Τσέλσι: Άμυνα για σεμινάριο, με αβέβαιο μέλλον

Κάθε τέλος Οκτωβρίου, στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ, πραγματοποιείται η ιεροτελεστία της ‘Remembrance Day’, όπου οι αγγλικοί αύλλογοι τιμούν τους πεσόντες των δύο Παγκοσμίων Πολέμων, φορώντας στο πέτο το χαρακτηριστικό λουλούδι που φυτρώνει κατά μήκος των συνόρων του Βελγίου. Σε αγωνιστικό πλαίσιο, το τέλος του φετινού Οκτωβρίου βρίσκει την Τσέλσι πρωτοπόρο της βαθμολογίας, με μια μικρή διαφορά από τους διώκτες της, Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι.  



Τσέλσι: Άμυνα για σεμινάριο, με αβέβαιο μέλλον

Ο Οκτώβριος είναι παραδοσιακά ο μήνας που «πληγώνει» τους «μπλε», αφήνοντάς τους συνήθως πίσω στην βαθμολογία. Μόλις πέρυσι είχαν παραχωρήσει ισοπαλία 3-3 εντός έδρας στην Σαουθάμπτον, αναδεικνύοντας τα προβλήματα που τότε αντιμετώπιζαν στην αμυντική τους λειτουργία.

Το 2018, είχαν έρθει ισόπαλοι με σκορ 2-2 απέναντι στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ το 2017 είχαν και πάλι ισοπαλία 3-3 σε εντός έδρας μας απέναντι στην Ρόμα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Φέτος, τα αρνητικά αποτελέσματα ήρθαν στο τέλος του Σεπτέμβρη, με δύο συνεχόμενες ήττες με σκορ 1-0 από την Σίτι εντός και την Γιουβέντος εκτός.

Από τότε οι «μπλε» πάτησαν γκάζι, παρά το γέγονος ότι στα τελευταία παιχνίδια στερούνται την παρουσία βασικού σέντερ φορ. Ενώ ούτε ο Λουκάκου, ούτε ο Βέρνερ, είναι διαθέσιμοι για τον Τόμας Τούχελ, η Τσέλσι συνεχίζει να σκοράρει ακατάπαυστα. Χάρη στα μπακ της με τα επιθετικογενή χαρακτηριστικά όπως οι Τζέιμς, Τσίλγουελ και Αλόνσο, και επίσης λόγω του πλούσιου ταλέντου των χάφ της, με τον Κάι Χάβερτζ και τον Μέισον Μάουντ να προσφέρουν αξιόπιστες λύσεις στο σκοράρισμα.

Συνολικά φέτος, 17 διαφορετικοί παίκτες έχουν σκοράρει σε όλες τις διοργανώσεις για λογαριασμό της Τσέλσι, αποδεικνύοντας τον επιθετικό πλουραλισμό και το βάθος του ρόστερ των Πρωταθλητών Ευρώπης που φαίνονται ικανότατοι στο να αγωνίζονται χωρίς σέντερ φόρ. Σε αντίθεση με την Σίτι του Πέπ που είναι «πληγωμένη» από την έλλειψη αντικαταστάτη του Σέρχιο Αγουέρο. Όμως δεν είναι η πληθώρα λύσεων στην επίθεση που έχει φέρει την Τσέλσι πρωτοπόρο στην βαθμολογία με καλύτερη διαφορά τερμάτων.

Είναι η συνολική αμυντική λειτουργία όλης της ομάδας του Τούχελ που έχει φέρει το παθητικό των μόλις 3 τερμάτων στο πρωτάθλημα, με το ένα να είναι από εκτέλεση πέναλτι στο παιχνίδι με την Λίβερπουλ. Ο Μεντί έχει καταφέρει να «κατεβάσει ρολά» σε 6 παιχνίδια, κρατώντας το 0 στην άμυνα, ενώ οι παίκτες στον άξονα, Καντέ, Ζορζίνιο, Κόβασιτς, Μπάρκλει, και Λόφτους Τσικ, προσφέρουν κάλυψη στους στόπερ, γεγονός που αντανακλάται και στα επιμέρους στατιστικά.

Οι σέντερ μπακ της Τσέλσι δεν είναι στις πρώτες θέσεις στα κοψίματα καθώς οι αντίπαλοι των «μπλε» συνήθως χάνουν την μπάλα νωρίτερα λόγω του ασταμάτητου πρέσινγκ της ομάδας του Τούχελ. Όποτε χρειάζεται, οι Σίλβα, Ρούντιγκερ, και Κρίστενσεν είναι αυτοί που «τελειώνουν» τις φάσεις και σβήνουν κάθε κίνδυνο για την εστία τους.

Τα επόμενα παιχνίδια στο Τσάμπιονς Λιγκ, με Μάλμε και Ζενίτ εκτός και με Γιουβέντους εντός, αποτελούν πρόκληση αφού οι «μπλε» είναι δεύτεροι στον όμιλο. Το ζήτημα είναι να μην επηρεαστεί η τετράδα των αμυντικών από τις τρέχουσες συζητήσεις για τα συμβόλαιά τους.

Ρούντιγκερ, Κρίστενσεν, Αθπιλικουέτα και Σίλβα έχουν συμβόλαια που λήγουν τον Ιούνιο του 2022 και ήδη οι διαπραγματεύσεις με τον Γερμανό και τον Δανό δεν είναι σε αρκετά καλό σημείο. Παρά την αποδεδειγμένη ικανότητα της Μαρίνα Γκρανόφσκαγια στις ανανεώσεις συμβολαίων, η Τσέλσι είναι αντιμέτωπη με μια πιθανή μαζική έξοδο ολόκληρης της βασικής αμυντικής γραμμής της!

Το έργο του Τούχελ δεν θα είναι εύκολο αν είτε ο Ρούντιγκερ, είτε ο Κρίστενσεν δεν συνεχίσουν στην Τσέλσι, παρά το ότι υπάρχουν ήδη κάποιες έτοιμες λύσεις όπως ο νεαρός Τσαλόμπα.

Το «δέσιμο» μιας άμυνας δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και αν του χρόνου έρθουν ταυτόχρονα οι επιστροφές των Αθπιλικουέτα και Σϊλβα σε Ισπανία και Βραζιλία αντίστοιχα, η Τσέλσι θα ξεμείνει από βασικούς αμυντικούς! Όπως φανερώνει η μέχρι στιγμής παρουσία της Γιουνάιτεντ στο φετινό πρωτάθλημα, η απουσία στιβαρής αμυντικής γραμμής μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για μια ομάδα που στοχεύει στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας.

Η πρόκληση για την Τσέλσι είναι τόσο σε αγωνιστικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο. Ιδανικά, θα πρέπει να μπορέσει να φτάσει σε συμφωνία με Ρούντιγκερ και Κρίστενσεν το συντομότερο, για να εξασφαλίσει ότι και οι δύο παίκτες θα είναι ικανοποιημένοι και συγκεντρωμένοι στον στόχο της φετινής σεζόν που δεν μπορεί να είναι άλλος από την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ.

Ή, να βρεί σύντομα αντικαταστάτες, είτε από την μεγάλη δεξαμενή δανεικών που διαθέτει, ή από μεταγραφές.

Σε κάθε περίπτωση, το διοικητικό επιτελείο των «μπλε» έχει μπροστά του μια δύσκολη εξίσωση προς επίλυση.

Άκης Βαλαβάνης