Χωρίς τον Άτγουελ, η Άρσεναλ μπορούσε να μην χάσει από την Σίτι!

Μπορεί η Μάντσεστερ Σίτι να κατάφερε να φύγει με το «διπλό» από το «Έμιρεϊτς», όμως η διαιτησία του Άτγουελ ήταν αυτή που «έκλεψε» τις εντυπώσεις. Τόσο που πολλοί δύναται να πιστεύουν πως αν στην θέση του 39άχρονου διαιτητή βρισκόταν κάποιος άλλος, η Άρσεναλ… τουλάχιστον δεν θα έχανε το παιχνίδι!



Χωρίς τον Άτγουελ, η Άρσεναλ μπορούσε να μην χάσει από την Σίτι!

Πρόκειται σαφώς για ένα τεράστιο αποτέλεσμα βαθμολογικά για τη Μάντσεστερ Σίτι, αν αναλογιστεί κανείς τον πίνακα της κατάταξης και τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αναμέτρηση. Οι «πολίτες» βρίσκονται πλέον στην 1η θέση με 11 βαθμούς διαφορά από την Τσέλσι και 12 από την Λίβερπουλ, ενώ όλα τα ντέρμπι του 2ου γύρου θα λάβουν χώρα στο «Έτιχαντ».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Πως μόνο η Άρσεναλ θα μπορούσε να της κόψει βαθμούς εκτός έδρας από τις ομάδες του Big 6. Και μάλλον θα τα κατάφερνε, αν ο Στιούαρτ Άτγουελ δεν ήταν ο διαιτητής της συνάντησης, διαλέγοντας στο 33ο ματς που διαιτητεύει τις δύο ομάδες, να «χαρίσει» το 50-50 στους φιλοξενούμενους.

Αναλυτικά, στο 10ο λεπτό, ο Μαρτίν Έντεγκααρντ έπεσε κάτω από μαρκάρισμα του Έντερσον. Τα ριπλέι δεν ήταν ξεκάθαρα και ο Άγγλος έδειξε… κόρνερ. Με το ξεκίνημα του δευτέρου μέρους και ύστερα από το 1-0 του Μπουκάγιο Σάκα και την ολοκληρωτική εμφάνιση των «κανονιέρηδων», οι οποίοι δεν είχαν επιτρέψει στην ομάδα του Πεπ να σουτάρει στην εστία του Ράμσντεϊλ, άλλαξαν οι ισορροπίες.

Αρχικά, δόθηκε στο 55ο λεπτό πέναλτι σε μαρκάρισμα του Γκρανίτ Τσάκα στον Μπερνάρντο Σίλβα. Επαφή υπάρχει, ο Ελβετός τραβάει την φανέλα, πράγμα που θα μπορούσε να αποφύγει, αλλά ο Σίλβα έχει ξεκινήσει να πέφτει.

Ο Άτγουελ αρχικά το αρνείται… γελώντας, αλλά εν συνεχεία ειδοποιείται να πάει να ελέγξει την φάση. Το κάνει, υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών και ξεκινάει μία φοβερή γκρίνια στο Βόρειο Λονδίνο.

Ο Τσάκα βλέπει ξανά την φάση από τα μάτριξ του γηπέδου και διαμαρτύρεται ακόμη πιο έντονα, ο Γκάμπριελ σπρώχνεται και αντικρίζει την κίτρινη κάρτα και εν τέλει το 1-1 είναι γεγονός.

Ακολουθεί απίστευτη χαμένη ευκαιρία για την Άρσεναλ, αλλά δευτερόλεπτα αργότερα, ο φακός πιάνει τον Άτγουελ να βγάζει κόκκινη κάρτα. Όλοι σκέφτονται πως είναι στον Τσάκα που και πάλι… έχασε το μυαλό του, αλλά είναι στον Γκάμπριελ που αν και δε είναι τελευταίος παίκτης, «γκρεμίζει» τον Ραχίμ Στέρλινγκ.

Ένα τέλειο ημίχρονο για την Άρσεναλ μετατρέπεται σε ένα… εφιαλτικό τέταρτο, μέχρι και την συμπλήρωση μίας ώρας. Το προβάδισμα «πέταξε», η Σίτι παίζει με παίκτη παραπάνω και οι «κανονιέρηδες» επιστρατεύουν τον Χόλντινγκ.

Όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε στην ισοπαλία, αλλά ο Ρόδρι σκοράρει στο 94, πανηγυρίζοντας έξαλλα. Οι βαθμοί πηγαίνουν στη Μάντσεστερ Σίτι, τα «μπράβο» στην Άρσεναλ που έναν γύρο μετά το 5-0 κόντραρε στα ίσια τους «πολίτες» και οι εντυπώσεις στον… Στιούαρτ Άτγουελ.

Στον άνθρωπο που κατάφερε έστω και με την χρήση της τεχνολογίας, να μετατρέψει μία ποδοσφαιρική παράσταση, σε ένα ματς γεμάτο νεύρα, ένταση και… προκλητικούς πανηγυρισμούς.

Που θα αναγκάσει τους «φίλους» Πεπ Γκουαρδιόλα και Μικέλ Αρτέτα να σχολιάσουν καταστάσεις που επί της ουσίας, δεν μπορούσαν να επηρεάσουν. Αλλά όχι μόνο αυτό…

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που στο σφύριγμα της λήξης το κοινό της Άρσεναλ χειροκρότησε σαν να είδε την ομάδα του να κερδίζει. Διότι, κάτι τέτοιο θα συνέβαινε, αν ο Στιούαρτ Άτγουελ δεν καλούνταν να σφυρίξει την εν λόγω αναμέτρηση.

Η Άρσεναλ δεν κέρδισε, αλλά «μεγαλώνει». Και πιθανώς, «τρίτοι» λόγοι σήμερα, δεν την άφησαν να πατήσει για τα καλά το πόδι της στην τετράδα…

Δημήτρης Μανάκος