αλλάζαν σαν τα πουκάμισα και η ομάδα δεν μπορούσε να βρει σταθερότητα. 

Στις 22 Φεβρουαρίου του 2017 και ενώ η ομάδα ήταν στην LeagueOne, οι ιθύνοντες προσέλαβαν τον Tony Mowbray. Εκείνη τη χρονιά η ομάδα τερματίζοντας στη δεύτερη θέση, κατάφερε να ανέβει κατηγορία υπό της οδηγίες του Άγγλου προπονητή. Οι επόμενες σεζόν δεν ήταν και ιδιαίτερα καλές με την Μπλάκμπερν να τερματίζει στις μεσαίες θέσεις της βαθμολογίας. Όμως ήταν η πρώτη φορά που οι ιδιοκτήτες έδωσαν χρόνο σε έναν προπονητή.

Φτάνοντας λοιπόν στη φετινή χρονιά, την έκτη του Mowbray, ο έμπειρος τεχνικός, ο οποίος γνωρίζει καλά την κατηγορία, φαίνεται πως έχει βρει τη μυστική συνταγή για να οδηγήσει το κλαμπ σε επιτυχίες.

Η ομάδα μοιάζει σαν καλοκουρδισμένη μηχανή μέσα στον αγωνιστικό χώρο και αν συνεχίσει έτσι θα κυνηγήσει μέχρι τέλους μια θέση στην πρώτη δυάδα που θα της χαρίσει την απευθείας άνοδο.

Τόπο στα νιάτα

Δεν ήταν ιδιαίτερα κινητική η Μπλάκμπερν στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού αφού κράτησε αρκετούς ποδοσφαιριστές από την προηγούμενη χρονιά και ενισχύθηκε κυρίως με δανεικούς.

Το ρόστερ έχει μέσο όρο ηλικίας τα 24 χρόνια. Αποτελείται κυρίως από νεαρούς παίκτες πολλοί από τους οποίους προέρχονται από τις ακαδημίες της ομάδας, δείχνοντας τη δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια και σε αυτό τον τομέα. 

Από τα σπλάχνα του συλλόγου βγήκαν ο 24χρονος βασικός δεξιός μπακ, Νιάμπε, ο 24χρονος χαφ, Τρέιβις, ο 22χρονος κεντρικός μέσος, Μπάκλει, ο 27χρονος αρχηγός Λέχιναν, που αγωνίζεται στην ομάδα από το 2014 και ο 22χρονος επιθετικός, Μπάτεργουορθ.

Οι περισσότεροι δανεικοί της είναι νεαροί παίκτες που προέρχονται από ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ και είναι διψασμένοι να αποδείξουν πράγματα.

Οι ποδοσφαιριστές στο ρόστερ που υπερβαίνουν τα 30 έτη είναι μόνο δύο, ο 31χρονος κεντρικός αμυντικός, Αγιάλα και ο 34χρονος κεντρικός μέσος, Μπράντλεϊ Τζόνσον με πολλές παραστάσεις και από την πρώτη κατηγορία.

Τα δύο βαριά χαρτιά είναι οι επιθετικοί Μπρέρετον Ντίαζ και Σαμ Γκάλαχερ για τους οποίους το 2019 ο σύλλογος πλήρωσε 8,3 εκατομμύρια και 6,5 εκατ. αντίστοιχα. 

Στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας ανήκει και ο 22χρονος Έλληνας τερματοφύλακας Αντώνης Στεργιάκης.

Ένα αστέρι γεννιέται

Το καλοκαίρι έχασε το μεγάλο της «κανόνι» και αρχισκόρερ, Άνταμ Άρμστρονγκ, ο οποίος πήρε μεταγραφή στην Σαουθάμπτον.

Ο Mowbray έπρεπε να βρει λύσεις εκ των έσω γιατί η ομάδα δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να φέρει ένα μεγάλο όνομα για να καλύψει αυτό το κενό. Και τα κατάφερε.

Μια εσωτερική αλλαγή έδωσε τη λύση.

Το όνομα αυτού, Μπεν Μπρέρετον Ντίαζ. Γεννημένος στην Αγγλία από Άγγλο πατέρα και Χιλιανή μητέρα, αγωνιζόμενος τα προηγούμενα χρόνια ως πλάγιος επιθετικός, δεν του είχε δοθεί η ευκαιρία να δείξει την έφεσή του στο σκοράρισμα. Τη φετινή χρονιά πήρε το βάρος να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στη θέση του σέντερ φορ και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει και με το παραπάνω. Σε 24 αγώνες έχει πετύχει 20 γκολ και είναι δεύτερος στην λίστα των σκόρερ της κατηγορίας, πίσω μόνο από τον απίστευτο φέτος Αλεξάντερ Μίτροβιτς.

H ταχύτητα του, το λατινοαμερικάνικο ποδοσφαιρικό ταπεραμέντο του και η ευχέρειά του στο σκοράρισμα, τον κάνουν να ξεχωρίζει. Επιβράβευση για αυτές τις εξαιρετικές του εμφανίσεις είναι και η κλήση του στην εθνική ομάδα της Χιλής, όπου από τον Μάιο του 2021 μετράει 9 συμμετοχές και 3 γκολ.

Με 16 αγωνιστικές να μένουν μέχρι την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Τσάμπιονσιπ, η Μπλακμπερν βρίσκεται στη 2η θέση και έχει την προοπτική μετά από δέκα χρόνια περιπλάνησης στις μικρότερες κατηγορίες, να επιστρέψει στην λαμπερή Πρέμιερ Λιγκ! 

Σταύρος Αργυρίου