Ζοσέ Σα: Δεν συγκρίνεται με τον… Ρομπέρτο, αλλά έκανε άπαντες στην Γουλβς να ξεχάσουν γρήγορα τον Ρουί Πατρίτσιο!

Μπορεί να μην μετρά τα περισσότερα clean sheet στην Premier League, όμως το αντίκτυπο του Ζοσέ Σα στην Γουλβς είναι το δίχως άλλο εντυπωσιακό. Πήρε θέση βασικού μετά την μεταγραφή του από τον Ολυμπιακό και πρωταγωνιστεί στην ομάδα του Μπρούνο Λάζε, όντας ένας εκ των πιο σταθερών γκολκίπερ του πρωταθλήματος.



Ζοσέ Σα: Δεν συγκρίνεται με τον… Ρομπέρτο, αλλά έκανε άπαντες στην Γουλβς να ξεχάσουν γρήγορα τον Ρουί Πατρίτσιο!

Την καλύτερη αγωνιστική του περίοδο σε πρωτάθλημα που δεν εδρεύει στα… Βαλκάνια, διανύει αναμφίβολα ο Ζοσέ Σα, ο οποίος άφησε τον Ολυμπιακό και την Ελλάδα το καλοκαίρι για να μεταβεί στο «Νησί» και να δοκιμάσει την τύχη του σε ένα υψηλότερων απαιτήσεων πρωτάθλημα.

Αντικατέστησε τον Ρουί Πατρίτσιο, πήρε απευθείας θέση βασικού και έχει αγωνιστεί σε όλα τα ματς της ομάδας του, δίχως να έχει χάσει… ούτε ένα λεπτό συμμετοχής σε επίπεδο Premier League. Η προσαρμογή του στα αγγλικά δεδομένα, σαφώς και δεν ήταν εύκολη, αλλά εκ του αποτελέσματος, κρίνεται… ομαλή.

Δέχθηκε γκολ στα τρία πρώτα ματς της σεζόν, με την Γουλβς να ηττάται σε όλα, ούσα εντυπωσιακή επιθετικά, αλλά δίχως πραγματικό αποτέλεσμα, μιας και δεν είχε σκοράρει. Δειλά-δειλά, ο Μπρούνο Λάζε την μετέτρεψε σε κυνικότερη και άμεσα ο Ζοσέ Σα είχε να αντιμετωπίσει λιγότερα σουτ στην εστία του και λιγότερες επικίνδυνες καταστάσεις.

Είναι ο πρώτος γκολκίπερ των «λύκων» που καταγράφει ασίστ μετά τον Χένσεϊ, την τελευταία δεκαετία, στο πρώτο γκολ του Ραούλ Χιμένες μετά την επιστροφή του, ενώ πλέον μετρά 5 clean sheet στα επτά πιο πρόσφατα παιχνίδια της ομάδας του.

Ήταν εντυπωσιακός απέναντι στη Μάντσεστερ Σίτι και την Λίβερπουλ, σε «Έτιχαντ» και «Άνφιλντ»  αντίστοιχα και είναι δεδομένα ο γκολκίπερ που έχει δεχθεί τα λιγότερα τέρματα από συλλόγους της Premier League που δεν θέτουν ως προτεραιότητά τους την συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν.

Συνολικά μάλιστα, έχει δει την εστία του να παραβιάζεται 14 φορές, ενώ συμπληρώνει την πεντάδα των Έντερσον, Άλισον Μπέκερ, Ράμσντεϊλ και Μεντί με τα περισσότερα clean sheet σε 18 αναμετρήσεις.

Γενικότερα, αν αναλογιστεί κανείς πως στα 8 πιο πρόσφατα ματς του στην Premier League, έχει δεχθεί μόλις… τέσσερα τέρματα, αντιλαμβάνεται το επίτευγμά του! Κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει βεβαίως ανούσια την σύγκρισή του με τον άλλοτε γκολκίπερ του Ολυμπιακού, Ρομπέρτο.

Και αυτός αποχώρησε από το «Λιμάνι» για να αγωνιστεί στο εξωτερικό, πέρασε από την Ισπανία, αγωνίστηκε στην Αγγλία αλλά δεν απέδωσε το ίδιο, με την φανέλα της Γουέστ Χαμ.

Και φτάνουμε στο τέλος… Αν η σύγκριση έχει βάση, τότε πως είναι δυνατόν ο Σα να μην μπορεί να σταθεί επάξια στην Premier League; Η πορεία του το αποδεικνύει, ο ίδιος είναι σταθερότατος και αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους που η Γουλβς διαθέτει την καλύτερη ανασταλτική λειτουργία του πρωταθλήματος, στα πέντε τελευταία παιχνίδια της. Άπαντες αναμένουμε την συνέχεια…

Δημήτρης Μανάκος