Τσέονγκ Τσι Ντόι: Όταν ένα όνειρο χάθηκε στην ομίχλη…

Μια αναπάντεχη ιστορία έμελλε να γραφτεί στις 14 Ιανουαρίου του 1961, στο Μπλάκπουλ της Αγγλίας, όταν ο εικοσάχρονος νεαρός Τσέονγκ Τσι Ντόι, από το Χόνγκ Κόνγκ, επρόκειτο να πραγματοποιήσει την παρθενική του εμφάνιση με τη φανέλα των «Μανταρινιών», όταν ένας απρόσμενος παράγοντας του στέρησε την ευκαιρία.



Τσέονγκ Τσι Ντόι: Όταν ένα όνειρο χάθηκε στην ομίχλη…

Το Βρετανικό Χόνγκ Κόνγκ, το οποίο από το 1997 ανήκει στην Κίνα, φιλοξενούσε ως αποικία του στέμματος, αρκετές φορές κατά το παρελθόν αγγλικές ομάδες, οι οποίες πραγματοποιούσαν σε αυτά τα εδάφη, το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους.

Μια από αυτές τις ομάδες ήταν και η Μπλάκπουλ, όταν το 1958 ταξίδεψε στην Ασιατική χώρα. Παρών σε μια από τις φιλικές αναμετρήσεις της αγγλικής ομάδας, ήταν ο 17άχρονος τότε Τσέονγκ Τσι Ντόι, εκκολαπτόμενος ποδοσφαιριστής, που κυνηγούσε το όνειρο του, αγωνιζόμενος εκείνη την περίοδο στις ακαδημίες της Σίνγκ Τάο. Παρακολουθώντας το Βρετανικό μοντέλο που ακολουθούσε εκείνη η ομάδα, πείστηκε ότι το όνειρο δε θα περιοριστεί μόνο εντός Χόνγκ Κόνγκ. Αφού έκανε το «αγροτικό» του στην ανδρική ομάδα της Σίνγκ Τάο, αλλά και στην Τούνγκ Βά, ταξίδεψε τον Αύγουστο του 1960, με προορισμό το «Mπλούμφιλντ Ρόουντ», ώστε να δοκιμαστεί από τη Μπλάκπουλ.

Ο νεαρός Ασιάτης, υπέγραψε στη ΒΆ ομάδα μετά από σειρά δοκιμαστικών, με την οποία σκόραρε αρκετά τέρματα, ώσπου λίγο καιρό αργότερα ήρθε η στιγμή που περίμενε. Ο προπονητής της ομάδας Ρον Στιούαρτ, έδειξε εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Τσέονγκ Τσι Ντόι και τον συμπεριέλαβε στην αποστολή της ομάδας για την αναμέτρηση εναντίον της Γούλβς, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής.

Ο 20χρονος θα έκανε το ντεμπούτο του μια μέρα σαν και αυτή, στις 14 Ιανουαρίου του 1961, Θεού θέλοντος, αλλά όχι καιρού επιτρέποντος, αφού μόλις στο ένατο λεπτό της αναμέτρησης, ο αγώνας διεκόπη εξαιτίας της πυκνής ομίχλης που είχε δημιουργηθεί.

Το επίσημο ντεμπούτο λοιπόν του Τσέονγκ, έλαβε χώρα μια εβδομάδα αργότερα στην ήττα της Μπλάκπουλ από την Μπόλτον με 3-1.  Ο ποδοσφαιριστής από τον Χόνγκ Κόνγκ πραγματοποίησε ακόμη μια εμφάνιση με τη φανέλα των «μανταρινιών» εκείνη τη χρονιά, σημειώνοντας μάλιστα ένα γκολ.

Το ντεμπούτο του ποδοσφαιριστή αυτού, είναι το σημαντικότερο στιγμιότυπο της καριέρας του, αφού στη συνέχεια, αγωνίστηκε σε ομάδες του Χόνγκ Κόνγκ, του Κανάδα και των ΗΠΑ, έως ότου αποσυρθεί από την ενεργό δράση το 1978, με τη φανέλα της  Χάπι Βάλεϊ.

Γιώργος Ζαχαρίου