Ήρθε η ιστορική πρόκριση παρά το «στοπ» στο νικηφόρο σερί από την Γκενκ στο Βέλγιο!

Στα νοκ-άουτ του φετινού Γιουρόπα Λιγκ η Γουέστ Χαμ! Η Γκενκ ναι μεν έβαλε τέλος στο νικηφόρο σερί της ομάδας του Μόγιες (2-2), ωστόσο, το 3-1 της Ντιναμό Ζάγκρεμπ απέναντι στην Ραπίντ Βιένννης στέλνει τα «σφυριά» στην επόμενη φάση της διοργάνωσης! Πλέον, η εξασφάλιση της πρωτιάς του γκρουπ ο στόχος των Λονδρέζων. 



Ήρθε η ιστορική πρόκριση παρά το «στοπ» στο νικηφόρο σερί από την Γκενκ στο Βέλγιο!

Την πιο σημαντική της νίκη στην Ευρώπη και το Europa League, προκειμένου να εξασφαλίσει την συνέχειά της στις «16» καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, επιζητούσε η Γουέστ Χαμ απέναντι στην Γκενκ στο Βέλγιο, με τις δύο ομάδες να τίθενται αντιμέτωπες για δεύτερη φορά μετά το 3-0 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Το 3/3 με «μηδέν» παθητικό διόλου φάνηκε πως είχε επηρεάσει τον Ντέιβιντ Μόιζ, ο οποίος παρέταξε μία ιδιαίτερα βασική ενδεκάδα, με τον Μάικλ Αντόνιο να φιγουράρει στην κορυφή της επίθεσης!

Ωστόσο, η ανάλογη νοοτροπία δεν φαινόταν πως είχε «περάσει» ιδανικά στους ποδοσφαιριστές του, οι οποίοι εκκίνησαν την αναμέτρηση δίχως μεγάλη διάθεση, με αποτέλεσμα να δεχθούν άμεσα το πρώτο τους γκολ στον θεσμό, στον 21ο αιώνα.

Συγκεκριμένα, στο 5ο λεπτό, ο Πέιντσιλ αξιοποίησε ιδανικά την πάσα του Ίτο και με ωραίο αριστερό σουτ, «έγραψε» το 1-0, και κέρδισε τον Αρεολά που είχε να δεχθεί γκολ, ξεκινώντας στην βασική ενδεκάδα των «σφυριών», από τον Μάιο του 2020 και την… Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Παρόλα αυτά, η αντίδραση των ποδοσφαιριστών του Σκωτσέζου προπονητή ήταν άμεση, με το γκολ της ισοφάρισης όμως να πλησιάζει, αλλά να μην… επιτυγχάνεται. Στο 13ο λεπτό ο Τσουφάλ δεν μπόρεσε να σκοράρει απέναντι στον Φάντερνοορντ, ενώ ανάλογη ήταν η εξέλιξη της προσπάθειας και του Ντόουσον δέκα λεπτά αργότερα, με τις στημένες φάσεις να αποτελούν πάντα μία «λύση ανάγκης» για την Γουέστ Χαμ.

Το γκολ της Γκενκ πάντως δεν έκανε τους Βέλγους να περιοριστούν αποκλειστικά στα καρέ τους, και αυτός ήταν και ο βασικότερος λόγος που η Γουέστ Χαμ έβρισκε χώρους όταν κυκλοφορούσε ορθά την μπάλα. Κάπως έτσι, ο σκόρερ της αναμέτρησης στο 34’ δεν μπόρεσε να επαναλάβει το επίτευγμά του απέναντι στον Αρεολά, ενώ πριν από το σφύριγμα της λήξης παρήλθε ένα εντυπωσιακό δίλεπτο με τους Μπενραχμά και Μάικλ Αντόνιο να απωλούν σημαντικές στιγμές στο 44ο και το 45ο λεπτό αντίστοιχα.

Επρόκειτο λοιπόν για την πρώτη φορά που τα «σφυριά» οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια πίσω στο σκορ, τις τελευταίες 40 ημέρες, και μετά το ματς κόντρα στην Λιντς σε επίπεδο πρωταθλήματος.

Η αντίδραση όμως ήταν άμεση, με τον Μπενραχμά να καταφέρνει με την συμπλήρωση μίας ώρας, ό,τι δεν μπόρεσε 15 αγωνιστικά λεπτά νωρίτερα. Τα «σφυριά» βελτίωσαν την ψυχολογία τους, σκόραραν για 11ο σερί παιχνίδι, και αναζήτησαν με κάθε τρόπο την απόλυτη ανατροπή.

Και εν τέλει δικαιώθηκαν! Πάλι με τον ίδιο σκόρερ, οκτώ λεπτά πριν από την συμπλήρωση των 90’. Ο Μπενραχμά βρήκε δίχτυα για δεύτερη φορά στο 82’, όσα δηλαδή είχε πετύχει αθροιστικά σε 60 ημέρες, αλλά κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει την συνέχεια.

Ο Σούτσεκ έστειλε άθελά του την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του στο 89' και… προσωρινά αναβλήθηκε η πρόκριση. Παρ' όλα αυτά, λίγη ώρα αργότερα, το 3-1 της Ντινάμο Ζάγκρεμπ επί της Ραπίντ Βιέννης επιβεβαίωσε την πρώτη συμμετοχή στην Ευρώπη και μετά τα Χριστούγεννα, για πρώτη φορά μετά το 1981-82!

 

 

Δημήτρης Μανάκος