Ντιβόκ Οριγκί: Οι 5+1 φορές που έγινε ο ήρωας της Λίβερπουλ!

Η επίθεση της Λίβερπουλ μπορεί να πετάει φωτιές, ωστόσο είναι μερικά ματς που μπορεί να στραβώσουν. Εκεί είναι που αναλαμβάνει δράση «ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής», ο Ντιβόκ Οριγκί.



Ντιβόκ Οριγκί: Οι 5+1 φορές που έγινε ο ήρωας της Λίβερπουλ!

Αναμφίβολα ο Οριγκί δεν αποτελεί τον σουπερστάρ της Λίβερπουλ, ούτε κατέχει τα νούμερα των Σαλάχ και Μανέ στο σκοράρισμα. Ωστόσο, ο Βέλγος επιθετικός των «κόκκινων» μπορεί να υπερηφανεύεται για τα καθοριστικά γκολ που έχει σημειώσει στο τέλος των αναμετρήσεων, χαρίζοντας σημαντικές νίκες αλλά και προκρίσεις στην ομάδα του.

Η αρχή των κατορθωμάτων του Ντιβόκ

Τα γκολ του Οριγκί για λογαριασμό της Λίβερπουλ στις καθυστερήσεις δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο τα τελευταία χρόνια. Μέσα Δεκέμβρη το 2015 και ο Βέλγος έχει ελάχιστα λεπτά συμμετοχής στις πέντε έως τότε εμφανίσεις του στο πρωτάθλημα. Στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Γουέστ Μπρομ, ο Γιούργκεν Κλοπ περνά τον Οριγκί στον αγώνα στη θέση του Λόβρεν, με το σκορ στο 2-1 υπέρ της Άλμπιον. Δεκαπέντε λεπτά αργότερα, θα γίνει το μοιραίο. Ο Τζόρνταν Χέντερσον θα πασάρει και ο Οριγκί θα σκοράρει, χαρίζοντας ένα βαθμό στη Λίβερπουλ. Αυτός ο βαθμός βέβαια, δεν ήταν τόσο καθοριστικός όσο οι υπόλοιποι που έχει εξασφαλίσει ο επιθετικός των «κόκκινων», καθώς η ομάδα του Μερσεϊσάιντ βρισκόταν στην μέση της βαθμολογίας, χωρίς αξιώσεις τίτλου. Παρόλα αυτά, ήταν μια πρώτη γεύση για τα κατορθώματα του Οριγκί που θα ακολουθούσαν.

Δύο γκολ που κράτησαν τη Λίβερπουλ στο παιχνίδι του τίτλου

Δεκέμβρης του 2018. Η Λίβερπουλ αγωνίζεται στο «Γκούντισον Παρκ» κόντρα στην μισητή συμπολίτισσα  Έβερτον. Η αναμέτρηση φαινόταν να οδεύει προς μια «λευκή» ισοπαλία, ένα αποτέλεσμα που θα πλήγωνε τις ελπίδες της ομάδας του Κλοπ για τον τίτλο του πρωταθλήματος. Ένα άτσαλο σουτ του Βίρτζιλ φαν Ντάικ στο 96’ (που περισσότερο έμοιαζε με γέμισμα) και ένας λάθος υπολογισμός του Τζόρνταν Πίκφορντ, έδωσαν την ευκαιρία στον Οριγκί να πάρει το ριμπάουντ και να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα! Ο Βέλγος που είχε περάσει ως αλλαγή στον αγωνιστικό χώρο μόλις δέκα λεπτά νωρίτερα, πραγματοποίησε εκείνο το βράδυ, την πρώτη του συμμετοχή μετά από ένα χρόνο και κάτι με την φανέλα της Λίβερπουλ.

Πέντε μήνες αργότερα, η Λίβερπουλ ταξιδεύει στο Νιουκάστλ για να αντιμετωπίσει την ομώνυμη ομάδα, μετά από την συντριβή στο «Καμπ Νου» με 3-0 από την Μπαρτσελόνα. Ο αγώνας στραβώνει αρκετά για τον Κλοπ, όταν βλέπει τον Μοχάμεντ Σαλάχ να αποχωρεί τραυματίας, με το σκορ στο 2-2. Ο Γερμανός τεχνικός επιλέγει να περάσει τον Οριγκί στην θέση του Αιγύπτιου, ελπίζοντας σε ένα νικητήριο γκολ που θα διατηρήσει τις πιθανότητες κατάκτησης του πρωταθλήματος και ο Βέλγος δε θα τον απογοητεύσει. Μια συστημένη εκτέλεση φάουλ του Σακίρι, βρίσκει το κεφάλι του Οριγκί και η μπάλα καταλήγει στα δίχτυα. 

Λύτρωση στις καθυστερήσεις σε ένα «τρελό» ματς 

Την σεζόν 2019/20 η κλήρωση για τον 4ο γύρο του League Cup φέρνει αντιμέτωπες τις Λίβερπουλ και Άρσεναλ στο «Άνφιλντ». Σε μια απίστευτη αναμέτρηση ο Οριγκί σκοράρει στο 62’ και ανεβάζει το δείκτη του σκορ στο 4-4. Ωστόσο ένα εκπληκτικό σουτ του Τζο Γουίλοκ οκτώ λεπτά αργότερα, έβαλε και πάλι μπροστά στο σκορ τους «κανονιέρηδες». Ο άνθρωπος της τελευταίας στιγμής για τη Λίβερπουλ όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη. Στο 94’, μια σέντρα του Νέκο Γουίλιαμς στην καρδιά της περιοχής, βρήκε τον Ντιβόκ, ο οποίος με ένα γυριστό έστειλε το ματς στα πέναλτι, με τους «κόκκινους» να παίρνουν τελικά την πρόκριση.

Τρίποντο - χρυσάφι στο «Μολινό»

Φέτος, η «χρυσή αλλαγή» του Κλοπ σκόραρε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα εις βάρος της Γουέστ Χαμ στο Λονδίνο, όντας μόλις έξι λεπτά στον αγωνιστικό χώρο, αλλά η ομάδα του δεν απέφυγε την ήττα. Το δεύτερο γκολ του Οριγκί ωστόσο, ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστικό στην έκβαση της αναμέτρησης του «Μολινό». Η Λίβερπουλ είχε σημειώσει τουλάχιστον δύο γκολ για 18 διαδοχικά παιχνίδια, κι όμως απέναντι στη Γουλβς το σερί αυτό θα έφτανε στο τέλος και μάλιστα με ισοπαλία δίχως τέρματα, εάν ο Κλοπ δεν έβγαζε και πάλι τον «άσο από μανίκι του». Ο Βέλγος φορ πέρασε ως αλλαγή στον αγώνα κόντρα στους «λύκους» και πέτυχε το νικητήριο γκολ της ομάδας του στο 94’, βοηθώντας την να ανέβει στην δεύτερη θέση. 

Corner taken quickly… Origiiiiiii

Το καλύτερο για το τέλος! Ο αγώνας, η στιγμή, τα δευτερόλεπτα, που έκαναν τον Οριγκί για πάντα ήρωα της Λίβερπουλ. Στην μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Champions League, ο Ντιβόκ πέτυχε δύο γκολ, με το δεύτερο να είναι αυτό που έδωσε την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης στους «κόκκινους». Η σπιρτάδα στην εκτέλεση κόρνερ του Τρέντ Αλεξάντερ - Άρνολντ, το τελείωμα του Οριγκί και φυσικά η περιγραφή του Στιβ Χάντερ, συνέθεσαν μια από τις πιο εικονικές στιγμές στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

Βασίλης Βασιλείου