Αήττητο… τέλος για την Λίβερπουλ – μπλόκαραν οι «κόκκινοι» από την εκπληκτική Γουέστ Χαμ που… ζει το όνειρό της!

Αήττητο σερί… τέλος για την Λίβερπουλ, με την Γουέστ Χαμ να αναδεικνύει διά… αέρος στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου πως και το σύνολο του Γιούργεν Κλοπ και ο… Άλισον είναι γήινοι. Το τελικό 3-2 των γηπεδούχων έβαλε στοπ στα 25 ματς δίχως ήττα των «κόκκινων», οι οποίοι υπέστησαν την μεγαλύτερη εκτός έδρας ήττα τους και δέχθηκαν τρία γκολ σε ματς που έχασαν, έναν χρόνο μετά το 3-1 από την Λέστερ στο «Κινγκ Πάουερ». Στην τρίτη θέση η εκπληκτική ομάδα του Ντέιβιντ Μόιζ!



 Αήττητο… τέλος για την Λίβερπουλ – μπλόκαραν οι «κόκκινοι» από την εκπληκτική Γουέστ Χαμ που… ζει το όνειρό της!

Συναντούσαν η μία την άλλη για 145η φορά σε ολόκληρη την ιστορία τους, ανεξαρτήτου έδρας. Δύο ομάδες που συνηθίζουν να προσφέρουν γκολ και θέαμα στα παιχνίδια τους, με την πρόσφατη προϊστορία να αναδεικνύει την αγωνιστική βελτίωση της Λίβερπουλ από το 2015 και έπειτα.

Μετρούσε οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες στις 10 τελευταίες αναμετρήσεις τους, ενώ αμφότερες έχουν σημείο κατατεθέν τους την επιθετική τους δεινότητα και την ικανότητά τους να σκοράρουν με χαρακτηριστική ευκολία. Ικανότητα που δεν αλλοιώνεται με τα συνεχόμενα ματς, καθώς και οι δύο διαπρέπουν στην Ευρώπη, και φιγουράρουν στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος, μετά τις 10 πρώτες αναμετρήσεις.

Μία όμως θα ήταν η νικήτρια… Και σε αυτή την περίπτωση ήταν η φανταστική Γουέστ Χαμ του Ντέιβιντ Μόιζ, που αν και «μπλόκαρε» μετά το πρώτο γκολ της, ξαναπήρε το προβάδισμα, και πανηγύρισε μία σπουδαία νίκη έναντι της Λίβερπουλ με 2-1, που την διατηρεί μόνη τέταρτη στην κορυφή της βαθμολογίας.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ξεκίνησε η αναμέτρηση για την Γουέστ Χαμ, με τα «σφυριά» να προηγούνται έναντι της Λίβερπουλ, έπειτα από στημένη φάση και ολέθριο λάθος του Άλισον. Ο Βραζιλιάνος γκολκίπερ δεν υπολόγισε σωστά την φάση, ο VAR θεώρησε πως δεν «παρενοχλήθηκε» από τον Ογκμπόνα, και το σύνολο του Ντέιβιντ Μόγιες εκκίνησε ιδανικά το ματς!

Επρόκειτο μάλιστα για το πρώτο προβάδισμα της Γουέστ Χαμ στο νέο της γήπεδο απέναντι στην Λίβερπουλ, αλλά και την μοναδική φορά μετά το σερί νικών στην ίδια σεζόν (2015-16), που οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ σε οποιαδήποτε έδρα, κόντρα στους «κόκκινους»!

Έκτοτε η Λίβερπουλ ξεκίνησε να πιέζει, «άγγιξε» μέχρι και το 75% ποσοστό κατοχής της μπάλας, αλλά επί της ουσίας δεν… απειλούσε. Κάτι ανάλογο συνέβη βεβαίως και με τους γηπεδούχους, που περιορίστηκαν σε παθητικό ρόλο, και επιχείρησαν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους μέχρι και την λήξη του πρώτου ημιχρόνου.

Δίνοντας όμως τόσο χώρο στην Λίβερπουλ, δεν θα ήταν εύκολο να επιτύχουν τον σκοπό τους, με την ισοφάριση να έρχεται αναμενόμενα. Αλλά με τον χειρότερο τρόπο για τα «σφυριά», καθώς ο Αλεξάντερ Άρνολντ βρήκε γκολ με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 40’, και πανηγύρισε τέρμα του που επιτυγχάνεται εκτός περιοχής για 6η φορά στις εννέα περιπτώσεις που σκόραρε. Ένα ρεκόρ που μόνο ο Τσάβι Αλόνσο έχει ξεπεράσει, με τα 11 γκολ του εκτός περιοχής σε ολόκληρη την καριέρα του.

Η ισοφάριση των φιλοξενούμενων έκανε το ματς «ροντέο», με τον Μάικλ Αντόνιο να έχει την στιγμή του στα έξι λεπτά των καθυστερήσεων, αλλά να χάνει τον βηματισμό του και να αφήνει πίσω του την μπάλα. Το 1-1 του πρώτου μέρους προμήνυε ένα επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρον δεύτερο ημίχρονο, με την κατάληξη να είναι το δίχως άλλο απρόβλεπτη!

Και πράγματι, έτσι ήταν. Αρχικά, η Γουέστ Χαμ απείλησε με τον συνηθέστερο τρόπο που υιοθετεί, το κόρνερ, αλλά η κεφαλιά του Ντόουσον στο 50’ κατέληξε στο δοκάρι, ενώ ένα λεπτό αργότερα, ήταν η σειρά του Φαμπιάνσκι να διατηρήσει το 1-1, αποκρούοντας την προσπάθεια του Σαντιό Μανέ, ύστερα από σέντρα του Ρόμπερτσον.

Ο χρόνος κυλούσε και η εικόνα του ματς έδινε την αίσθηση πως η Γουέστ Χαμ με κάποιον τρόπο, είναι πιο κοντά στη νίκη. Ο Μπόουεν έκανε εκπληκτική επέλαση στο 67ο λεπτό, δεν διεκόπη από κανέναν, πάσαρε την μπάλα στον Φορνάλς, και αυτός νίκησε, έστω και δύσκολα, τον Άλισον Μπέκερ για το 2-1 των «σφυριών».

Ο ρυθμός ήταν εκπληκτικός, η Λίβερπουλ ανέβηκε ψηλά και οι περιπτώσεις ήταν… δύο. Ισοφάριση ή επέκταση του 2-1 προς όφελος των γηπεδούχων. Και συνέβη το δεύτερο, καθώς το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ δεν είχε και πάλι αντίδραση σε κόρνερ των γηπεδούχων.

Ο Άλισον εκτίμησε και πάλι λάθος την φάση, ο Κερτ Ζουμά έκανε το 3-1 στο 75’ και η Γουέστ Χαμ ξεκίνησε να αισθάνεται ασφαλής. Πράγμα που αποδείχθηκε… λάθος. Ο Οριγκί που είχε περάσει στο ματς μείωσε στο 82ο λεπτό, στο πρώτο του φετινό γκολ στην Premier League, αλλά το τελικό 3-2 παρέμεινε μέχρι και το τελευταίο σφύριγμα της λήξης, με τον Μανέ να αστοχεί στο 92’, σηματοδοτώντας την πρώτη ήττα της Λίβερπουλ μετά από 25 ματς, και την μεγαλύτερη μακριά από το Άνφιλντ μετά από το περσινό 3-1 της Λέστερ απέναντί της!

Δημήτρης Μανάκος