Η Πρέμιερ Λιγκ συγκρούεται με τον Τζον Τέρι, με φόντο την εμπορική εκμετάλλευση του τροπαίου!

Σε μπελάδες φαίνεται να μπαίνει ο Τζον Τέρι εξαιτίας της ενασχόλησής του με την προώθηση NFT και τα κρυπτονομίσματα. Νομική διαμάχη αναμένεται να ξεσπάσει ανάμεσα σε Πρέμιερ Λιγκ και τον άλλοτε αμυντικό με αφορμή τα δικαιώματα για  την εμπορική εκμετάλλευση του τροπαίου, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί σχετική άδεια στον πρώην αρχηγό των Τσέλσι και εθνικής Αγγλίας.



Η Πρέμιερ Λιγκ συγκρούεται με τον Τζον Τέρι, με φόντο την εμπορική εκμετάλλευση του τροπαίου!

Μπορεί κάποτε η πώληση συλλεκτικών καρτών (Υπερατού, Panini, κλπ.) ανάλογα με την σπανιότητά τους να έφερνε σημαντικά ποσά στους κατόχους τους. Ακόμα και σήμερα, αν και πολύ πιο περιορισμένα, πραγματοποιούνται δημοπρατήσεις με κάρτες που απεικονίζουν για παράδειγμα αθλητές, ενώ υπάρχουν μανιώδεις ενδιαφερόμενοι που θα ξόδευαν σημαντικά ποσά για να συμπληρώσουν τη συλλογή τους. Σήμερα η ίδια πώληση παραμένει, ωστόσο τα μέσα έχουν αλλάξει, δημιουργώντας την ίδια ανάγκη, αλλά ψηφιακά, χάρη στα περίφημα NFT (Non Fungible Tokens), τα οποία μπορούν να περιέχουν πλειάδα ψηφιακών απεικονίσεων που μπορούν να αποκτηθούν μέσω κρυπτονομισμάτων.

Τα NFT αποτελούν τη νέα ασχολία του Τζον Τέρι , με τον 41άχρονο πρώην διεθνή αμυντικό να δημιουργεί διάφορα άβαταρ, με ορισμένα από αυτά να φέρουν τα χαρακτηριστικά κι άλλων ποδοσφαιριστών, μάλιστα ορισμένα δημιουργήθηκαν κατόπιν παραγγελίας των ίδιων, όπως του Ρις Τζέιμς, του Τζακ Γουίλσιρ και του Τάμι Έιμπραχαμ.

Τα NFT έχουν εμπορική αξία, καθώς διατίθενται σε πλατφόρμες έναντι “ethereum” (κρυπτονόμισμα), στην τιμή των 0,09 ethereum (περίπου 210 ευρώ).

Ωστόσο ένα συγκεκριμένο NFT φέρνει σε νομική αντιδικία τον Τέρι με την Πρέμιερ Λιγκ, καθώς απεικονίζεται το τρόπαιο της διοργάνωσης, χωρίς να έχει δοθεί άδεια στον «θρύλο» της Τσέλσι για την εμπορική εκμετάλλευση αυτού. Οι ιθύνοντες της Λίγκας μαζί με τους νομικούς συμβούλους διερευνούν το πώς θα προσεγγίσουν το -πρωτόγνωρο για την ώρα- ζήτημα.

Συν τοις άλλοις, στο πλευρό του Τζον Τέρι ενδέχεται να βρεθεί μπλεγμένος και ο άλλοτε συμπαίκτης του σε Τσέλσι κι εθνική Αγγλίας, Άσλεϊ Κόουλ, μιας και ο απόμαχος αριστερός μπακ με ένα απλό retweet που απεικόνιζε το NFT του Τέρι θα υποστεί τις συνέπειες που του αναλογούν.

 

Διονύσης Γαλιατσάτος